Antena Meniu Search
x

Israelul admite "o posibilitate mare" ca soldații săi să o fi ucis pe Shireen Abu Aqla, jurnalistă Al Jazeera

Armata israeliană a recunoscut pentru prima dată, luni, că există "o posibilitate mare" ca jurnalista televiziunii panarabe Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, să fi fost ucisă în luna mai de unul dintre soldaţii săi, relatează AFP. Jurnalista americano-palestiniană a fost împuşcată mortal pe 11 mai în timp ce transmitea o operaţiune militară israeliană în tabăra palestiniană Jenin, un bastion al facţiunilor armate palestiniene din nordul Cisiordaniei ocupate, unde o unitate specială încerca să reţină "suspecţii", incident care a dus la ciocniri armate, notează News.ro

de Redactia Observator

la 05.09.2022, 17:54

Proteste după moartea jurnalistei Shireen Abu Akleh
Moartea jurnalistei Shireen Abu Akleh a a creat tensiuni ântre Israel și Autoritatea Palestiniană - Profimedia

După moartea lui Shireen Abu Akleh, echipată cu o vestă antiglonţ pe care scria "presa" şi care purta o cască, autoritatea palestiniană şi Al Jazeera au acuzat imediat armata israeliană că au ucis-o. Israelul a respins în mod constant această acuzaţie, în pofida investigaţiilor jurnalistice şi a unui raport al ONU care a concluzionat că a fost trasă o împuşcătură de către forţele israeliene. Cu toate acestea, raportul a exclus ca împuşcătura să fi fost deliberată.

Armata israeliană a publicat, luni, "concluziile finale" ale anchetei sale şi a recunoscut că unul dintre soldaţii săi a tras într-adevăr în direcţia jurnalistei, greşindu-i identitatea.

Israel recunoaște o posibilă implicare a soldaților săi în tragedie

"Există o mare posibilitate ca Shireen Abu Akleh să fi fost lovită accidental de focuri de armă israeliene care au vizat suspecţi identificaţi ca fiind oameni înarmaţi palestinieni", potrivit armatei israeliene.

Armata a precizat că a studiat "cronologic" succesiunea evenimentelor, a analizat scena, videoclipurile şi sunetele înregistrate la faţa locului, a efectuat o "simulare a scenei" şi că "experţii israelieni" au efectuat o analiză balistică a glonţului, pe 2 iulie, în prezenţa reprezentanţilor "Comitetului de coordonare a securităţii Statelor Unite pentru Israel şi Autoritatea Palestiniană".

Din cauza "stării proaste a glonţului", identificarea originii acestuia a fost "dificilă", subliniază armata în raportul său, subliniind că nu are o certitudine "neechivocă" asupra originii împuşcăturii care a provocat moartea jurnalistei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Israelul admite "o posibilitate mare" ca soldații săi să o fi ucis pe Shireen Abu Aqla, jurnalistă Al Jazeera