Antena Meniu Search
x

Armata din Burkina Faso confirmă o LOVITURĂ DE STAT, dizolvând Guvernul

Armata din Burkina Faso a comunicat joi că deţine controlul asupra ţării vest-africane, confirmând că o lovitură de stat s-a desfăşurat cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor

Armata din Burkina Faso a comunicat joi că deţine controlul asupra ţării vest-africane, confirmând că o lovitură de stat s-a desfăşurat cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor

Guvernul de tranziţie a fost dizolvat, iar preşedintele interimar nu mai este la putere, a transmis aceasta în anunţul făcut la radioteleviziunea naţională.

Liderii loviturii de stat, care provin dintr-o unitate de elită a gărzii prezidenţiale ce a contrazis public Guvernul de tranziţie în ultimele luni, s-au legitimat drept Consiliul Naţional pentru Democraţie. Afirmaţia lor publică a confirmat ceea ce mulţi au suspectat miercuri, când preşedintele interimar şi primul-ministru au fost arestaţi şi au fost ridicate baricade în jurul clădirii prezidenţiale.

În comunicatul citit de locotenentul-colonel Mamadou Bamba a fost criticat codul electoral, care i-a oprit pe membrii partidului fostului preşedinte să ia parte la alegerile din 11 octombrie. Oricine a sprijinit încercarea fostului preşedinte de amendare a Constituţiei astfel încât să poată candida la un nou mandat primeşte, de asemenea, interdicţie de exercitare a funcţiei.

Bamba a anunţat joi începutul "unui proces coerent, cinstit şi echitabil".

Guvernul de tranziţie a ajuns la putere după ce preşedintele aflat în funcţie timp de 27 de ani, Blaise Compaore, a fost demis la sfârşitul anului trecut într-o revoltă publică. Demonstranţii au dat la un moment dat foc clădirii Parlamentului pentru a protesta faţă de mişcarea şefului statului de a amenda Constituţia pentru a-şi putea prelungi mandatul, potrivit Mediafax.

Burkina Faso găzduieşte forţe speciale franceze şi este un aliat important atât al Franţei, cât şi al SUA în lupta împotriva militanţilor islamici din Africa de Vest. În timp ce Burkina Faso a fost ocolită de violenţa extremistă, un român a fost răpit în luna aprilie, act revendicat de un grup juhadist din Mali.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Armata din Burkina Faso confirmă o LOVITURĂ DE STAT, dizolvând Guvernul