Antena Meniu Search
x

Povestea emoţionantă a Anei Maria, românca de 16 ani care trăieşte la Paris: "Viaţa mea între mahala şi liceu"

Povestea emoţionantă a Anei Maria, românca de 16 ani care trăieşte la Paris, a fost spusă chiar de adolescentă într-un reportaj publicat de Le Parisien. "Viaţa mea între mahala şi liceu" e istoria unui copil care s-a decis să nu renunţe lavisele lui, în faţa greutăţilor vieţii.

Ana Maria trăieşte în mahala, dar merge la liceu şi vrea să se facă asistent social
Povestea emoţionantă a Anei Maria, românca de 16 ani care trăieşte la Paris: "Viaţa mea între mahala şi liceu" - Le Parisien

Povestea emoţionantă a Anei Maria, românca de 16 ani care trăieşte la Paris, a fost spusă chiar de adolescentă într-un reportaj publicat de Le Parisien. "Viaţa mea între mahala şi liceu" e istoria unui copil care s-a decis să nu renunţe lavisele lui, în faţa greutăţilor vieţii.

Ana Maria Stuparu a ajuns în franţa în iulie 2017. Ştia să spună doar "mulţumesc" şi "salut" în limba franceză. Mama ei a adus-o din România, împreună cu fratele ei mai mic. Astăzi, după un an şi jumătate de când a ajuns în Hexagon, româna trăieşte la periferia capitalei franceze, în barăci, alături de alte 30 de familii de romi, Antony (Hauts-de-Seine).

Şi merge la liceul Henri Poincaré în Palaiseau (Essonne). A trebuit să aştepte 4 luni înainte să se poată încrie la liceu. "Mi-au cerut documentele legale pentru reşedinţă, dar nu le putea oferi, pentru că în mahala nu ai o adresă.", povesteşte Ana Maria pentru sursa citată.

Ajutată de o asociaţie loclă şi de o asistentă socială perseverentă, adolescenta a fost acceptată în ianuarie anul acesta într-o clasă specială de învăţare a limbii franceze. Apoi, în august, a fost primită la liceu.

Pe acelaşi subiect

Doar doi prieteni din liceul unde învaţă acum cunosc condiţiile în care trăieşte Ana Maria: "Parcă trăiesc între două lumi. La liceu sunt un elev obişnuit care face tot posibilul să reuşească. Iar seara, în mahala, sunt un român sărac ce se luptă ca să supravieţuiască."

Zi de zi, Ana Maria încearcă să îşi facă temele ferindu-se de apa care se scurge prin tavanul de tablă spartă al barăcii în care locuieşte. De multe ori seara e întuneric, generatoarele de curent electric fiind defecte. Şi pierde mult timp dintr-o zi însoţindu-şi mama pentru rezolvarea diverselor probleme administrative, pentru că femeia nu ştie franceză.

"În baraca noastra e fie foarte cald, fie foarte frig. Aşa că deseori sunt bolnavă.", mai povesteşte Ana Maria.

"Să mergi la şcoală în această situaţie înseamnă sacrificii, dar şi noroc. Zeci de mii de tineri care trăiesc n mahalale, în tabere sociale, nu au aceste oportunităţi.", spune Anina Ciuciu, o avocată care a lansat o campanie marţi, de ziua internaţională a drepturilor copilului. 

Povestea Anei Maria e una fericită, dar ea ştie că nu mulţi au şansa ei: "În mahalaua mea, majoritatea copiilor sunt la şcoală, dar este greu pentru cei de 7 ani să rămână motivaţi şi să rămână în continuare la şcoală. Scopul nostru acum este să fim vocea oamenilor care se află în aceste situaţii deificile."

Ana Maria le-a dezvăluit reporterilor că ea va continua să meargă la liceu, vrea să urmeze facultatea şi într-o zi să ajungă asistent social. Recunoaşte însă că în fiecare zi se teme că va fi evacuată împreună cu familia ei din mahala şi nu va mai putea merge la şcoală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Observator » Stiri externe » Povestea emoţionantă a Anei Maria, românca de 16 ani care trăieşte la Paris: "Viaţa mea între mahala şi liceu"