Antena Meniu Search
x

Ce se întâmplă dacă Zelenski este ucis sau capturat? Ucrainenii se gândesc deja la un posibil succesor: cine ar putea să-i ia locul

Război Rusia - Ucraina, ziua 14. Au trecut două săptămâni de la începerea războiului. Potrivit raporturilor serviciilor secrete, Rusia începe să-şi rezolve problemele logistice şi este de aşteptat o ofensivă totală asupra Kievului.

de Redactia Observator

la 09.03.2022, 09:30

Ce se întâmplă dacă Zelenski este ucis sau capturat? Ucrainenii se gândesc deja la un posibil succesor: cine ar putea să-i ia locul
- Profimedia

În aceste condiţii, liderii occidentali se întreabă ce se întâmplă în cazul în care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este ucis sau capturat. Răspunsul nu este foarte clar într-o asemenea situaţie. Conform informaţiilor furnizate de serviciile secrete presei internaţionale, Zelenski ar fi supravieţuit deja unor încercări ale ruşilor de a-l asasina.

Conform Constituţiei ucrainene, preşedintele Parlamentului este cel care preia atribuţiile preşedintelui statului dacă acesta nu îşi mai poate exercita funcţia. Acest rol este îndeplinit în prezent de Ruslan Stefanchuk, un fost consilier important al lui Volodimir Zelenski şi un înfocat avocat pro-occidental. De la începutul invaziei, Stefanchuk a fost o prezenţă vocală cerând o asistenţă internaţională mai puternică pentru Ucraina. "Cel mai bun sprijin pentru poporul ucrainean în această perioadă întunecată va fi recunoaşterea aspiraţiilor noastre europene. Oferiţi-ne calitatea de membru al Uniunii Europene", a fost mesajul transmis de Stefanchuk către liderii europeni, săptămâna trecută.

Cine a condus ţara când Zelenski şi Stefanchuk au avut Covid

Oficiali europeni şi americani au declarat pentru The New York Times că Stefanchuk se află pe lista posibililor înlocuitori pentru Zelenski, dacă preşedintele ucrainean este ucis sau capturat de armata rusă. Oficialii occidentali au recomandat ucrainenilor să-l mute pe Stefanchuk într-o locaţie mai sigură, ca măsură de precauţie, sfat pe care autorităţile ucrainene nu l-au pus în practică.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru The New York Times că deşi nu vor să ia în calcul o asemenea variantă, autorităţile de la Kiev încep să înţeleagă importanţa unui "plan de rezervă", în cazul în care Zelenski nu-şi mai poate îndeplini atribuţiile. Dacă Stefanchuk va prelua funcţia de preşedinte al Ucrainei, nu este clar cine va prelua funcţia lui de preşedinte al Parlamentului.

Ucraina s-a confruntat cu o astfel de situaţie în 2020, atunci când atât Zelenski, cât şi Stefanchuk s-au îmbolnăvit de Covid-19. Juriştii ucraineni au stabilit atunci că cel mai mai potrivit pentru a prelua conducerea ţării este premierul Denys Shmyhal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Ce se întâmplă dacă Zelenski este ucis sau capturat? Ucrainenii se gândesc deja la un posibil succesor: cine ar putea să-i ia locul