Antena Meniu Search
x

Bărbat din Canada, acuzat că ar fi spion pentru China. Efectua cercetări pentru o universitate chineză: "O putere globală perturbatoare"

Un bărbat care lucra la o firmă care dezvolta tehnologie pentru vehicule electrice a fost acuzat de poliția canadiană că ar fi fost spion pentru China. Acesta ar fi efectuat cercetări pentru o universitate chineză și alte centre de cercetare.

de Redactia Observator

la 15.11.2022, 09:41

Efectua cercetări pentru o universitate chineză
Bărbat din Canada, acuzat că ar fi spion pentru China - Shutterstock

Poliția canadiană a declarat că un bărbat care lucra de Hydro-Quebec a fost arestat pentru spionaj pentru China. Poliția Regală Canadiană Montată (RCMP) l-a arestat luni, 14 noiembrie,  pe Yuesheng Wang, în vârstă de 35 de ani, și l-a acuzat de spionaj, potrivit BBC.

Yuesheng Wang „a obținut secrete comerciale în beneficiul Republicii Populare Chineze, în detrimentul intereselor economice ale Canadei”, a declarat poliția într-un comunicat.

El va apărea marți 15 noiembrie în instanța din Longueuil, Quebec, pentru a se confrunta cu acuzațiile care i-au fost aduse. Locuitorul din Candiac, o suburbie la sud de Montreal, este acuzat de obținerea de secrete comerciale și fraudă pentru obținerea de informații. Infracțiunile ar fi avut loc între februarie 2018 și octombrie 2022. 

Bărbatul efectua cercetări pentru o universitate chineză și alte centre de cercetare

Pe acelaşi subiect

O declarație a companiei a spus că bărbatul a lucrat la baterii pentru Centrul de Excelență în Electrificarea Transporturilor și Stocarea Energiei (CETEES), care dezvoltă tehnologie pentru vehicule electrice.Inspectorul RCMP David Beaudoin a spus că Yuesheng și-a folosit poziția de la Hydro-Quebec pentru a efectua cercetări pentru o universitate chineză și alte centre de cercetare.

El ar fi publicat articole științifice. O investigație a fost lansată asupra băbatului în august 2022, după ce filiala de securitate internă a companiei a depus o plângere.

Mecanismele noastre de detectare și intervenție au permis anchetatorilor noștri să aducă această problemă în atenția RCMP, cu care am colaborat îndeaproape de atunci”, a declarat un oficial de securitate de la Hydro-Quebec într-un comunicat, adăugând că „nicio organizație nu este ferită de o situație ca aceasta”.

Compania se ocupă de generarea, transportul și stocarea energiei electrice pentru provincia canadiană și exportă energie și în anumite părți ale SUA. Este cea mai mare companie de energie electrică din Canada, potrivit unui site web al companiei.

În săptămânile următoare, Canada este de așteptat să anunțe o nouă strategie indo-pacifică. La începutul acestei luni, ministrul Afacerilor Externe, Melanie Joly, a declarat că țara va încerca să aprofundeze legăturile cu alți parteneri din Asia.

China este o putere globală din ce în ce mai perturbatoare”, a spus ea într-un discurs în care a avertizat companiile canadiene să nu se încurce prea mult cu afacerile chineze.

Ceea ce aș dori să spun canadienilor care fac afaceri în și cu China: trebuie să fiți foarte atenți, a spus doamna Joly.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Bărbat din Canada, acuzat că ar fi spion pentru China. Efectua cercetări pentru o universitate chineză: "O putere globală perturbatoare"