Antena Meniu Search
x

Video Şansele României la Schengen primesc o lovitură dură pe termen lung. Analist: UE va începe să se dezintegreze, acesta este planul lui Putin

România nu are ce căuta în Schengen anul acesta. Seful Guvernului de la Viena spune că spatiul de liberă circulaţie nu functionează si trebuie luate măsuri. În aceste condiţii, aderarea ţării noastre nu se poate lua în discuţie. Aflat la Bruxelles, presedintele Klaus Iohannis a criticat dur pozitia Austriei si l-a ironizat pe cancelar.

de Redactia Observator

la 27.10.2023, 00:47

Vezi și

Klaus Iohannis, președintele României: "Este puțin deprimant că de la Viena auzi ca și cum o placă s-ar fi stricat, argumentele sunt cel puțin străvezii."

Replica vine după ce, la începutul săptămânii, cancelarul Karl Nehammer a spulberat sperantele României pentru aderarea la Spatiul Schengen.

Austriei Karl Nehammer, cancelarul Austriei: "Austria are o poziţie clară. Extinderea Schengen nu poate avea loc în acest moment. Aceasta nu este o poziţie, subliniez acest lucru în mod explicit, împotriva Bulgariei sau a României."

Klaus Iohannis, președintele României: "Granița exterioară a UE trebuie consolidată, lucru pe care noi în România l-am făcut demult. Granița noastră este granița externă a Uniunii și o protejăm foarte bine."

Pe acelaşi subiect

Marcel Ciolacu, premierul României: "Fără excepție toți liderii socialiști consideră că România și Bulgaria sunt îndreptățite să facă parte din spațiul Schengen. La fel ca și Consiliul European, Comisia Europeană și Parlamentul European."

Cu toate acestea, Guvernul de la Bucureşti pare deja resemnat. Un vot pentru aderarea la Spatiul Schengen ar fi oportun doar în momentul în care tara noastră ar avea sprijin din partea tuturor statelor membre - a transmis Ministerul de Interne. Cu alte cuvinte, ar trebui să asteptam ca Austria să îşi schimbe pozitia şi să renunte, peste noapte, la dreptul de veto.

Cristian Pîrvulescu, politolog: "Austria nu poate renunţa. Şi nu poate renunţa pentru că nu doar cancelarul, care e trecator, dar partidul său va avea de pierdut. Această politică care a transformat România şi Bulgaria în victime a dus la câştiguri electorale. Nu vor renunţa în niciun caz la aceste puncte de vedere."

Spatiul Schengen, în criză

Pe plan european, Spatiul Schengen trece printr-o criză fără precedent. În fata alertelor teroriste si a migratiei ilegale, 11 state membre au reintrodus controale la frontiere.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Noi vrem să întrăm într-un acord care nu mai funcționează. Realitatea este că spațiul Schengen nu mai functionează și aproape că nu mai există spațiul Schengen.Din cauza migrației foarte multe state și-au închis granițele."

Karl Nehammer, cancelarul Austriei: "Cu alte cuvinte, sistemul Schengen trebuie reparat. Atât timp cât este în curs de reparare, extinderea nu este posibilă, din punctul nostru de vedere, în acest moment."

Cristian Pîrvulescu, politolog: "Eu cred că fără libertatea de mişcare şi, mai ales, fără libertatea comerţului pe care o presupune Spaţiul Schengen, libertatea de mişcare economică, Uniunea Europeană va începe, încetul cu încetul, să se dezintegreze. Ceea ce, până la urma, este şi planul lui Vladimir Putin."

La Bruxelles, europarlamentarii români încă mai speră la o minune înainte de Crăciun. Alesii nostri spun că România ar trebui să ceară despăgubiri din partea Austriei. Guvernul a calculat că România a pierdut 2% din PIB de când Viena ne tine la portile spatiului Schengen.

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR: "Dacă cu vorba bună nu au înțeles, despăgubirile de 11 miliarde de euro pentru fiecare an pe care noi nu l-am petrecut în Schengen, trebuie să îi convingă. Dacă nimeni nu îi spune lui Nehammer chestia asta, bineînțeles că va face ce vrea."

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: " Încercăm să ne jucăm cartea şi să insistăm asupra necesităţii ca România să fie primită în spaţiul Schengen, prin diferitele formule posibile. O aderare completă, o aderare în etape, o aderare parţială, o aderare decuplată."

Guvernul Italiei, condus de Giorgia Meloni, a cerut oficial suspendarea Tratatului Schengen. Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne, forul care poate decide aderarea României la Spatiul Schengen, se va reuni la începutul lunii decembrie, la Bruxelles.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Şansele României la Schengen primesc o lovitură dură pe termen lung. Analist: UE va începe să se dezintegreze, acesta este planul lui Putin