Antena Meniu Search
x

Atac şocant în SUA: Trei tineri palestieni au fost împuşcaţi de un bărbat în timp ce se plimbau pe stradă. Ce purtau la gât victimele

Trei tineri studenţi palestinieni au împuşcaţi sâmbătă seara în statul american Vermont lângă un campus universitar. Un bărbat de 48 de ani a fost reţinut, dar poliția nu a detaliat imediat cu ce acuzații se confruntă suspectul. Cei trei tineri au fost răniţi iar cazul a generat atenție naţională în SUA pe fondul îngrijorărilor cu privire la creșterea numărului de atacuri motivate de ură de la izbucnirea războiului Israel-Hamas.

de Redactia Observator

la 27.11.2023, 12:33

Departamentul de Poliție Burlington a transmis, în cadrul unui comunicat, că a reținut un bărbat în vârstă de 48 de ani, care locuiește în apropierea locului atacului. Jason J. Eaton, în vârstă de 48 de ani, a fost arestat duminică după-amiază lângă locul atacului. 

Poliția a reținut un suspect care locuiește în apropierea campusului 

Autoritățile au anunţat că suspectul locuiește într-un bloc de apartamente situat în fața locului unde au fost împuşcaţi cei trei tineri, în apropierea campusului Universității din Vermont.

La percheziții, în casa lui au fost descoperite dovezi care i-au determinat pe anchetatori să creadă că el ar fi comis atacul. Poliţia încă investighează dacă este un atac motivat de ură.

Pe acelaşi subiect

Cine sunt victimele şi cum s-a produs atacul

Studenții împușcați au fost identificați ca fiind Hisham Awartani, student la Universitatea Brown din Rhode Island, Kinnan Abdalhamid, student la Haverford College din Pennsylvania și Tahseen Ahmad, student la Trinity College din Connecticut.

În vârstă de 20 de ani, cei trei se plimbau când s-au trezit în faţa unui bărbat alb înarmat cu un pistol care fără să le vorbească, a tras cel puţin patru gloanţe înainte de a fugi, a declarat anterior poliţia din Burlington.

Două din victime se află într-o stare stabilă, în timp ce a treia a suferit leziuni mai grave, se precizează în comunicat. Tinerii se aflau în oraşul Burlington, la 70 de km distanţă de graniţa cu Canada, unde sărbătoreau Ziua Recunoştinţei.

Victimele au fost împușcate în timp ce se plimbau

În acest moment, nu există informaţii suplimentare care să sugereze motivul suspectului, cum ar fi declaraţii sau comentarii, a spus poliţia. Dar, potrivit şefului poliţiei locale, Jon Murad, "în acest moment tensionat, nimeni nu poate privi acest act fără a bănui că este o crimă motivată de ură". În timpul atacului, două dintre victime purtau tradiţionala eşarfă palestiniană, keffieh, a menţionat poliţia.

Ultima fotografie făcută de cei trei studenţi înainte de a fi împuşcaţi

Atac şocant în SUA: Trei tineri palestieni au fost împuşcaţi de un bărbat în timp ce se plimbau pe stradă. Ce purtau la gât victimele

Profimedia

A crescut numărul atacurilor motivate de ură

Războiul dintre Israel şi Hamas provoacă tensiuni puternice în toată ţara şi a dat naştere la o creştere a actelor antisemite şi islamofobe. n"Suntem devastaţi de această veste înspăimântătoare, că au fost vizaţi şi împuşcaţi copiii noştri", au spus familiile victimelor într-o declaraţie adresată organizaţiei nonprofit de advocacy IMEU (Institute for Middle East Understanding).

"Solicităm poliţiei să efectueze o anchetă riguroasă şi, în special, să trateze atacul ca pe un atac motivat de ură", au continuat familiile victimelor. Preşedintele Joe Biden a fost informat despre atac, a declarat duminică Casa Albă. "Ura nu îşi are locul aici", a reacţionat furtunos duminică senatorul democrat de Vermont, Bernie Sanders, numind vestea "şocantă şi profund dezamăgitoare".

Consiliul pentru Relații Americano-Islamice, un grup musulman care luptă pentru drepturile civile, a declarat că atacul a avut loc în contextul în care musulmanii, arabii și palestinienii din toată țara au semnalat o creștere a urii fată de musulmani și arabi de la escaladarea violenței între palestinieni și israelieni. Grupul oferă o recompensă de 10.000 de dolari pentru informații despre atacator în acest caz.

Mama unei victime se întoarce din Cisiordania pentru a-și vedea fiul rănit grav

Înainte de a veni în SUA la facultate, cei trei tineri au învăţat la o școală din Ramallah, în Cisiordania ocupată de Israel. Una dintre victime, Awartani, a fost împușcată în coloană, dar starea sa este stabilă. Mama lui, Elisabeth Price, încearca să plece din Ramallah pentru a ajunge în SUA ca să-și vadă fiul.

"Ne rugăm să poată merge" a spus Rania Maayeh, directoarea şcolii din Cisiordania unde au studiat cei trei. "Sunt elevi străluciți, sunt prieteni apropiați din clasa întâi", a spus Maayeh.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Atac şocant în SUA: Trei tineri palestieni au fost împuşcaţi de un bărbat în timp ce se plimbau pe stradă. Ce purtau la gât victimele