Antena Meniu Search
x

Bărbatul suspectat că ar fi de trădat-o pe Anne Frank, victima naziştilor, identificat după 77 de ani cu ajutorul tehnologiei

O nouă anchetă a identificat un alt suspect care ar fi putut să o trădeze pe Anne Frank și familia ei în urmă cu 77 de ani.

de Redactia Observator

la 17.01.2022, 21:12

- Profimedia

Anne Frank a murit într-un lagăr de concentrare nazist în 1945, la vârsta de 15 ani, după doi ani în care a stat ascunsă. Jurnalul, publicat după moartea ei, este cea mai faimoasă relatare de primă mână a vieții evreiești în timpul războiului. O echipă care include un fost agent FBI a spus că Arnold van den Bergh, o figură evreică din Amsterdam, probabil „a renunțat” la franci pentru a-și salva propria familie şi astfel a trădat-o pe Anne.

Echipa, formată din istorici și alți experți, a petrecut șase ani folosind tehnici moderne de investigație pentru a rezolva „cazul rece”. Aceasta a inclus utilizarea algoritmilor de computer pentru a căuta conexiuni între mulți oameni diferiți, ceva care le-ar fi luat oamenilor mii de ore, scrie BBC.

Van den Bergh fusese membru al Consiliului Evreiesc din Amsterdam, un organism obligat să implementeze politica nazistă în zonele evreiești. A fost desființată în 1943, iar membrii săi au fost trimiși în lagăre de concentrare.

Mister elucidat după aproape opt decenii

Pe acelaşi subiect

Însă echipa a constatat că van den Bergh nu a fost trimis într-o tabără și, în schimb, locuia în Amsterdam în mod normal la acel moment. A existat, de asemenea, o sugestie că un membru al Consiliului Evreiesc a furnizat informații naziștilor. „Când van den Bergh și-a pierdut toată seria de protecții care îl scuteau de a trebui să meargă în lagăre, a trebuit să ofere naziștilor ceva valoros cu care a avut contact pentru a-i lăsa pe el și pe soția lui la acea vreme să rămână în siguranță”, a spus fostul FBI. agentul Vince Pankoke a declarat pentru CBS 60 Minutes .

Echipa a spus că s-a luptat cu revelația că o altă persoană evreică a fost probabil trădătorul. Dar a găsit, de asemenea, dovezi care sugerează că Otto Frank, tatăl Annei, ar fi putut el însuși să fi știut asta și să-l țină secret.

În dosarele unui anchetator anterior, ei au găsit o copie a unei note anonime trimise lui Otto Frank în care îl identifică pe Arnold van den Bergh drept trădătorul său. Ziarul olandez de Volkskrant relatează că van den Bergh a murit în 1950 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Bărbatul suspectat că ar fi de trădat-o pe Anne Frank, victima naziştilor, identificat după 77 de ani cu ajutorul tehnologiei