Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 117 LIVE TEXT. Armata ucraineană a lovit cu rachete două platforme petroliere din largul Crimeei. Un depozit alimentar, distrus de ruşi

Război Rusia - Ucraina, ziua 117. Invadată de aproape patru luni de armata lui Vladimir Putin, Ucraina rezistă încă ofensivei ruse. Luptele continuă în regiunea Donbas, iar Volodimir Zelenski a declarat că inamicul Kievului şi-a concentrat cea mai mare parte din trupe către Harkov, în Zaporojie, unde ţintesc infrastructura legată de industria combustibilului. În aşteptarea răspunsului Consiliului European cu privire la statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, preşedintele ucrainean a precizat că urmează "o săptămână istorică" pentru ţara sa. Zelenski se așteaptă ca atacurile Rusiei să se intensifice odată cu summitul UE. Luni, Ucraina a anunţat că a pierdut controlul asupra unei localităţi de lângă oraşul-cheie Severodoneţk, în vreme ce UE acuză Moscova de "crimă de război", făcând referire la blocarea cerealelor în porturile de la Marea Neagră.

de Redactia Observator

la 20.06.2022, 23:27

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 23:26: Primarul din Severodoneţk: Ruşii pun în aplicare strategia Mariupol, cu distrugere totală

Ruşii rad totul în cale, o politică adoptată şi în alte regiuni din Ucraina, precum în Mariupol, spune primarul din Severodoneţk, Oleksandr Striuk, potrivit Mediafax.

Primarul şi şeful administraţiei regionale din Severodoneţk, Oleksandr Striuk, dezvăluie tactica ruşilor, într-un interviu pentru Adnkronos.

Pe acelaşi subiect

„Strategia adoptată de ruşi la Severodoneţk este identică cu cea implementată la Mariupol, nu s-a schimbat. Vizează distrugerea totală a oraşului, ei folosesc artileria menită să distrugă totul. Mai mult, au tactica de a distruge cartiere întregi. Nici măcar nu se opresc la casele de civili”, explică primarul oraşului care a devenit acum inima conflictului.

UPDATE 22:05. Kremlinul spune că americanii capturaţi în Ucraina sunt responsabili de 'crime'

Kremlinul a declarat luni că americanii capturaţi în Ucraina sunt "mercenari" angajaţi în activităţi ilegale şi trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru "crimele" comise, a relatat agenţia de presă rusă RIA, preluată de Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost de asemenea citat de agenţia rusă declarând că Convenţia de la Geneva nu se aplică acestor bărbaţi deţinuţi întrucât ei nu făceau parte din trupele regulate. Ei au tras în militari ruşi şi le-au pus viaţa în pericol, a adăugat el.

Printre altele, Peskov a spus că jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, care a fost reţinută în Rusia, se confruntă cu urmărirea penală, de asemenea potrivit agenţiei ruse de presă de stat RIA, preluată de Reuters. "De ce ar trebui să o numim ostatică? Ea a încălcat legea rusă, acum se confruntă cu urmărirea penală', declară Dmitri Peskov citat de RIA într-un interviu acordat televiziunii americane MSNBC, notează Agerpres.

"Nu este vorba despre a fi luat ostatic", a insistat el. Vedeta americană de baschet Brittney Griner se află în prezent în arest preventiv pentru transport de stupefiante în Rusia, unde venise să joace. Arestarea ei în februarie a trecut aproape neobservată în contextul declanşării ofensivei ruse în Ucraina, aminteşte France Presse.

UPDATE 21:33. Trei răniţi şi 7 persoane date dispărute în urma unor atacuri ce au vizat două platforme de foraj din Marea Neagră

Şapte persoane au fost date dispărute, luni, în urma unor tiruri atribuite de către Moscova forţelor ucrainene, care au vizat platforme de foraj de hidrocarburi la Marea Neagră, în largul Peninsulei ucrainene Crimmea, anexată de Rusia în 2014, anunţă un oficial rus, relatează AFP, citat de news.ro. ”Din nefericire, confirmăm că sunt trei răniţi şi şapte persoane date dispărute. Garantăm că aceste căutări vor continua”, anunţă într-o poastare pe Telegram guvernatorul Crmeei numit de către Moscova, Serghei Aksionov.

UPDATE 18:46. Un depozit alimentar din Odessa a fost distrus în urma unui atac cu rachete rusești

Un depozit de alimente din portul Odesa de la Marea Neagră a fost distrus luni într-un atac cu rachete rusești, dar niciun civil nu a fost ucis, a declarat armata ucraineană, potrivit Reuters, notează Mediafax. Comandamentul operațional „Sud” a declarat că forțele ruse au tras 14 rachete asupra sudului Ucrainei în timpul unui asalt de trei ore „în furie neputincioasă față de succesele trupelor noastre”. Armata rusă nu a comentat rapoartele.

Explozii au zguduit Odesa după ce șeful instalat de Rusia în regiunea Crimeea, anexată de Moscova în 2014, a declarat că forțele ucrainene au atacat platformele de foraj deținute de o companie de petrol și gaze din Crimeea în Marea Neagră, în largul coastei sudice a Ucrainei. Trei persoane au fost rănite, iar șapte muncitori au fost căutați, a precizat el într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram. Agenția de știri rusă RIA Novosti a declarat că platformele de foraj se aflau la 71 km de Odesa. Reuters nu a putut verifica imediat rapoartele privind atacul.

UPDATE 18:13. Germania ajută România și Polonia să exporte cerealele din Ucraina înainte de noua recoltă

Germania sprijină Polonia şi România în vederea adaptării căilor ferate ale celor două ţări pentru a permite exportul milioanelor de tone de cereale blocate în Ucraina, din cauza blocadei maritime a Rusiei, a afirmat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, transmite Agerpres. "Şinele de cale ferată trebuie să fie modernizate, trebuie să avem vagoane de transport marfă adecvate, iar Guvernul german lucrează pentru remedierea problemei cu multe alte părţi", a declarat oficialul german înaintea reuniunii de la Luxemburg a miniştrilor de Externe din ţările UE.

UPDATE 18:12. Pachet financiar de nouă miliarde de euro pentru Ucraina, finalizat de UE în zilele următoare

Uniunea Europeană speră să finalizeze, în zilele următoare, un pachet financiar de nouă miliarde de euro pentru Ucraina, pentru a ajuta ţara afectată de invazia rusească, relatează Bloomberg, citat de Agerpres. Noul program de asistenţă macro-financiară pentru Ucraina va consta din împrumuturi pe 25 de ani, cu o perioadă de graţie de 10 ani la rambursarea principalului, au declarat pentru Bloomberg trei oficiali europeni, care au adăugat că plata dobânzilor va fi acoperită de la bugetul UE.

UPDATE 15:30. Atac al armatei ucrainene asupra Insulei Şerpilor

Presa ucraineană informează că armata ucraineană a lansat un atac asupra Insulei Şerpilor. Zona este sub control rusesc de mai mult timp.

UPDATE 15:27. Kremlinul condamnă interdicţia tranzitului anumitor mărfuri către Kaliningrad impusă de Lituania şi avertizează că va reacţiona

Kremlinul a calificat, luni, decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor mărfuri către regiunea Kaliningrad din Rusia drept ”fără precedent” şi avertizează că va reacţiona, relatează Reuters, citat de news.ro. Autorităţile lituaniene au interzis tranzitul mărfurilor sancţionate de Uniunea Europeană pe teritoriul său, care include singura rută feroviară între Rusia continentală şi exclava Kaliningrad de la Marea Baltică. Mărfurile interzise includ cărbune, metale, materiale de construcţie şi tehnologie avansată.

”Această decizie este cu adevărat fără precedent, care încalcă totul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, luni, într-o conferinţă de presă. ”Considerăm acest lucru ilegal. Situaţia este mai mult decât gravă... avem nevoie de o analiză serioasă şi aprofundată pentru a stabili răspunsul nostru”, a adăugat el.

UPDATE 15:24. Rusia acuză Ucraina de atacarea mai multor platforme de foraj în mare, în largul Crimeei ocupate

Autorităţile ruse acuză luni forţe ucrainene de faptul că au deschis focul asupra unor platforme de foraj de hidrocarburi pe mare, în largul Crimeei ocupate, şi că au rănit cel puţin trei persoane, iar operaţiuni de salvare erau în curs, relatează AFP, citat de news.ro. ”În această (luni) dimineaţa, inamcul a atacat platforme de foraj Cernomorneftegaz. Sunt în contact cu colegii noştri de la Ministerul Apărării şi (Serviciile speciale) FSB. Încercăm să salvăm oameni”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul instalat de Moscova după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, Serghei Aksionov.

Potrvit lui Aksionov, cinci din 12 persoane au fost salvate - inclusiv trei răniţi -, iar celelalte persoane erau căutate în continuare, ”cu participarea unor nave de petrulare şi mjloace aeriene”. Serghei Aksionov nu precizează care instalaţii au fost atinse.

UPDATE 14:40. Rusia devine cel mai mare furnizor de petrol al Chinei

Rusia a devenit în mai cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, întrecând Arabia Saudită care a coborât acum pe locul doi, relatează BBC. Exporturile de petrol rusesc către China au crescut cu 55% în ultimul an.

UPDATE 14:00. UK: Haos în armata lui Putin. Numeroși militari refuză să respecte ordinele, dezertează ori se bat cu superiorii

Tensiunile în armata rușilor sunt în creștere, iar numeroși militari refuză să respecte ordinele ofițerilor sau dezertează, susține Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit Sky News. Potrivit acestuia, moralul rușilor "rămâne probabil deosebit de tulburat", fiind unități întregi care refuză să respecte ordinele. Problemele de moral îi împiedică pe ruși să-și atingă obiectivele stabilite de conducerea Rusiei în ceea ce privește războiul din Ucraina.

UPDATE 13:35. Ce impact ar avea militarizarea Insulei Șerpilor asupra României?

Kremlinul luptă să mențină controlul asupra Insulei Șerpilor și a desfășurat aici sisteme antiaeriene care vizează mai multe tipuri de amenințări. Moscova ar putea urmări să blocheze în totalitate traficul maritim înspre porturile ucrainene de la Marea Neagră, o tactică folosită și în 2014, după anexarea ilegală a Crimeei, scrie Europa Liberă.

UPDATE 13:20. Premierul Poloniei: Dacă Rusia va ataca vreodată Polonia, să știe că 40 de milioane de polonezi sunt gata să lupte

Chiar dacă conflictul armat este limitat în acest moment doar în Ucraina, acțiunile și declarațiile Moscovei au dus la creșterea tensiunii în toate țările care au graniță sau care se află în raza de acțiune a rachetelor rusești. Printre acestea se numără și Polonia, iar premierul acestei țări a făcut o serie de declarații dure în acest sens. Mateusz Morawiecki a declarat că, dacă Rusia va ataca Polonia, 40 milioane de polonezi vor fi gata să-și apere țara cu arma în mână. Morawiecki a făcut aceste declarații la deschiderea unui poligon dedicat armelor cu aer comprimat, aflat într-un complex școlar din provincia sudică Silezia, notează ANSA.

UPDATE 13:05. Ucraina a pierdut controlul asupra unei localităţi de lângă Severodoneţk

Ucraina a anunţat luni că a pierdut controlul asupra localităţii Metiolkine, un sat de la periferia oraşului Severodoneţk, în estul ţării, oraş-cheie pe care forţele ruse încearcă de mai multe săptămâni să-l cucerească, informează AFP. "Din nefericire, nu mai controlăm Metiolkine", a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, într-un comunicat difuzat pe reţelele sociale. Cucerirea de către Rusia a acestei localităţi, care avea înainte de război circa 1000 de locuitori, este cea mai recentă avansare a ruşilor în interiorul şi în jurul oraşului Severodoneţk, unde armata Moscovei a întâmpinat o puternică rezistenţă ucraineană.

Trupele ruse au avansat lent în regiunea Donbas, formată din provinciile Lugansk şi Doneţk, unde ele îşi concentrează eforturile militare, după ce au fost alungate din zone situate în jurul capitalei Kiev, la începutul invaziei lor în Ucraina, în februarie. Uzina chimică Azot din Severodoneţk, unde s-au refugiat sute de civili, este bombardată "în permanenţă" de forţele ruse, potrivit lui Gaidai.

La rândul său, primarul oraşului Severodoneţk, Oleksandr Striuk, a afirmat luni la televiziunea ucraineană că armata Moscovei controlează majoritatea zonelor rezidenţiale din oraş. "Dacă vorbim despre întreg oraşul, mai mult de o treime se află încă sub controlul forţelor noastre armate. Ruşii controlează restul", a precizat el, potrivit Agerpres. "Sunt lupte de stradă 24 de ore din 24", a adăugat el, precizând că trupele ucrainene sunt bombardate regulat. Evacuările de civili din Severodoneţk sunt imposibil de realizat de mai multe zile, după ce un ultim pod ce lega acest oraş de oraşul vecin Lisiciansk a fost distrus.

UPDATE 12:20. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, ironie despre o poză cu Zelenski și Macron

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a ironizat fotografia deja celebră cu președinții Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski, făcută în timpul vizitei liderilor UE la Kiev: "Acum înțeleg de ce are Putin o masă așa lungă"

UPDATE 12:00. Blocarea cerealelor în porturile din Ucraina. UE acuză Moscova de "crimă de război"

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a acuzat luni Rusia de comiterea unei "adevărate crime de război", prin blocarea exporturilor de cereale ucrainene, cu riscul de a amplifica foametea în lume, informează AFP. "Este inimaginabil ca milioane de tone de grâu să stea blocate în Ucraina, când restul populaţiei mondiale suferă de foame. Aceasta este o adevărată crimă de război. Nu-mi pot imagina ca aceasta să dureze şi mai mult: aceasta va fi într-adevăr un lucru de care Rusia se va face vinovată", a declarat Borrell la Luxemburg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe din UE.

"Rusia trebuie să înceteze să se joace cu foametea în lume", a avertizat la rândul său şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna. "Rusia trebuie să înceteze să blocheze porturi ale Ucrainei şi să înceteze să distrugă infrastructurile de stocare (de cereale) din Ucraina", a adăugat ea. "Europenii îi vor ajuta pe ucraineni pe termen lung. Ei îi vor acorda (Ucrainei) sprijin politic, umanitar şi militar. Rusiei i se trimite un mesaj şi trebuie să înţeleagă acest lucru", a spus Colonna. "Franţa susţine în mod ferm eforturile secretarului Naţiunilor Unite şi rolul Turciei în încercarea de a se ajunge la un acord între Rusia şi Ucraina" pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina pe Marea Neagră, a adăugat ea. "A lăsa cerealele blocate este periculos pentru stabilitatea din lume", a atenţionat şefa diplomaţiei franceze, potrivit Agerpres.

"Bătălia narativelor" dintre Occident şi Rusia care acuză sancţiunile împotriva ei de agravarea crizei alimentare se va afla în centrul discuţiilor dintre miniştrii de externe ai ţărilor din UE. "Sancţiunile impuse de UE nu îi interzic Rusiei să exporte produse agricole şi seminţe, nici să le cumpere, cu condiţia ca persoanele sau entităţile sancţionate să nu fie implicate" în aceste operaţiuni, a insistat şeful diplomaţiei europene.

UPDATE 11:45. NYT: Rușii au folosit în Ucraina peste 200 de tipuri de muniții interzise de tratatele internaționale

Jurnaliștii de la The New York Times au examinat mai mult de 1.000 de fotografii realizate de fotografii care lucrează pe teren în Ucraina, precum și dovezi prezentate de guvernul ucrainean și agențiile militare pentru a stabili ce arme și muniții au folosit rușii în războiul din Ucraina. Jurnaliștii au identificat și clasificat mai mult de 450 de cazuri în care au fost găsite arme sau grupuri de arme în Ucraina. Au fost mai mult de 2.000 de muniții identificabile, dintre care o mare parte au fost neghidate. Pe lângă amploarea atacurilor lansate de armata lui Vladimir Putin, jurnaliștii americani atrag atenția asupra faptului că au identificat mai mult de 210 tipuri de arme interzise de tratatele internaționale.

UPDATE 11:25. Rusia susţine că a ucis peste 50 de generali și ofițeri ai Forțelor Armate ale Ucrainei cu rachete Kalibr

Oficialii ruși susțin că zeci de ofițeri ucraineni, inclusiv generali, au fot uciși în urma unui atac cu rachete Kalibr lansate de pe mare, scrie DW. Forțele ruse au vizat un post de comandă ucrainean în timp ce ofițeri superiori ucraineni participau la o ședință de lucru, a declarat Ministerul rus al Apărării. Moscova a spus că au folosit rachete "Kalibr" lansate de pe mare în atacul asupra bazei de lângă Dnipro, al patrulea oraș ca mărime al Ucrainei.

UPDATE 11:00. Lituania blochează traficul de mărfuri rusești către Kaliningrad

Autorităţile lituaniene au anunţat că, începând de sâmbătă, este în vigoare o interdicţie privind tranzitul feroviar pe teritoriul Lituaniei către exclava rusă Kaliningrad a mărfurilor care fac obiectul sancţiunilor UE. Situată între Polonia şi Lituania, membre ale UE şi NATO, Kaliningrad se aprovizionează din Rusia prin intermediul căilor ferate şi al gazoductelor care trec prin Lituania.

Moscova a reacţionat cu furie la restricţiile impuse de Lituania asupra transportului feroviar între exclava sa de la Marea Baltică şi restul teritoriului rusesc.''Blocada incipientă'' a Kaliningradului încalcă dreptul internaţional, a scris pe canalul său de Telegram Konstantin Kosacev, personalitate marcantă în domeniul politicii externe şi vicepreşedinte al Consiliului Federaţiei Rusiei.

UPDATE 10:00. Australia a trimis în Ucraina transportatoare blindate M113AS4

Australia a trimis patru dintre cele paisprezece transportatoare blindate de tip M113AS4 promise în Ucraina, ca parte a unui pachet de ajutor în valoare de 285 de milioane de dolari, relatează The Guardian. Transportoarele blindate de tip M113AS4 au fost încărcate într-o aeronavă ucraineană săptămâna trecută, după ce fostul Ministru al Apărării Peter Dutton a promis că va trimite transportoare blindate şi încă 20 de vehicule blindate de tip Bushmaster în luna mai.

Ambasadorul Ucrainei în Australia, Vasil Miroşnichenko, a cerut ajutor militar suplimentar, în special rachete cu rază lungă de acţiune care pot lovi ţinte la o distanţă de 150 km, precum şi muniţie pe măsură ce stocurile se scad. ”Vom continua să analizăm modalităţile în care putem ajuta cel mai bine poporul Ucrainei. Australia este alături de Ucraina şi solicită din nou Rusiei să înceteze invazia neprovocată, nedreaptă şi ilegală a Ucrainei”, a declarat ministrul australian al Apărării, Richard Marles.

Ministerul ucrainean al Apărării a mulţumit Australiei pentru ajutorul militar oferit. ”Ucraina nu va uita (n.r. acest gest). Un alt lot de vehicule blindate australiene este în drum spre Ucraina. Este vorba despre patru dintre cele 14 vehicule blindate de tip M113 promise de guvernul australian”, se arată în postarea Ministerului ucrainean al Apărării pe Twitter.

Premierul australian Anthony Albanese a condamnat invazia Rusiei în Ucraina şi a promis sprijin suplimentar. ”Naţiunea noastră a fost alături de Ucraina de la începutul acestui conflict ilegal şi suntem mândri că putem oferi acces la capacităţi semnificative, cum ar fi transportoarele blindate pentru trupe care au călătorit în ultima săptămână”, a declarat Albanese.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 09:00. Ucraina interzice difuzarea muzicii în limba rusă şi achiziţia de cărţi din Rusia

Parlamentul ucrainean a adoptat duminică o lege care interzice difuzarea la radio şi TV, precum şi interpretarea în spaţiul public a muzicii artiştilor ruşi, relatează agenţiile EFE şi DPA. De o excepţie vor beneficia artiştii care au condamnat public invazia Rusiei. Va fi astfel creată o ''listă albă'' cu artiştii care s-au delimitat de Kremlin, listă ce va fi gestionată de Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare şi va fi publică.

''Produsele muzicale ale statului agresor pot influenţa sentimentele separatiste în rândul populaţiei'', motivează în fundamentarea actului normativ parlamentarii ucraineni. ''Muzica rusească poate face mai atractivă adoptarea unei identităţi ruseşti menite să slăbească statul ucrainean'', mai susţin aceştia, conform Agerpres.

Legea prezentată în parlament de mai multe partide, printre care şi cel al preşedintelui Volodimir Zelenski, instituie în plus cote minime de cântece în limba ucraineană, care vor trebui să reprezinte cel puţin 40% din cele emise la radio şi TV. De asemenea, cel puţin 75% din conţinutul informativ şi de divertisment radiofonic va trebui să fie în limba ucraineană.

Parlamentul de la Kiev a votat de asemenea favorabil interzicerea importului şi distribuirii de produse tipărite, în principal cărţi, din Rusia, Belarus şi teritoriile ocupate ale Ucrainei (referire la peninsula Crimeea şi la republicile separatiste proruse din Donbas). Mai mult, pentru importul de cărţi din alte ţări decât Rusia şi Belarus, dar care sunt tipărite în ''limba agresorului'', va fi necesară o licenţă specială. Cărţile din Rusia erau însă deja restricţionate în Ucraina încă din anul 2016.

UPDATE 07:30. Zelenski: "Începe o săptămână istorică pentru Ucraina"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul său către naţiune, că pentru Ucraina urmează o săptămână istorică, în care aşteaptă răspunsul cu privire la statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. “Începe o săptămână istorică. O săptămână în care vom primi răspunsul Uniunii Europene cu privire la statutul de candidată pentru Ucraina. Deja am primit o decizie pozitivă de la Comisia Europeană şi la finalul noii săptămâni vom primi răspuns de la Consiliul European. (..) Sunt convins că doar o decizie pozitivă este în interesul întregii Europe. Voi susţine discursurile mele în această săptămână, inclusiv către europeni. Voi profita de orice oportunitate ca să susţin perspectiva europeană pentru Ucraina, pentru fiecare dintre noi, şi să strâng susţinători pentru noi”, a spus Volodimir Zelenski.

El a menţionat că se aşteaptă la o ostilitate mai mare din partea Rusiei în aceste zile. “Şi nu doar ostilitate împotriva Ucrainei, ci şi împotriva celorlalte ţări europene. Ne pregătim. Suntem pregătiţi. Îi avertizăm pe parteneri”. Zelenski a vorbit şi despre luptele din ţară. “Ocupanţii strâng forţe în direcţia Harkovului, în regiunea Zaporijie. Au lovit din nou infractructura de combustibil, vor ca situaţia legată de combustibili să se înrăutăţească. Bineînţeles, vom reacţiona. Luptele continuă în Donbas. Armata rusă foloseşte cele mai multe forţe ofensive acolo. Însă Severodoneţk, Lisichansk, Avdiivka, Krasnohorivka şi alte locuri rezistă. Aşa sunt oamenii noştri. Şi le sunt recunoscător tuturor celor a căror putere de astăzi înseamnă victoria noastră mâine”, a adăugat preşedintele ucrainean, potrivit news.ro.

Comisia Europeană recomandă ca Ucraina, Republica Moldova şi Georgia să fie desemnate state candidate la aderarea la Uniunea Europeană (UE), a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedinta CE Ursula von der Leyen. Liderii celor 27 de state membre ale uniunii vor analiza chestiunea în cadrul unui summit care va avea loc joi și vineri vor aproba, probabil, cererea Ucrainei, în ciuda reticențelor unor state membre. Procesul ar putea dura mai mulți ani pentru a fi finalizat, notează Mediafax.

Acceptarea Ucrainei de către UE ar interfera cu unul dintre obiectivele declarate de președintele rus Vladimir Putin atunci când a ordonat intrarea trupelor sale în Ucraina: menținerea vecinului sudic al Moscovei în afara sferei de influență a Occidentului. Putin a declarat vineri că Moscova nu are "nimic împotriva" aderării Ucrainei la UE, dar un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că Rusia urmărește îndeaproape candidatura Kievului, în special în lumina cooperării sporite în domeniul apărării între membrii UE.

Rusia promite că va continua livrările de gaze către Ungaria

Rusia a promis că va continua transporturile de gaze către Ungaria şi că Gazprom îşi va îndeplini obligaţiile contractuale faţă de ţară, a declarat duminică ministrul de Externe Peter Szijjarto, într-un interviu la postul de radio public, transmite Reuters.

Ca răspuns al Rusiei la sancţiunile occidentale impuse Moscovei de la invadarea Ucrainei, gigantul energetic de stat Gazprom a tăiat livrările către compania daneză Orsted şi Shell Energy, pentru contractul său de furnizare de gaze Germaniei. De asemenea, Gazprom a oprit livrările către traderul olandez de gaze GasTerra, precum şi către Bulgaria, Polonia şi Finlanda, pentru că au refuzat să facă plăţi pentru gazele ruseşti în ruble, în cadrul unei noi scheme de plată în ruble.

Szijjarto a spus că CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, şi viceprim-ministrul Rusiei, Alexandr Novak, l-au asigurat, într-o discuţie telefonică, că compania îşi va îndeplini obligaţiile faţă de Ungaria stabilite în contractul său, a spus Szijjarto. Ministrul nu a spus când a avut loc apelul telefonic. Ministerul de Externe nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 117 LIVE TEXT. Armata ucraineană a lovit cu rachete două platforme petroliere din largul Crimeei. Un depozit alimentar, distrus de ruşi