Antena Meniu Search
x

Video Subiectul pe care Xi Jinping a refuzat să-l discute cu Biden. Cele două superputeri promit pacea, deși divergenţele au atins cote maxime

Întâlnire istorică în Indonezia. Preşedinţii Statelor Unite ale Americii şi Chinei au discutat faţă în faţă pentru prima dată de când Joe Biden şi-a început mandatul la Casa Albă. Întrevederea a avut loc înainte de începerea summitului G20. Cei doi şefi de stat au părut deschişi la dialog şi decişi să găsească soluţii pentru a detensiona relaţiile extrem de încordate. 

de Redactia Observator

la 14.11.2022, 20:54

Vezi și

Liderii celor două state au discutat până acum de cinci ori, însă niciodată faţă în faţă. Anul acesta, divergenţele au atins cote maxime, mai ales din cauza situaţiei din Taiwan, teritoriu pe care Beijingul nu îl recunoaşte drept independent. Preşedintele Chinei a menţionat însă de la bun început că discuţiile despre acest subiect nu vor fi acceptate. Alte puncte fierbinţi reprezintă războiul din Ucraina sau situaţia din Coreea de Nord. 

Xi Jinping, președintele Chinei: În calitate de lideri ai celor două țări majore trebuie să trasăm cursul potrivit pentru relația China-SUA. 

Joe Biden, preşedintele SUA: Împărţim responsabilitatea, din punctul meu de vedere, de a arăta că China şi Statele Unite pot să îşi gestioneze diferenţele şi să găsească moduri de a lucra împreună pe problemele globale urgente, care cer cooperarea noastră. 

Întâlnirea s-a terminat cu promisiunea continuării relaţiilor de prietenie între Statele Unite şi China, în ciuda concurenţei acerbe dintre cele două superputeri. 

Pe acelaşi subiect

În Indonezia au ajuns pentru summitul G20 aproape toţi liderii lumii

Aceştia au fost întâmpinaţi cu dansuri tradiţionale la aeroport. În Bali nu s-a deplasat însă Vladimir Putin, care are treburi mai importante în Rusia, după cum a susţinut purtătorul său de cuvânt. Locul său a fost ţinut de ministrul de Externe, despre care presa occidentală a scris că a fost transportat la spital imediat după aterizare, din cauza unor probleme cardiace. Reprezentanţii delegaţiei ruse au dezminţit zvonurile şi au anunţat că nu a fost decât un control de rutină. De altfel, purtătoarea sa de cuvânt a publicat imagini cu Serghei Lavrov într-o ţinută lejeră, pe terasa hotelului în care a fost cazat. 

Serghei Lavrov, ministru de externe al Rusiei: Îmi doresc ca jurnaliştii din Vest să fie mai oneşti, să scrie adevărul mai des. 

Şeful diplomaţiei de la Moscova a adăugat că şi despre Putin se scrie de 10 ani că e grav bolnav. Mâine va fi prima zi a summitului G20 iar principalul subiect e legat de situaţia din Ucraina. Se va discuta şi despre ameninţarea cu armele nucleare, dar şi despre criza energetică şi alimentară cu care se confruntă multe ţări în această perioadă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Subiectul pe care Xi Jinping a refuzat să-l discute cu Biden. Cele două superputeri promit pacea, deși divergenţele au atins cote maxime