Antena Meniu Search
x

Video Atac armat în Bruxelles. Teroristul care a ucis două persoane și a rănit o a treia a fost împușcat de polițiști

Doi cetăţeni suedezi au fost împuşcaţi mortal în urma unui atac terorist care a avut loc aseară, în centrul oraşului Bruxelles. Un bărbat înarmat a tras mai multe focuri de armă, la întâmplare, în trecători. O altă persoană a fost rănită, însă nu îi este pusă în pericol viaţa. În acelaşi timp, aseară, la aproximativ cinci kilometri de locul atacului, s-a disputat meciul de calificare la Euro 2024, între Belgia şi Suedia. Partida a fost amânată în a doua repriză, iar suporterilor nu li s-a mai permis să plece de pe stadion, din motive de siguranţă. Potrivit presei locale, atacatorul care a ucis două persoane înainte de meciul Belgia - Suedia a fost împușcatde către autorități. Suspectul, despre care presa locală a anunțat că se numește Abdesalem L., a fost împușcat într-o cafenea din Schaerbeek, relatează Sky News.

de Redactia Observator

la 17.10.2023, 09:31

Vezi și

Sunt clipe de coşmar surprinse aseară chiar în centrul oraşului Bruxelles. Un bărbat înarmat coboară de pe un scuter şi începe să tragă cu puşca la întâmplare. Doi cetăţeni suedezi cad ca seceraţi sub ploaia de gloanţe. O a treia persoană este şi ea împuşcată, dar din fericire scapă cu viaţă. Alerta teroristă a fost ridicată la cel mai mare grad în Bruxelles, pentru că individul înarmat a fugit imediat după ce a semănat moarte.

Atacul, catalogat drept unul terorist, a avut loc la mai puţin de cinci kilometri de Stadionul Regele Baudouin, acolo unde se disputa meciul de fotbal dintre Belgia şi Suedia. În a doua repriză oficialii au decis anularea partidei, iar zecile de mii de suporteri au rămas blocaţi în stadion mai bine de două ore.

"Cu toții am aflat despre atac din online. Federația belgiană de fotbal a trimis un mesaj de genul ,,stați în casă, a avut loc un atac terorist" și noi am fost ca și cum... ,,ah, ok!"

Mesajul transmis de atacatorul din Bruxelles

Pe acelaşi subiect

Politia a împânzit zona din jurul stadionului. După zeci de minute de aşteptare, evacuarea a fost făcută în condiţii de maximă siguranţă. După atac, individul a postat un clip pe reţeaua X, fostă Twitter, unde a declarat că nu face decât să răzbune musulmanii. 

Autorul atacului terorist: "Numele meu este Abdesalem Al Guilani și lupt pentru Allah. Fac parte din Statul Islamic. Iubim pe cine ne iubește și urâm pe cine ne urăște. Trăim pentru religia noastră și murim pentru religia noastră."

Victor Negrescu, eurodeputat: "Un atentat care a fost revendicat de un atacator, care în filmul pe care l-a făcut revendică apartenenţa la statul Islamic. Asta arată nevoia unui răspuns clar, din partea Uniunii Europene şi a statelor membre în tot ceea ce înseamnă combaterea activă a extremismului religios a antisemitismului şi a discursului care incită la ură."

Alexander de Croo, premierul Belgiei: "Teroriştii trebuie să înţeleagă că nu vor subjuga niciodată societatea noastră liberă. Terorismul nu ne va învinge niciodată. Ducem lupta împreună cu Suedia. Suntem o ţară puternică şi tolerantă. Haideţi să vedem pacea ca pe un antidot la teroare şi să ne păstrăm calmul."

Atacatorul este încă în libertate şi este căutat de poliţie. Mai mulţi oficiali au transmis mesaje de condoleanţe familiilor celor doi oameni ucişi. Printre aceştia se numără preşedinta comisiei Europene Ursula Von der Leyen, premierul belgian, preşedintele Franţei, dar şi europarlamentarul Victor Negrescu.

Victor Negrescu, eurodeputat: "Transmitem condoleanţe familiilor, şi în acelaşi timp să realizăm, chiar şi în această seară, nevoia de a reacţiona coerent şi de a veni cu măsuri rapide."

Autorităţile au sfătuit cetăţenii să nu îşi părăsească locuinţele până în momentul când individul o să fie capturat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Atac armat în Bruxelles. Teroristul care a ucis două persoane și a rănit o a treia a fost împușcat de polițiști