Antena Meniu Search
x

Ce şanse mai are România să intre în Schengen în 2023

România nu are ce căuta în Schengen anul acesta. Şeful Guvernului de la Viena spune că spaţiul de liberă circulaţie nu funcţionează şi trebuie luate măsuri. 

de Redactia Observator

la 27.10.2023, 18:48

Ce şanse mai are România să intre în Schengen în 2023
Ce şanse mai are România să intre în Schengen în 2023 - Profimedia

În aceste condiţii, aderarea României nu se poate lua în discuţie în momentul de faţă. Aflat la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a criticat dur poziţia Austriei şi l-a ironizat pe cancelar.

Încă de la începutul săptămânii, cancelarul Karl Nehammer a spulberat speranţele României pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei: "Austria are o poziţie clară. Extinderea Schengen nu poate avea loc în acest moment. Aceasta nu este o poziţie, subliniez acest lucru în mod explicit, împotriva Bulgariei sau a României."

Declaraţia vine deşi la începutul lunii septembrie şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen declara în plenul Parlamentului European faptul că România şi Bulgaria trebuie să facă parte din Spaţiul Schengen, iar integrarea în spaţiul de liberă circulaţie nu mai suportă amânare. 

Pe acelaşi subiect

"Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim în sfârşit, fără nicio întârziere", a spus şefa Comisiei Europene. 

Cu toate acestea, porţile spaţiului Schengen rămân închise pentru ţara noastră, atâta timp cât Austria se opune categoric aderării României la spaţiul european de liberă circulaţie.

Spaţiul Schengen, în criză

Pe plan european, Spatiul Schengen trece printr-o criză fără precedent. În fata alertelor teroriste si a migratiei ilegale, 11 state membre au reintrodus controale la frontiere.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează. Realitatea este că spațiul Schengen nu mai functionează și aproape că nu mai există spațiul Schengen. Din cauza migrației foarte multe state și-au închis granițele."

Karl Nehammer, cancelarul Austriei: "Cu alte cuvinte, sistemul Schengen trebuie reparat. Atât timp cât este în curs de reparare, extinderea nu este posibilă, din punctul nostru de vedere, în acest moment.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Ce şanse mai are România să intre în Schengen în 2023