Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Lukaşenko recunoaşte că Belarus a ajutat migranţii să intre în Uniunea Europeană, dar neagă că i-ar fi invitat

Aleksandr Lukaşenko, liderul autoritar al Belarusului, a declarat într-un interviu pentru BBC că este "absolut posibil" ca forţele sale să îi fi ajutat pe migranţi să treacă graniţa în Polonia, dar neagă că i-ar fi şi invitat să facă asta.

de Redactia Observator

la 19.11.2021 , 17:24

Aleksandr Lukasenko, preşedintele Belarus, în timpul unui interviu Aleksandr Lukaşenko spune că ar prefera ca migranţii nici să nu treacă prin Belarus - Hepta / Abaca Press / SalamPix/ABACA

Într-un interviu exclusiv pentru BBC în palatul prezidenţial din Minsk, Aleksandr Lukaşenko i-a mărturisit jurnalistului Steve Rosenberg că "este foarte posibil. Suntem slavi. Avem inimi. Trupele noastre ştiu că migranţii merg în Germania. Poate că cineva i-a ajutat. Nici măcar nu o să investighez asta".

Totuşi, Lukaşenko a negat că ar fi invitat mii de migranţi să provoace o criză la graniţa cu Polonia. "Le-am spus că nu o să ţin capitivi migranţii la graniţă, iar dacă aceştia vin de acum încolo tot nu o să îi opresc, pentru că ei nu vin pentru a sta în ţara mea, ci în a lor. Asta am vrut să spun. Dar nu i-am invitat eu aici. Şi, sincer să fiu, nici măcar nu vreau să treacă prin Belarus", a declarat Aleksandr Lukaşenko.

Preşedintele din Belarus a fost acuzat de Uniunea Europeană că a orchestrat criza migranţilor de la graniţele cu Polonia, Lituania şi Letonia din ultimele luni, ca replică la sancţiunile impuse Minskului după măsurile luate împotriva opozanţilor care au participat la protestele de după alegerile din august 2020.

Articolul continuă după reclamă

Belarus a evacuat taberele de migranți

Pe acelaşi subiect

Migranţii dintr-o tabără improvizată care fusese ocupată de până la 2.000 de persoane în Belarus, la frontiera cu Polonia, au fost mutaţi într-un centru logistic din apropiere, a raportat joi seară poliţia de frontieră din Belarus, notează AFP.

"La 18 noiembrie, toţi refugiaţii din tabăra improvizată de la frontiera dintre Belarus şi Polonia din apropierea punctului de trecere Bruzgi au fost transferaţi, pe bază de voluntariat, într-un centru logistic", au indicat pe Telegram poliţiştii de frontieră din Belarus. De asemenea, au fost difuzate fotografii cu tabăra aparent abandonată, scrie Agerpres.

Marţi seară, peste o mie de persoane se refugiaseră deja în acest vast hangar din apropierea frontierei, dar alte aproximativ 800, potrivit Minskului, şi-au petrecut noaptea afară, la temperaturi sub 0°C, în corturi sau lângă focuri de tabără.

În cele din urmă, aceştia au fost mutaţi din cauza "condiţiilor meteorologice care se înrăutăţesc". În hangar, migranţii primesc, potrivit poliţiştilor de frontieră din Belarus, "mese calde, haine calde şi produse de primă necesitate".

Polonia, Lituania și Letonia vor să declanșeze Articolul 4 al NATO

Polonia, Lituania și Letonia iau în considerare să declanșeze Articolului 4 al NATO din cauza crizei de la granița cu Belarus. Mii de oameni blocați în condiții la temperaturi de îngheț continuă să încerce să forțeze frintiera în UE, scrie CNN.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat duminică că cele trei țări sunt în discuții cu privire la declanșarea articolului 4 al NATO, care solicită consultări atunci când „integritatea teritorială, independența politică sau securitatea uneia dintre părți este amenințată”. Un oficial NATO a declarat săptămâna trecută că alianța militară monitorizează situația în desfășurare și că „aliații NATO sunt pe deplin solidari cu Polonia și cu alți aliați afectați de instrumentalizarea migranților de către Belarus”.

Oficialul a spus că Belarus „poartă responsabilitatea pentru criză, iar utilizarea migranților de către regimul Lukașenko ca tactică hibridă este inumană, ilegală și inacceptabilă”. Polițiștii de frontieră polonezi au folosit luni difuzoare pentru a avertiza oamenii de la punctul de trecere Kuznica-Bruzgi că vor folosi forța împotriva lor dacă nu respectă ordinele. Autoritățile au dislocat și un elicopter, și un tun cu apă în zonă, deși tunul cu apă nu a fost folosit. O coloană de vehicule de poliție a fost văzută apropiindu-se de graniță.

Mii de migranți ilegali din Orientul Mijlociu au încercat să treacă în Polonia în ultimele zile, în ciuda temperaturilor aproape de îngheț. Katarzyna Zdanowicz, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră poloneză, a declarat luni dimineață pentru CNN că aproximativ 4.000 de oameni stau în corturi de-a lungul frontierei și că situația este „foarte tensionată și foarte periculoasă”.

Războiul informațional al lui Lukașenko. Migranții ademeniți cu informații false

O echipă CNN a urmărit cum mii de oameni din tabăra de migranți Bruzgi din Belarus și-au făcut bagajele și s-au deplasat spre granița poloneză luni dimineață. Un zvon a început să circule în tabară improvizată că guvernul polonez ar putea deschide granița pentru a permite un coridor umanitar către Germania. Polonia a negat categoric acest lucru, iar oamenii adunați în zonă au primit mesaje text de la autoritățile poloneze spunând că informația este o „minciună și o prostie”.

Mesajul SMS, primit și de membrii echipei CNN din zonă, suna în felul următor: „Polonia nu va lăsa migranții să treacă în Germania. Își va proteja granița. Nu vă lăsați păcăliți, nu încercați să plecați”. De altfel regimul Lukașenko a fost acuzat deschis că foloșește un război informațional pentru a-i păcăli pe migranți că statele din Vest au nevoie de ei și că le vor deschide granițele. VIP Grub, un serviciu de pașapoarte și vize din Istanbul, implicat în traficul de migrabți susține că ajută la aducerea oamenilor în Europa prin „căi convenționale”. Îi ademenea pe migranți cu mesaje de tipul: Europa are nevoie de lucrători străini. „Numai companiile aeriene europene au nevoie de 1,2 milioane de refugiați. Profită de ocazie. Plătește-ne după sosire”, este unul dintre mesajele cu care se promovează acest serviciu, potrivit Deutsche Welle.

Autoritățile din Belarus au declarat că migranții care se deplasează spre graniță au „intenții pur pașnice”, potrivit presei de stat „Refugiații și-au adunat haine, corturi, saci de dormit, în speranța unui rezultat pozitiv al situației. Până la prânz, s-au organizat într-o coloană mare și au început să se îndrepte către punctul de control Bruzgi”, a declarat Anton Bychkovsky, un reprezentantul al poliției de frontieră.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aveți încredere în influencerii de pe rețelele de socializare?
Observator » Ştiri externe » Lukaşenko recunoaşte că Belarus a ajutat migranţii să intre în Uniunea Europeană, dar neagă că i-ar fi invitat