Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Catedrala Notre Dame din Paris se redeschide pentru public, la 5 ani de la incendiul devastator. Ceremonii grandioase marchează momentul istoric

Redeschiderea Catedralei Notre-Dame - refăcută după ce a fost distrusă parţial de incendiu - va fi un spectacol în toată regula. Presa franceză spune că la evenimentul, care va avea loc pe 7 decembrie, vor participa vedete şi politicieni din toată lumea. Atmosfera de sărbătoare va fi întreţinută de nimeni altul decât Paul McCartney, artistul trupei The Beatles. El va ţine două concerte în Paris, la începutul lunii, dar francezii cred că va avea timp suficient să se pregătească pentru marele moment.

de Redactia Observator

la 16.10.2024 , 13:22

După cinci ani de restaurare intensă și dedicată, catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide oficial pe 7 decembrie 2024, în cadrul unei ceremonii grandioase ce marchează un moment istoric pentru Franța și întreaga lume.

Încărcată de semnificație culturală, istorică și spirituală, catedrala, unul dintre cele mai emblematice monumente ale patrimoniului mondial, a fost redeschisă publicului după incendiul devastator din aprilie 2019, care a distrus o mare parte din acoperișul său și a dus la prăbușirea turlei. Cu un proiect de restaurare ce a implicat zeci de meșteșugari și restauratori din toată lumea, redeschiderea este văzută ca o simbolică renaștere a acestei capodopere a arhitecturii gotice.

La festivitatea istorică vor participa atât preşedintele Emmanuel Macron, cât şi şefi de stat din toată lumea.  Prezent va fi şi Jean-Michel Wilmotte, arhitectul principal al proiectului de restaurare, care a detaliat complexitatea procesului și provocările întâmpinate în reconstrucția turlei și a acoperișului, dar și în restaurarea detaliilor de artizanat, de la vitralii la statui. De asemenea va participa şi cardinalul de Paris, Michel Aupetit.

Articolul continuă după reclamă
Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Obişnuiţi să păstraţi bancnote vechi în speranţa că vă veţi îmbogăţi în viitor?
Observator » Ştiri externe » Catedrala Notre Dame din Paris se redeschide pentru public, la 5 ani de la incendiul devastator. Ceremonii grandioase marchează momentul istoric