Antena Meniu Search
x

Uciderea jurnalistei de la Al Jazeera. Palestinienii cer o anchetă a Curții Penale Internaționale şi îi acuză pe israelieni

În timpul unui eveniment organizat pentru a o comemora pe Shireen Abu Aqla, jurnalista de la postul Al Jazeera care și-a pierdut viața în timpul luptelor care au loc în nordul Cisiordaniei, președintele Autorității Palestiniene a anunțat că va cere o anchetă din partea Curții Penale Internaționale, notează BBC.

de Adrian Popovici

la 12.05.2022, 17:38

Autoritățile palestiniene cer o anchetă internațională în cazul morții jurnalistei Shireen Abu Aqla
Pictură murală cu jurnalista Shireen Abu Aqla - Profimedia

Declarațiile președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, au fost făcute în fața a mii de oameni care au participat la evenimentul organizat pentru a o comemora pe jurnalista a cărei deces a dus la creșterea tensiunilor cu autoritățile israeliene.

Al Jazeera, postul pentru care lucra Shireen Abu Aqla, a transmis într-un comunicat de presă că jurnalista a fost împuşcată de soldaţi israelieni. La scurt timp, autoritățile militare și cele civile din Israel au răspuns acestor acuzații aruncând vina asupra luptătorilor palestineini despre care au spus că au tras la întâmplare în momentul tragediei.

Tensiuni între israelieni și palestinieni din cauza morţii jurnalistei

Oficialii israelieni au anunțat că oferta lor de a desfășura o anchetă împreună cu autoritățile palestiniene a fost respinsă. Între timp, țările din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au cerut o investigație transparentă și independentă în cazul morţii jurnalistei care avea şi cetăţenie americană. 

Pe acelaşi subiect

În timpul ceremoniei, Mahmoud Abbas a confirmat că oferta israelienilor a fost respinsă și asta deoarece consideră că aceștia sunt vinovați de moartea jurnalistei. "Noi considerăm autoritățile israeliene pe deplin responsabile pentru uciderea ei și ei nu vor fi în măsură să ascundă adevărul în ceea ce privește această crimă", a spus Mahmoud Abbas.

El a mai precizat că decizia de a refuza o anchetă comună a fost luată deoarece palestinienii nu au încredere în israelieni și că urmează să se adreseze curții penale internaționale pentru începerea unei anchete în cazul acestei tragedii.

Atât Curtea Penală Internațională, cât și Israelul nu au comentat această declarație. Trebuie subliniat și faptul că autoritățile israeliene nu recunosc autoritatea acestei curți și nici nu au colaborat în trecut pentru a ancheta alte acuzații de crime de război.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Uciderea jurnalistei de la Al Jazeera. Palestinienii cer o anchetă a Curții Penale Internaționale şi îi acuză pe israelieni