Antena Meniu Search
x

Ce arme i-ar putea vinde Kim Jong-un lui Vladimir Putin? Analiză Reuters

Războiul din Ucraina a arătat limitele armatei lui Vladimir Putin, atât în termeni de personal cât și în ceea ce privește echipamentele și armamentul. După mai mult de șase luni de lupte, stocurile rusești au început să fie din ce în ce mai mici. În acest context, Casa Albă susține că Moscova a apelat la unul dintre puținele state care își permit să ignore sancțiunile și presiunile occidentalilor: Coreea de Nord.

de Adrian Popovici

la 07.09.2022, 17:24

Kim Jong-un și Vladimir Putin
Casa Albă susține că Rusia apelează la Coreea de Nord pentru a-și reface stocurile de arme. - Profimedia

Ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite a negat faptul că țara sa cumpără arme din Coreea de Nord. Jurnaliștii de la Reuters subliniază că regimul lui Kim Jong-un are o istorie lungă a traficului de arme, adesea bazate pe modelele sovietice și rusești. În acest condiții, Phenianul ar putea exporta arme convenționale mici, cred experții citați.

Informația că Rusia ar putea apela la Coreea de Nord pentru a-și reface stocurile de arme oferă o serie de informații despre problemele armatei lui Vladimir Putin, dar nu și despre armele pe care le-ar putea primi. Experții din domeniu au totuși o serie de presupuneri.

Ce arme ar putea primi Rusia de la Coreea de Nord?

Coreea de Nord are un stoc imens de proiectile de artilerie fără sisteme moderne de ghidaj și muniție din epoca sovietică, care datează din anii 1950, a declarat Hugh Griffiths, un fost coordonator al unui grup de experți ONU care monitorizează sancțiunile asupra Coreei de Nord, iar acum este consultant independent în domeniul sancțiunilor.

Pe acelaşi subiect

"Nord-coreenii au stocuri enorme de sisteme de artilerie și rachete relativ primitive, dintre care unele sunt de un tip și calibru similare celor folosite de ruși pentru a bombarda orașele și satele ucrainene", a declarat Hugh Griffiths.

Printre armele care ar putea fi cumpărate de Moscova se numără rachetele Katyusha de 107mm, lansatoare de rachete de 122 mm, proiectile de artilerie de 155 mm sau 122 mm sau alte munitii de arme de calibru mic pentru mitraliere sau puști automate, a declarat Bruce Bechtol, profesor la Universitatea Angelo din Texas, care a făcut cercetări privind vânzările de arme din Coreea de Nord.

"Tot ceea ce face Coreea de Nord este practic o copie a vechilor sisteme sovietice", a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Ce arme i-ar putea vinde Kim Jong-un lui Vladimir Putin? Analiză Reuters