Antena Meniu Search
x

Atac masiv cu rachete împotriva unei baze aeriene a forţelor americane din Irak, soldat cu doi răniţi

Cel puţin 14 rachete au lovit miercuri o bază aeriană a Statelor Unite şi a altor forţe internaţionale, rănind doi oameni, a anunţat coaliţia condusă de SUA, în timp ce forţele conduse de kurzi din Siria au spus că au respins un atac cu dronă într-o zonă în care operează forţe americane, transmite Reuters, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 07.07.2021, 21:24

Atac masiv cu rachete împotriva unei baze aeriene a forţelor americane din Irak, soldat cu doi răniţi
- Profimedia

Deşi nu au existat revendicări imediate pentru responsabilitatea atacurilor - parte a unui val care vizează trupele americane sau zonele în care se află în Irak şi Siria - analiştii consideră că fac parte dintr-o campanie a miliţiilor susţinute de iranieni.

Grupurile miliţilor irakiene aliniate cu Iranul au promis să riposteze după atacurile SUA la graniţa irakiană-siriană care au ucis patru dintre membrii lor, luna trecută. Două persoane au fost uşor rănite în atacul cu rachete asupra bazei aeriene Ain al-Asad din vestul Irakului, a declarat colonelul armatei americane Wayne Marotto, purtătorul de cuvânt al coaliţiei. Rachetele au lovit baza şi perimetrul acesteia. Marotto afirmase iniţial că trei persoane au fost rănite.

În Siria, forţele democratice siriene, susţinute de SUA, au declarat că nu s-au produs pagube în urma atacului cu drone asupra câmpului petrolier Al Omar, într-o zonă de est, care se învecinează cu Irakul, unde forţele SUA au fost atacate cu rachete, dar au scăpat fără răniţi pe 28 iunie.

Nu au existat comentarii imediate din partea armatei SUA cu privire la incidentul din Siria. Oficialii armatei irakiene au declarat că ritmul atacurilor recente împotriva bazelor SUA cu rachete şi drone încărcate cu exploziv este fără precedent. Surse militare irakiene au declarat că un lansator de rachete fixat pe spatele unui camion a fost folosit în atacul de miercuri şi a fost găsit pe terenurile agricole din apropiere, incendiat.

Pe acelaşi subiect

Marţi, o dronă a atacat aeroportul Erbil din nordul Irakului, vizând o bază americană din aeroport, au spus surse de securitate kurde. Trei rachete au lovit, de asemenea, luni, la baza Ain al-Asad, fără a provoca victime. Statele Unite au purtat discuţii indirecte cu Iranul pentru a readuce ambele naţiuni în acordul nuclear din 2015, care a fost abandonat de fostul preşedinte Donald Trump.

Nu a fost stabilită o dată pentru următoarea rundă de discuţii, care a fost amânată pe 20 iunie. Hamdi Malik, asociat la Washington Institute şi specialist în miliţiile şiiţe din Irak, a declarat că atacurile fac parte dintr-o escaladare coordonată a miliţiilor susţinute de iranieni în Irak. Tentativa de atac din estul Siriei părea să fie primul exemplu de operaţiuni desfăşurate simultan în ambele ţări.

"Mi se pare că au undă verde din Iran să escaladeze, mai ales având în vedere că negocierile nucleare nu merg bine. Dar, în acelaşi timp, nu vor să escaladeze dincolo de un anumit punct - sunt mai vulnerabili la atacurile aeriene americane decât erau în trecut - şi nu vor să complice prea mult negocierile pe care Iranul le poartă cu Occidentul", a spus Malik.

Statele Unite au declarat săptămâna trecută Consiliului de Securitate al ONU că a vizat miliţiile susţinute de iranieni din Siria şi Irak cu atacuri aeriene pentru a-i descuraja pe ei şi Teheranul de la efectuarea sau susţinerea unor noi atacuri asupra personalului sau facilităţilor SUA. Iranul a negat sprijinirea atacurilor împotriva forţelor SUA în Irak şi Siria şi a condamnat atacurile aeriene ale SUA asupra grupurilor susţinute de Iran.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Atac masiv cu rachete împotriva unei baze aeriene a forţelor americane din Irak, soldat cu doi răniţi