Antena Meniu Search
x

Ce impact ar avea militarizarea Insulei Șerpilor asupra României? "Rusia poate să supravegheze ceea ce se întâmplă pe țărmul românesc"

Kremlinul luptă să mențină controlul asupra Insulei Șerpilor și a desfășurat aici sisteme antiaeriene care vizează mai multe tipuri de amenințări. Moscova ar putea urmări să blocheze în totalitate traficul maritim înspre porturile ucrainene de la Marea Neagră, o tactică folosită și în 2014, după anexarea ilegală a Crimeei, scrie Europa Liberă.

de Redactia Observator

la 20.06.2022, 13:18

Insula Șerpilor
Insula Șerpilor - Profimedia Images

După ocuparea insulei, în februarie 2022, armata rusă a ajuns la o distanță de 45 de kilometri de cel mai apropiat punct de pe țărmul României. De asemenea, portul Constanța, care va juca un rol important în exportul de grâne blocate în Ucraina, se află la 174 de kilometri depărtare de soldații și echipamentul militar rusesc, staționat pe insula, potrivit sursei citate. 

„Din păcate, știm foarte bine că Rusia este un stat care sfidează dreptul internațional, ordinea de drept internațional, prevederile dreptului internațional, tratatele, deciziile curților internaționale de justiție. Dar putem avea în vedere și un scenariu destul de posibil, din păcate, ca Rusia să nu recunoască decizia Curții Internaționale de la Haga din 2009 dacă după încheierea acestui conflict, Insula Șerpilor îi va rămâne oficial în teritoriul național”, a transmis Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale.

Insula Șerpilor are un rol vital în regiune, iar armata rusă luptă pentru a deține controlul și pentru a domina, ulterior, nord-vestul Mării Negre. În condițiile în care Kremlinul își poate consolida prezența pe insulă, aceasta ar putea deveni un loc pentru depozitarea sistemelor de rachete rusești.

Ce impact are militarizarea Insulei Șerpilor asupra României

Pe acelaşi subiect

„Rusia ar putea să aibă un control destul de important asupra nord-vestului Mării Negre, de unde poate să supravegheze și să controleze inclusiv, fiindcă distanța e mult mai mică, ceea ce se întâmplă pe țărmul românesc. Acest aspect include baza militară de la Mihail Kogălniceanu, care nu este foarte îndepărtată. Deci, practic, Rusia ar veni foarte aproape de de teritoriul României”, a explicat Valentin Naumescu.

Totodată, dacă insula va fi controlată de armata Kremlinului, apele vor fi constant survolate de aeronave rusești, lucru ce va face mult mai dificilă exploatarea zăcămintelor offshore de gaze naturale.

Situația din Marea Neagră se aseamănă cu cea din Marea Chinei de Sud, când tensiunile dintre China și Rusia au dus la oprirea exploatării zăcămintelor de petrol din zonă, avertizează expertul Gustav Gressel, potrivit Europa Liberă

Pe de altă parte, un atac al Rusiei asupra României, de pe Insula Șerpilor, nu este posibil, explică profesorul Valentin Naumescu.

„Mi-e greu să cred că va exista dinspre Insula Șerpilor un atac al Rusiei asupra României sau asupra NATO, insula nefiind suficient de mare pentru a adăposti o bază militară propriu-zisă sau, mă rog, capacități militare ce permit pregătirea unui atac”, a concluzionat Naumescu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Ce impact ar avea militarizarea Insulei Șerpilor asupra României? "Rusia poate să supravegheze ceea ce se întâmplă pe țărmul românesc"