Antena Meniu Search
x

Ce se ştie despre atacul cu drone de la Kremlin. Mesajele scrise de ruşi pe dronele care au lovit Ucraina în semn de răzbunare

Moscova susţine că "atacul cu drone de asupra Kremlinului" de pe 3 mai a fost conceput de SUA și executat de Ucraina iar Statele Unite și Kievul nu pot nega incidentul. Kremlinul a acuzat miercuri Ucraina că a încercat să-l asasineze pe Putin iar joi a acuzat SUA că se află în spatele atacului. Casa Albă şi Kievul neagă acuzațiile de implicare. În acest timp, experţii occidentali susţin că Moscova a înscenat incidentul cu drone de la Kremlin.

de Redactia Observator

la 04.05.2023, 18:28

Ce se ştie despre atacul cu drone de la Kremlin. Mesajele scrise de ruşi pe dronele care au lovit Ucraina în semn de răzbunare
Ce se ştie despre atacul cu drone de la Kremlin. Mesajele scrise de ruşi pe dronele care au lovit Ucraina în semn de răzbunare - Telegram

Kremlinul ''minte'' atunci când acuză Washingtonul că se află în spatele presupusului atac cu drone ucrainean, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţionale al Casei Albe, John Kirby, relatează Reuters. "Nu avem nicio legătură cu această afacere", a precizat el la MSNB. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, "minte pur şi simplu" cu privire la acest subiect, a mai spus Kirby.

Joi la prânz, Dmitri Peskov a transmis presei că Rusia are mai multe opțiuni pentru a răspunde la atacul cu drone, despre care susține că a fost conceput de SUA și executat de Ucraina. "Deciziile privind astfel de atacuri nu sunt luate la Kiev, ci la Washington", a declarat  Dmitri Peskov.

Moscova pretinde că a interceptat două drone ucrainene ce vizau Kremlinul, denunţând o tentativă de asasinat împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin. Washingtonul se abţine deocamdată să se pronunţe asupra circumstanţelor precise ale acestui incident, însă şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a îndemnat miercuri ca toate acuzaţiile Moscovei cu privire la acest presupus atac ucrainean să fie primite "cu multă precauţie".

În ceea ce priveşte ucrainenii, John Kirby a declarat: "În mod cert, noi nu le dictăm modul în care ei se apără sau operaţiunile pe care ei le întreprind. Însă noi le-am spus clar, public şi în privat, că nu încurajăm şi nu contribuim la lovituri în afara Ucrainei".

Pe acelaşi subiect

SUA conduc coaliţia occidentală de sprijinire a Kievului după declanşarea invaziei ruse în Ucraina şi au sporit livrările de armament. Miercuri, Washingtonul a anunţat o nouă livrare de muniţii, rachete şi obuze către Ucraina, în valoare totală de 300 milioane de dolari. Armata ucraineană "are tot ce are nevoie" pentru a lansa o contraofensivă, atât în termeni de echipament cât şi de formare, a mai declarat joi John Kirby. 

Ce se ştie despre atacul cu drone de la Kremlin

Potrivit CNN, Moscova a declarat că presupusul atac a avut loc miercuri la primele ore ale zilei. Două "vehicule aeriene fără pilot" au fost interceptate și distruse fără a provoca victime sau pagube, a spus Kremlinul. Vladimir Putin nu se afla în clădire în acel moment, a declarat Dmitri Peskov. Apoi au început să circule filmări pe rețelele de socializare care păreau să arate incidentul.

CNN a analizat înregistrările video şi confirmă afirmația Moscovei că două drone au zburat deasupra Kremlinului. O filmare cu un nor de fum care se ridică la Kremlin a fost publicat pe un canal Telegram miercuri la ora locală 2:37 a.m. Primele relatări despre incident au venit prin intermediul presei de stat ruse TASS și RIA în jurul orei locale 14:33 p.m., adică aproximativ 12 ore mai târziu.

La scurt timp după primele relatări din presă, o altă filmare care ar surprinde momentul în care o dronă a explodat deasupra Kremlinului a început să circule masiv pe rețelele de socializare. Pe înregistrare, drona pare să zboare către cupola de pe acoperiș, urmată de ceea ce pare o mică explozie.

În videoclip, mai apar două persoane care par să se urce pe cupolă cu lanterne în mâini și pot fi văzute coborând chiar înainte de momentul exploziei. Oamenii care urcă pe dom nu apar în primul dintre aceste videoclipuri, dar apar în al doilea, sugerând că răspundeau la incendiul provocat de prima dronă în momentul în care a apărut a doua dronă. 

Rusia acuză SUA şi Ucraina

Kremlinul a dat vina pe Ucraina, descriind presupusul atac drept o "tentativă la viața președintelui". "Considerăm aceste acțiuni drept un atac terorist planificat și o tentativă de asasinat" iar "Rusia își rezervă dreptul de a lua contramăsuri oriunde și oricând consideră necesar", a transmis Kremlinul. 

O captură de ecran dintr-o înregistrare care a circulat pe rețelele de socializare pretinde că arată momentul de dinaintea detonării unei drone și fumul care se ridică deasupra Kremlinului. CNN nu a putut să stabilească autenticitatea  acelor videoclipuri.

Atacul ar fi avut loc miercuri la primele ore ale dimineții, la o oră neprecizată. Kievul neagă implicarea. Iar joi, Rusia a acuzat că SUA au fost implicate în atac. "Fără îndoială, astfel de decizii, definirea obiectivelor, definirea mijloacelor, toate acestea sunt dictate de la Washington", a spus Peksov.

Ambele acuzații au fost dezminţiie puternic de Kiev și Washington. "Nu atacăm pe Putin sau Moscova", a spus miercuri președintele Volodimir Zelenski în timpul unei conferințe de presă la Helsinki. "Luptăm pe teritoriul nostru, ne apărăm satele și orașele. Nu avem suficiente arme pentru asta. De aceea nu le folosim nicăieri [altfel]", a spus Zelenski. "Nu l-am atacat pe Putin. Lăsăm asta pe seama tribunalului", a mai spus el.

John Kirby a calificat "ridicolă" afirmația Rusiei conform căreia SUA au îndrumat Ucrainei să efectueze un astfel de atac. Secretarul de stat Anthony Blinken a spus că SUA nu știu cine este responsabil. "Aș trata cu prudenţă orice vine de la Kremlin", a spus el miercuri.

Cine altcineva ar putea fi responsabil?

Dacă Ucraina nu e autoarea, este posibil ca incidentul să fi fost opera partizanilor ruși, așa cum a susţine un fost parlamentar rus care are legături cu grupuri militante din Rusia. Ilya Ponomarev i-a spus lui Matthew Chance de la CNN că este vorba de "unul dintre grupurile partizane ruse", adăugând că "nu pot spune mai multe, deoarece încă nu și-au revendicat public responsabilitatea".

Ponomarev, care trăiește în exil în Ucraina și Polonia, a fost singurul deputat rus care a votat împotriva anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și de atunci a fost inclus pe o listă de suspecți de terorism, potrivit autorităților ruse. Potrivit lui Ponomarev, membrii grupărilor de partizani din Rusia sunt de obicei "tineri, studenți, locuitori din marile oraşe".

"Sunt la curent cu activitatea partizană din aproximativ 40 de orașe din Rusia", a declarat el pentru CNN. Oficialii americani au mai spus că încă evaluează incidentul și nu au informații despre cine ar putea fi responsabil. Oricare ar fi adevărul, este remarcabil că ruşii au admis o breșă de securitate în inima Kremlinului, mai remarcă CNN. 

Ce se întâmplă în continuare

Moscova a lansat deja un val de rachete spre Ucraina în urma incidentului, o mișcare în conformitate cu modul de operare al Rusiei. "Pentru Moscova" și "Pentru Kremlin", sunt, potrivit armatei ucrainene, câteva mesaje scrise pe dronele rusești lansate spre Odessa noaptea trecută. O aparentă referire la presupusul atac.

Oficialii americani și ucraineni au avertizat în trecut că Rusia a planificat așa-numite atacuri sub steag fals drept pretext pentru o escaladare militară. În plus, Moscova vrea să-şi arate puterea la parada planificată de Ziua Victoriei. Peskov a reiterat că parada va avea loc conform planului. Cu toate astea, luptele de pe frontul din estul Ucrainei sunt în impas de mai multe luni și este puțin probabil ca incidentul de miercuri să aibă vreun impact în acest sens, estimează CNN.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ce se ştie despre atacul cu drone de la Kremlin. Mesajele scrise de ruşi pe dronele care au lovit Ucraina în semn de răzbunare