Antena Meniu Search
x

Trimite Coreea de Nord 100.000 de soldați să lupte în Ucraina alături de Rusia? Cum s-a rostogolit un fake news

Informația potrivit căreia Coreea de Nord a trimis sau intenționează să trimită până la 100.000 de soldați ”voluntari” pentru a lupta alături de ruși în Ucraina este cel mai probabil un fake news concluzionează Newsweek. Totul a plecat de la o simplă speculație făcută de un expert militar la televiziunea rusă și de un deputat de opoziție, iar presa de stat și canale anonime de Telegram au amplificat zvonul până a ajuns în presa străină. E adevărat că Phenianul a încercat să strângă legăturile economice și militare cu Moscova, dar nu a făcut niciun anunț public care să sugereze că trimite soldați în Ucraina.

de Redactia Observator

la 10.08.2022, 17:48

Trimite Coreea de Nord 100.000 de soldați să lupte în Ucraina alături de Rusia? Cum s-a rostogolit un fake news
Trimite Coreea de Nord 100.000 de soldați să lupte în Ucraina alături de Rusia? Cum s-a rostogolit un fake news - Profimedia

Informația distribuită de site-uri precum New York Post, The Independent, Business Insider, Yahoo, Daily Mail și preluată și de presa din România, a fost întâmpinată cu sarcasm până și de bloggerii militari ruși care fac propagandă de război pe Telegram și care au trimis săgeți către ”experții” perindați în dezbateri la televiziunea rusă de la declanșarea războiului.

”Breaking: Coreea de Nord tocmai a oferit Rusiei 100.000 de soldați pentru a ajuta la înfrângerea Ucrainei, potrivit presei de stat ruse”, este unul dintre mesajele postate de un cont de Twitter pe 8 august

Zeci de utilizatori de social media occidentali au distribuit în ultima săptămână informația că 100.000 de ”voluntari” din Coreea de Nord vor ajuta Rusia în operațiunea sa militară din Ucraina. Unele mesaje de pe social media și siteuri de știri în limba engleză citează ca sursă presa de stat rusă sau un articol din New York Post, care pare să fi fost punctul de plecare. La rândul său, New York Post citează televiziunea de stat rusă.

Ca dovadă, include un scurt segment de la o emisiune de știri a unui canal de televiziune de stat din Rusia, Rusia24, în care un expert militar pe nume Igor Korotchenko spune că ”sunt informații că 100.000 de voluntari nord-coreeni sunt pregătiți să vină și să ia parte la conflict”.  

Pe acelaşi subiect

Segmentul respectiv a fost înregistrat, tradus şi postat pe Twitter  pe 4 august şi de un colaborator al BBC, Francis Scarr. Acesta dă totuşi o altă nuanţă declaraţiilor făcute de Igor Korotchenko: "Astăzi, la televiziunea de stat rusă, expertul militar Igor Korotchenko spune cât de grozav ar fi ca "voluntarii nord-coreeni” să vină în Donbas, nu doar pentru a ajuta la reconstruirea orașelor distruse în război, ci și pentru a lupta alături de Rusia".  

Igor Korotchenko nu citează sursa afirmației sale în talk-show-ul de la Russia24 și nu pare să existe niciun anunț public din partea Moscovei sau Phenianului care să o susțină, relatează Newsweek. Multe site-uri ruseşti au preluat afirmațiile lui Igor Korotchenko de abia după ce ele au ajuns în presa internațională.

Singura mențiune anterioară a unei astfel de "oferte" din partea Coreei de Nord apare într-un raport al agenției de presă ruse Regnum, pe care UE a acuzat-o de propagandă.  Articolul, publicat pe 2 august, citează un deputat rus, care a făcut referire la "oferta” Coreei de Nord într-un discurs în parlament. 

"Cred că acesta este fără exagerare un moment istoric! Atât pentru ​​întemeierea republicilor eliberate Donbas, cât și pentru întărirea relației noastre cu Coreea de Nord!" este citat Serghei Mironov, deputat al partidului de opoziție.

Ce a spus expertul militar rus despre Coreea de Nord și soldații trimiși să lupte în Ucraina

Potrivit articolului, "Coreea de Nord și-a semnalat prin canale diplomatice disponibilitatea de a sprijini apărarea republicilor Lugansk (LPR) și Donețk (DPR),” inclusiv prin "pregătirea de a trimite până la 100.000 de soldați în Donbas”, precum și de a strânge legăturile comerciale cu Rusia.

"Phenianul își poate trimite unitățile tactice în Donbas; în schimb, va primi cereale și energie de la republici”, se arată în articol, fără a se preciza cum au obținut autorii informaţii despre presupusele schimburi diplomatice.

Afirmații similare, neverificate au apărut în ultima săptămână pe canale anonime de Telegram, pro-Kremlin. De pildă Kremlin Prachka susține în mod similar că ”note diplomatice” din Coreea de Nord indică că este pregătită să ajute republicile cu forță militară, formată din voluntari și că va livra ”batalioane de luptă puternice, de 100.000 de soldați, precum și unități tactice speciale”.

Nici articolul postat de Regnum, nici canalele anonime de Telegram nu au furnizat vreo dovadă pentru aceste afirmații. Ele însă s-au răspândit rapid și au fost amplificate online de unele site-uri occidentale, care le-au redistribuit fără o verificare adecvată.

În plus, Korotchenko a fost intervievat ulterior de ziarul rus MK. El a repetat afirmația în interviu, dar cu câteva avertismente. ”Coreea de Nord continuă să demonstreze sprijin real pentru Rusia în desfășurarea operațiunii militare speciale. Permiteți-mi să vă reamintesc că a fost unul dintre primii care au recunoscut diplomatic suveranitatea DPR (n. red. Donețk) și LPR ( n. red. Lugansk), iar de atunci le-a oferit sprijin moral. Poți spune că sunt pregătiți pentru acest gen de ostilități. În general, armata nord-coreeană are un moral foarte înalt și eficiență ridicată. În ceea ce privește ofertele de ajutor ale lui Kim Jong-un, toate sunt făcute în conformitate cu un sprijin mai larg pentru Rusia”, a continuat expertul.

”Dacă suntem de acord cu această propunere, atunci Coreea de Nord își va trimite cu siguranță oamenii, nu există nicio îndoială. Dar aici se pune problema oportunității politice. Se va lua o astfel de decizie? Îmi este greu să răspund la această întrebare" a concluzionat Korotchenko.

În calitate de aliat apropiat al Rusiei, Coreea de Nord și-a exprimat într-adevăr sprijinul pentru acțiunile sale în Ucraina și chiar a fost una dintre cele două națiuni (împreună cu Siria) care a recunoscut independența republicilor din Donbas, ocupate în mod ilegal.

Presa rusă a scris pe baza unei afirmații a ambasadorului rus la Phenian, Alexander Matsegora, că muncitori nord-coreeni ar putea ajuta la ”reconstruirea Ucrainei de Est”.   CNN a relatat pe 9 august că Donețk-ul va negocia cu Coreea de Nord pentru a aduce muncitori în construcții care să ajute la refacerea infrastructurii din Donbas. Citează o declaraţie la televiziunea rusă a liderului susținut de Moscova în autoproclamata Republică  Populară Donețk, Denis Pushilin. 

Oficial Phenianul nu a făcut nicio declarație publică despre trimiterea sau despre faptul că este pregătit să trimită soldați sau unități ”voluntare” pentru a lupta alături de ruși. Nici oficialii guvernamentali din Rusia, nici cei din Coreea de Nord nu au vorbit despre un astfel de plan sau acord. 

Declarația despre Coreea de Nord și soldații trimiși în Ucraina, criticată și de unii propagandiști ruși

Rybar, un popular blogger militar rus, pro Kremlin și pro război, urmărit de peste 600.000 de persoane pe Telegram, a criticat declarațiile lui Igor Korotchenko într-o postare pe 5 august. 

”Nu foarte inteligent, un expert militar pe nume Igor Korotchenko a spus într-un talk show la Rusia24 că Coreea de Nord a oferit 100.000 de voluntari pentru a participa la operațiunea militară specială de partea Rusiei. Cuvintele ”expertului” sunt acum răspândite de toată presa occidentală, citând mass-media oficială de stat rusă.

Nimeni nu caută pe google că aceasta este poziția unui invitat într-un talk show. Și cu o astfel de prezentare, toate acestea pot duce la un mare scandal geopolitic. Știți, uneori astfel de experți produc mai mult rău decât agenții străini și organizațiile nedorite” a comentat bloggerul militar rus Rybar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Trimite Coreea de Nord 100.000 de soldați să lupte în Ucraina alături de Rusia? Cum s-a rostogolit un fake news