Antena Meniu Search
x

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, dar carantinează 4.257 de doze rămase din lotul cu probleme: ABV2856

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat, joi seară, că România va carantina un lot al vaccinului produs de AstraZeneca, suspectat că a determinat la persoane vaccinate apariția unor cheaguri de sânge. Este vorba de 4.257 de doze rămase din lotul cu probleme al vaccinului produs de AstraZeneca, ABV2856, interzis în Italia.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 11.03.2021, 22:32

Ca măsură de extremă precauție, s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase din lotul ABV2856 al AstraZeneca, până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului, anunță CNCAV, într-un comunicat.

”În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România; 3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat”.

CNCAV precizează că România a recepționat prima tranșă de vaccin AstraZeneca, lotul ABV2856, în număr de 81.600 doze, în data de 07.02. ac.

”Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova”, se arată în comunicat.

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, se menționează că România nu a primit doze din acest lot.

Un cititor ne-a trimis dovada faptului că românii au fost vaccinați cu ser din lotul problemă produs de AstraZeneca

În Italia, doi bărbaţi, între care un ofițer de marină de doar 43 de ani, au murit după ce fost vaccinaţi cu doze dintr-un lot de vaccin folosit şi-n România: Lotul ABV2856.

Cu toate acestea, Agenţia Europeană a Medicamentului a transmis, joi seară, că recomandă continuarea administrării vaccinului anti COVID-19 produs de AstraZeneca și că nu există nicio dovadă că vaccinul provoacă cheaguri de sânge.

Nouă ţări au oprit, temporar, administrarea serului de la AstraZeneca

Mai multe persoane au avut probleme de coagulare şi cel puţin patru au murit după ce au primit serul britanico-suedez. În timp ce autorităţile europene investighează, cel puţin nouă ţări au oprit, temporar, administrarea serului: Austria, Italia, Danemarca, Islanda, Norvegia, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg.

Sunt vizate două loturi de vaccin: ABV2856 și  ABV5300. Unul dintre ele a ajuns şi în România. 

Agenția Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut problemei de coagulare a sângelui la unii pacienți. În urma raportării anumitor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, AIFA a decis ca măsură de precauție să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul național, potrivit ANSA.

În această săptămână, Austria a suspendat folosirea unui lot specific de vaccin la 10 zile după decesul unei femei din cauza unor probleme severe de coagulare a sângelui. Dozele austriecilor făceau parte din lotul ABV5300 trimis în peste 17 țări europene. Imediat și Estonia, Letonia, Lituania și Luxemburg au suspendat folosirea serului din lotul respectic ca măsură de precauție.

Valeriu Gheorghiţă: România nu a primit doze din lotul care a pus probleme în Europa

Inițial, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiţă, a spus că România nu a primit doze din lotul de vaccin suspectat că a determinat la persoane vaccinate apariția unor cheaguri de sânge. Tot a spus însă că la orice suspiciune, România stopează vaccinarea cu AstraZeneca.

Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariția unor cheaguri de sânge. Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate. (...) România nu a primit doze din acest lot", a spus Valeriu Gheorghiță.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Evenimente » România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, dar carantinează 4.257 de doze rămase din lotul cu probleme: ABV2856