Antena Meniu Search
x

Amendament fără nicio ambiguitate în noua doctrină a Partidului Comunist Chinez: se exclude independenţa Taiwanului

Partidul Comunist Chinez (PCC) a adoptat sâmbătă o serie de amendamente la doctrina sa pentru a sublinia "rolul central" al lui Xi Jinping şi a insista asupra opoziţiei Beijingului faţă de orice plan de independenţă al Taiwanului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 22.10.2022, 16:09

președintele Chinei Xi Jinping, la Congresul Partidului Comunist din China, 22 octombrie 2022
Amendament fără nicio ambiguitate în noua doctrină a Partidului Comunist Chinez: se exclude independenţa Taiwanului - Profimedia Images

Doctrina PCC reafirmă "rolul central al tovarăşului Xi Jinping în cadrul Comitetului central al Partidului şi al partidului în întregul său".

Cei 97 de milioane de membri ai partidului vor trebui "să atingă cu toţii un nivel ridicat de înţelegere" a rolului esenţial al secretarului general şi să-l apere, potrivit rezoluţiei adoptate în unanimitate în ultima zi a congresului.

Chiar dacă preşedintele de 69 a fost deja catalogat drept "nucleul dur" al partidului în doctrina din 2017, versiunea amendată sâmbătă conţine o referire mai lungă la Xi Jinping şi în termeni chiar mai respectuoşi.

Acest lucru ar putea indica o întărire a puterii lui Xi Jinping la vârful partidului şi deci a ţării, comentează France Presse.

Pe acelaşi subiect

"Gândirea" lui Xi Jinping

În 2017, doctrina PCC a integrat o referire la "Gândirea lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chinezeşti pentru o nouă eră" , o menţiune adaugată apoi la Constituţie în 2018.

Numeroşi analişti se aşteptau ca această formulă să fie scurtată la "gândirea lui Xi Jinping", ceea ce potrivit cabinetului specializat Trivium China i-ar fi ridicat "statutul şi ideologia la acelaşi nivel cu cele ale lui Mao Tze-Dun", fondatorul regimului (1949-76).

În cele din urmă, rezoluţia de sâmbătă păstrează formula neschimbată, dar insistă asupra importanţei "marxismului Chinei contemporane", întrucât acesta "încarnează cel mai bine cultura şi etica chineze ale acestei epoci".

Avertismentul Chinei faţă de Taiwan

Subiectul apare pentru prima dată în doctrina partidului fără nicio ambiguitate: refuzul oricărui plan de independenţă al Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră parte integrantă a teritoriului său.

Congresul "acceptă să introducă în carta partidului declaraţii privind (...) opoziţia hotărâtă şi descurajarea separatiştilor care încearcă să obţină independenţa Taiwanului", menţionează rezoluţia.

Doctrina actuală menţiona doar că partidul "va depune eforturi în mod continuu pentru întărirea unităţii întregului popor chinez, între care compatrioţii (...) din Taiwan", în cadrul eforturilor pentru a ajunge la "reunificarea patriei mamă".

Guvernul chinez îşi reafirmă cu regularitate intenţia de a reunifica Taiwanul cu restul ţării, precizând că privilegiază calea paşnică dar fără a renunţa la forţă în caz că se va dovedi necesară.

Tensiunile în jurul acestei chestiuni au fost realimentate în această vară de vizita în Taiwan a numărului trei din SUA, Nancy Pelosi. Beijingul a replicat lansând manevre militare masive în jurul insulei.

În cadrul discursului său de deschidere a Congresului, Xi Jinping a afirmat că China nu va renunţa "niciodată" la posibilitatea de a utiliza forţa pentru a recupera Taiwanul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În cuplu, preferaţi să puneţi banii la comun sau aveţi cheltuieli separate?

Observator » Stiri externe » Amendament fără nicio ambiguitate în noua doctrină a Partidului Comunist Chinez: se exclude independenţa Taiwanului