Antena Meniu Search
x

Canalul Suez înregistrează venituri anuale record, în ciuda faptului că accesul a fost blocat de nava Ever Given

Cu 5,84 de miliarde de dolari, canalul înregistrează venituri anuale record, în ciuda incidentului din martie în care nava Ever Given a blocat accesul timp de șase zile.

de Redactia Observator

la 11.07.2021, 20:34

Nava Ever Given a dat peste cap traficul maritim după ce a blocat Canalul Suez
Nava Ever Given a dat peste cap traficul maritim după ce a blocat Canalul Suez - Profimedia

Preşedintele Autorităţii Canalului Suez are destule motive de fericire, şi asta după ce anul acesta, funcţionarea canalului, o cale crucială pentru comerţul maritim mondial, a înregistrat o cifră de afaceri record, transmite Le Parisien. "În ciuda diferitelor provocări, veniturile Canalului Suez au crescut considerabil în cursul anului 2020-2021, crescând la 5,84 miliarde de dolari față de 5,72 miliarde de dolari în 2019-2020", a spus Rabie.

Nava Ever Given a blocat Canalul Suez pentru mai multe zile, în luna martie

O creștere de 2,2%, cu atât mai remarcabilă cu cât Canalul Suez a întâmpinat un incident major: blocarea navei de containere Ever Given, în martie. Timp de șase zile, nava a blocat pasajul îngust dintre Europa și Asia prin care trece 10% din comerțul internațional, blocând în spatele ei 422 de nave, încărcate cu 26 de milioane de tone de mărfuri. Blocată de atunci, nava și-a reluat călătoria abia săptămâna trecută.

Potrivit Autorității Canalului, episodul nefericit a înregistrat pierderi zilnice între 12 și 15 milioane de dolari. Autoritățile egiptene au cerut despăgubiri reprezentanţilor navei. Stabilită inițial la 916 milioane de dolari, despăgubirea a scăzut la 600 de milioane de dolari și apoi la 550 de milioane de dolari.

Conform declaraţiei lui Oussama Rabie, veniturile record pot fi explicate prin politica comercială și măsurile de stimulare abordate, cum ar fi o reducere a drepturilor de trecere, pusă în aplicare de către Autoritatea Canalului Suez pentru a compensa încetinirea economiei în timpul pandemiei de coronavirusu. În primele șase luni ale anului 2021, traficul maritim a fost mai dens pe această rută, care a văzut trecerea a 9.763 de nave, cu 2,3% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Canalul Suez înregistrează venituri anuale record, în ciuda faptului că accesul a fost blocat de nava Ever Given