Antena Meniu Search
x

Ce mesaj i-a transmis Xi Jinping, la telefon, lui Zelenski. Liderul de la Kiev speră că va putea profita de influenţa politică a Chinei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski speră că va putea profita de influenţa Chinei în conflictul dintre Ucraina şi Rusia, în urma unei conversaţii telefonice cu omologul său chinez Xi Jinping, prima după începerea agresiunii ruse contra ţării vecine în urmă cu 14 luni, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 27.04.2023, 11:00

Ce mesaj i-a transmis Xi Jinping, prin telefon, lui Zelenski. Liderul de la Kiev speră că va putea profita de influenţa politică a Chinei
Ce mesaj i-a transmis Xi Jinping, prin telefon, lui Zelenski. Liderul de la Kiev speră că va putea profita de influenţa politică a Chinei - Profimedia Images

''Există o oportunitate de a utiliza influenţa politică a Chinei pentru a reinstaura forţa principiilor şi a regulilor pe care ar trebui să se bazeze pacea'', a spus Zelenski miercuri seară în mesajul său cotidian adresat conaţionalilor. ''Ucraina şi China, precum şi marea majoritate a lumii, sunt interesate în egală măsură de puterea suveranităţii naţiunilor şi a integrităţii teritoriale''.

Potrivit şefului statului ucrainean, discuţia ''lungă şi destul de raţională'' cu liderul chinez va da un impuls puternic relaţiilor dintre Kiev şi Beijing.

''Evident, o parte esenţială a conversaţiei este reprezentată de opiniile noastre despre modalităţile de restabilire a păcii. Am prezentat formula ucraineană de pace, punctele sale specifice. Am convent să continuăm dialogul'', a mai spus preşedintele Ucrainei.

Ce mesaj i-a transmis Xi lui Zelenski

Pe acelaşi subiect

În timpul convorbirii telefonice, Xi Jinping şi-a anunţat intenţia de a trimite un emisar special în Ucraina şi alte ţări pentru a avea schimburi de opinii despre găsirea unei soluţii politice la conflictul din Ucraina.

Presa chineză a relatat că Xi a avertizat în legătură cu pericolul escaladării nucleare în războiul din Ucraina. Aceasta a fost prima conversaţie directă între Volodimir Zelenski şi Xi Jinping de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, în 24 februarie anul trecut.

China îl susţine pe preşedintele rus Vladimir Putin în acest conflict, poziţie pentru care Beijingul şi-a atras numeroase critici internaţionale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Ce mesaj i-a transmis Xi Jinping, la telefon, lui Zelenski. Liderul de la Kiev speră că va putea profita de influenţa politică a Chinei