Antena Meniu Search
x

Video Aleksandr Lukașenko, sfidător la adresa Occidentului. Preşedintele Belarusului ameninţă cu noi crize

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko recunoaşte că trupele sale i-au ajutat pe refugiaţii din Orientul Mijlociu să treacă frontierta. Şi lasă să se înţeleagă că poate declanşa, oricând, o nouă criză a migranţilor. 

de Redactia Observator

la 20.11.2021, 08:46

Vezi și

De altfel, Polonia acuză militarii din Belarus că încearcă în continuare să organizeze acţiuni de forţare a graniţei, folosindu-se de disperarea migranţilor. Aceasta deşi majoritatea lor au fost retraşi din taberele improvizate la frontieră şi cazaţi în condiţii mai decente.

Lukaşenko ameninţă cu noi crize

Aleksandr Lukașenko: Oamenii noştri i-au ajutat pe migranţi să treacă frontiera? Eu cred că este posibil! Cu siguranţă că este posibil! Probabil că i-a ajutat cineva, dar eu nu am să încerc să aflu despre cine este vorba. 

Într-un interviu acordat postului BBC, Lukaşenko s-a arătat sfidător la adresa Occidentului. Mai ales că, exploatând disperarea migranţilor, a reuşit să forţeze Uniunea Europeană să poarte convorbiri cu regimul său, măcar la nivel tehnic. Lukaşenko adaugă că nici în viitor nu va încerca să oprească migranţii care ar trece prin ţara sa, în drum spre Occident. 

Pe acelaşi subiect

Aleksander Lukaşenko: V-am mai spus: nu am de gând să arestez migranţii la frontieră, să-i reţin la frontieră, şi dacă vor continua să vină tot nu îi voi opri, pentru că ei nu vor să ajungă în ţara mea, ci în ţara voastră!

Migranţii au fost mutaţi într-un centru încălzit, unde primesc apă şi hrană

După săptămâni întregi petrecute în ploaie şi frig, în adăposturi improvizate în preajma graniţei, migranţii au fost mutaţi într-un centru încălzit unde primesc apă şi hrană. Dar, potrivit grănicerilor polonezi, presiunea asupra frontierei nu a încetat.

Anna Michalska, purtătoarea de cuvânt a grănicerilor polonezi: Un grup (de 500 de migranţi) a încercat să treacă graniţa în Polonia, susţinut de ofiţeri din Belarus care i-au orbit pe grănicerii polonezi cu lasere. S-au folosit şi gaze lacrimogene împotriva grănicerilor polonezi. 

Câteva sute de oameni au fost deja repatriaţi în Irak.

S-au întors în tabăra de corturi în care îşi duc viaţa de când Statul Islamic i-a alungat din casele lor, acum câţiva ani. Îşi dau seama că belaruşii s-au folosit de ei dar spun că ar încerca din nou să ajungă, pe orice cale, în Occident deoarece în ţară nu au niciun viitor. 

Ucraina se teme că va deveni viitoarea ţintă a aşa-numitului "război hibrid" purtat de Belarus, cu migranţii ca arme. Ministrul de interne de la Kiev a avertizat că dacă se va încerca forţarea graniţei dinspre Belarus, militarii ucraineni vor riposta prin orice mijloace, inclusiv cu focuri de armă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Aleksandr Lukașenko, sfidător la adresa Occidentului. Preşedintele Belarusului ameninţă cu noi crize