Antena Meniu Search
x

Belarus a ridicat gradul de alertă teroristă din cauza tensiunilor de la graniță. Aleksandr Lukaşenko a ordonat desfășurarea armatei la frontiera cu Ucraina

Aleksandr Lukaşenko a anunţat vineri că a declanşat o alertă de nivel ridicat pentru terorism în Belarus, din cauza tensiunilor de la frontiere, transmite Reuters. Președintele Belarusului a legat decizia de ordinul de desfăşurare a trupelor belaruse alături de armata rusă, la frontiera de sud cu Ucraina, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 14.10.2022, 14:55

Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului
Aleksandr Lukaşenko a ordonat desfășurarea armatei la frontiera cu Ucraina - Hepta

"În legătură cu escaladarea tensiunii, a fost introdus un regim de pericol terorist ridicat", a spus liderul de la Minsk într-un interviu acordat unei televiziuni din Rusia. "Prin urmare, am început o procedură în grupul de forţe al Uniunii, la baza căruia stă, aşa cum am mai spus, armata belarusă, care va fi suplimentată cu unităţi din Federaţia Rusă. Totul merge conform planului", a adăugat el.

Aliată cu Rusia şi având frontiere cu aceasta, cu Ucraina şi cu ţări membre NATO, Belarusul a permis Rusiei să îi utilizeze teritoriul pentru lansarea în 24 februarie a invaziei în Ucraina. Cele mai recente mişcări de trupe au provocat îngrijorare la Kiev şi în Occident privind posibilitatea ca Lukaşenko să angajeze armata belarusă de partea trupelor ruse, care întâmpină dificultăţi în Ucraina.

Analiştii politici consultaţi de Reuters consideră că pentru preşedintele Belarusului opţiunea respectivă este neplăcută, însă este posibil ca el să nu poată refuza o cerere a omologului său rus, Vladimir Putin. Belarusul depinde politic şi economic de Rusia, iar sprijinul lui Putin l-a ajutat pe Lukaşenko să reziste manifestaţiilor ample pentru democraţie din 2020. Demonstraţiile de protest au fost reprimate cu forţa, iar liderii opoziţiei belaruse au fost închişi sau obligaţi să se refugieze în alte ţări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Belarus a ridicat gradul de alertă teroristă din cauza tensiunilor de la graniță. Aleksandr Lukaşenko a ordonat desfășurarea armatei la frontiera cu Ucraina