Antena Meniu Search
x

Statele Unite au bombardat Siria şi relaţiile cu Rusia au ajuns în pragul unui colaps

Atacul violent şi neanunţat al Statelor Unite asupra unei baze aeriene din Siria stârneşte reacţii puternice în toată lumea şi duce relaţiile dintre SUA şi Rusia în pragul unui colaps.

Vezi și

Atacul violent şi neanunţat al Statelor Unite asupra unei baze aeriene din Siria stârneşte reacţii puternice în toată lumea şi duce relaţiile dintre SUA şi Rusia în pragul unui colaps.

Cu un atac surpriză, în inima nopţii siriene, Donald Trump a întors la 180 de grade politica externă americană. După 6 ani de război civil în Siria, noul preşedinte american şi-a asumat rolul decizional fără să consulte Congresul sau să primească un mandat din partea instituţiilor internaţionale. Era 3.45 dimineaţa, ora Siriei, 20.45 la Washington, când rachetele au răspuns în forţă atacului chimic din Khan Sheikhoun. Peste 80 de oameni au murit marţi dimineaţă, inclusiv 30 de copii.

Rachete Tomahawk, 59 în total, au lovit una după alta baza Al Şairat de unde, potrivit serviciilor secrete, ar fi decolat avioanele regimului Al Assad ce au declanşat masacrul chimic de zilele trecute. 

O ploaie de rachete lovesc instalaţiile radar, depozitele de carburant, hangare şi mai multe aeronave de vânătoare. Locul de lansare, două crucişătoare americane staţionate în Mediterana Orientală, au participat la mai multe exerciţii în Marea Neagra şi au oprit inclusiv în portul Constanţa. 

Pe acelaşi subiect

În momentul lansării atacului, preşedintele Trump era la cină cu premierul chinez Xi Jinping, avertizat în prealabil, la fel ca şi preşedintele Rusiei, ţară ce are trupe dislocate în Siria. Reacţia Kremlinului a fost dură. 

O oră a durat în total atacul a cărui violenţă şi rapiditate au pus în încurcătură cancelariile occidentale. Europa, Arabia Saudită şi Israelul susţin Statele Unite, în timp ce Iranul a catalogat mişcarea unilaterală a lui Trump drept periculoasă. 

Siria este victima unui conflict ce nu îşi găseşte rezolvare de 6 ani timp în care 465 de mii de sirieni au fost ucişi, peste un milion au fost răniţi, iar 12 milioane de sirieni, jumătate din populaţia ţării înainte de război, au fost evacuaţi sau au fugit din ţara măcinată de război.

Consiliul de securitate ONU s-a reunit în această seară pentru a analiza evenimentele de săptămâna aceasta din Siria. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Statele Unite au bombardat Siria şi relaţiile cu Rusia au ajuns în pragul unui colaps