Antena Meniu Search
x

Atacul din Odesa nu a fost o încercare de asasinare a lui Zelenski. Ce arată singura fotografie disponibilă cu explozia rachetei

Război în Ucraina. O purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene a negat că atacul ruşilor de la Odesa de pe 6 martie are legătură cu vizita lui Volodimir Zelenski în oraş. O rachetă lansată de ruşi a explodat miercuri la doar 500 de metri de președintele ucrainean și de premierul grec Kyriakos Mitsotakis, aflat în vizită în portul de la Marea Neagră, relatează CNN. Cinci persoane au fost ucise în atacul respectiv, dar nimeni din delegaţiile oficiale nu a fost rănit. Racheta ruşilor ar fi lovit de fapt la 3-4 km distanţă de Zelenski și convoiul liderului grec, susţine jurnalistul Mark Krutov de la Radio Europa Liberă. Ruşii pretind că au lovit un hangar cu drone navale din port. 

de Redactia Observator

la 07.03.2024, 11:51

Atacul din Odesa "nu a fost" o încercare de asasinare a lui Zelenski. Ce arată singura fotografie disponibilă cu explozia rachetei
Atacul din Odesa "nu a fost" o încercare de asasinare a lui Zelenski. Ce arată singura fotografie disponibilă cu explozia rachetei - Protothema

Convoiul care îi transporta pe cei doi lideri în oraș a simțit impactul rachetei iar delegaţiile au văzut un "nor de ciupercă de fum", relatează CNN

Cinci persoane au fost ucise în atac și mai multe au fost rănite, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Marinei Ucrainene, Dmitro Pletenchuk. Nici Zelenski, nici Mitsotakis nu au fost răniți.

 Natalya Gumenyuk, o purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene, a negat la un post TV ucrainean că atacul din Odesa de pe 6 martie a avut legătură cu vizita președintelui Zelenski.

Racheta ruşilor ar fi lovit la 3-4 km de Zelenski și convoiul liderului grec

Pe acelaşi subiect

Potrivit televiziunii private greceşti SKAI, preluată de presa internaţională, explozia a survenit la numai aproximativ 150 de metri de convoi.

CNN susţine că racheta a lovit la 500 de metri de ei, citând o sursă aflată la curent cu situația. 

În acest timp, jurnalistul Mark Krutov de la Radio Europa Liberă susține că a stabilit că locul exploziei a fost la cel puțin trei-patru kilometri de locul unde se aflau Zelenski și Mitsotakis.

Publicația grecească Protothema a publicat o înregistrare a atacului, probabil filmată de cineva din delegația greacă, care confirmă că lovitura a avut loc la kilometri, nu la metri distanță.

"Sursele CNN sunt mai "generoase", când trec de la 150 de metri la 500 de metri, dar nu, atacul nu s-a produs nici măcar "la 500 de metri de Zelenski și convoiul liderului grec". În linie directă peste mare a fost la 3 km, 4 km pe uscat", a comentat acesta pe platforma X. 

"Singura fotografie disponibilă a loviturii poate fi geolocalizată în port, la 3 km de locul unde se aflau Zelenski și Mitsotakis. Atacul a făcut 5 morți, iar acest lucru este îngrozitor. Odesa a suferit destul în ultimele zile. Nu știu ce a fost vizat (Rusia spune că un depozit cu drone navale), dar Humenyuk are dreptate: nu a fost o încercare de asasinare a lui Zelenski", a comentat acesta.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Atacul cu rachete de la Odesa "nu a avut legătură cu Zelenski"

"Ceea ce s-a întâmplat este că Rusia este un stat terorist și, evident, continuă să atace infrastructura portuară. Da, Odesa a fost lovită cu rachete, probabil cu una balistică, care a vizat una dintre clădirile din infrastructura portuară. Dar nu a avut legătură cu vizită respectivă, ci cu teroarea pe care inamicul o desfășoară aproape metodic", a spusNatalya Gumenyuk citată de Ukrainska Pravda

Zelenski face frecvent călătorii cu risc ridicat pe linia frontului și a primit zeci de lideri mondiali în Ucraina în mai bine de doi ani de război cu Rusia. Liderul de la Kiev a spus că de data aceasta a fost suficient de aproape pentru a vedea și auzi explozia rachetei.

Mitsotakis a povestit că Zelenski i-a făcut un tur al orașului înainte să audă sirenele de raid aerian. "La scurt timp după, când ne urcam în mașini, am auzit o explozie mare" a declarat Mitsotakis presei.

Oraşul Odesa este crucial pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, pe care Rusia a încercat în repetate rânduri să le oprească de la lansarea invaziei sale. Este, de asemenea, baza principală a marinei ucrainene.

Ruşii susţin că au lovit un hangar cu drone navale

Ministerul rus al Apărării a declarat că armata sa a lansat miercuri un atac asupra Odesei la ora 11:40, ora Moscovei.

"Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un atac cu rachete de înaltă precizie asupra unui hangar din portul industrial Odesa, unde erau pregătite pentru luptă ambarcațiuni fără pilot (n.r. drone navale) ale forțelor armate ale Ucrainei. Ținta a fost atinsă. Obiectul a fost lovit", se arată într-un comunicat, fără a-i menționa pe Zelenski sau pe Mitsotakis.

În ultimele zile, Rusia și-a intensificat atacurile asupra regiunii. Sâmbătă în timpul unui atac cu drone a fost lovit un bloc de apartamente iar 12 persoane, inclusiv cinci copii, au murit, au declarat oficialii ucraineni. Aceştia susţin că drona ruşilor a lovit intenţionat blocul, dar sursele ruse pretind că ţinta era alta iar drona a fost deviată în bloc de apărarea ucraineană. 

Casa Albă a reacţionat la atac spunând că este un alt semn că Ucraina are nevoie de mai multă asistență militară.

"Această lovitură este o altă amintire a modului în care Rusia continuă să atace inconştient Ucraina în fiecare zi și a nevoilor urgente ale Ucrainei, în special, pentru interceptori de apărare aeriană", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

"Solicităm din nou Camerei Reprezentanților să ia măsuri pentru a sprijini Ucraina, astfel încât să le putem oferi forțelor armate ucrainene echipamentul de care au nevoie disperată pentru a se apăra împotriva acestor atacuri revoltătoare rusești."

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a condamnat atacul drept "o altă dovadă a tacticii lașe a Rusiei”, despre care el a spus că este josnică chiar şi după standardele Kremlinului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Atacul din Odesa nu a fost o încercare de asasinare a lui Zelenski. Ce arată singura fotografie disponibilă cu explozia rachetei