Antena Meniu Search
x

Ce se întâmplă de fapt la spitalul Al Shifa din Gaza şi de ce. Israelienii şi palestinienii îşi pasează vina

Război Israel - Hamas. Sute de pacienți, inclusiv zeci de bebeluși, au rămas captivi în cel mai mare spital din Gaza, în timp ce trupele israeliene și militanții Hamas duc lupte grele în afara acestuia, potrivit The Guardian. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a descris al-Shifa ca fiind "aproape un cimitir", notează şi BBC. Ce se întâmplă acolo și de ce?

de Redactia Observator

la 14.11.2023, 12:19

Ce se întâmplă la spitalul al-Shifa din Gaza. Analiză
Ce se întâmplă la spitalul al-Shifa din Gaza. Analiză - Profimedia Images

Spitalul Dar Al-Shifa (Casa Vindecării) este un complex extins de facilități medicale din nordul Gazei. Situat la aproximativ 500 de metri de coastă și în apropierea unei artere rutiere majore, cuprinde între 600 și 900 de paturi, iar pacienţii sunt îngrijiţi de mii de cadre medicale şi personal auxiliar sanitar. De la începutul războiului din Gaza, al-Shifa a devenit un adăpost pentru cei care au fugit din calea bombardamentelor.

Israelul susține că Hamas și-a construit buncăre și tuneluri sub spital, folosind efectiv clădirea, pacienții și personalul medical drept un scut împotriva operaţiunilor militare. Oficialii au mai spus că, după atacurile surpriză ale teroriştilor asupra Israelului, în care au murit aproximativ 1.200 de israelieni, liderii de rang înalt ai Hamas s-au ascuns într-un "complex de comandă" sub spital.

Există dovezi pentru afirmațiile IDF?

La o conferință de presă recentă, IDF a prezentat o fotografie prin satelit a spitalului, pe care erau marcate elemente de "comandă” militară. În urma unui interogatoriu, un militant capturat luna trecută a descris modul în care Hamas s-a „ascuns în spitale”. Israelul a prezentat, de asemenea, alte dovezi care arată tuneluri construite în apropierea sau sub ale unități medicale din Gaza.

Pe acelaşi subiect

Hamas a negat afirmațiile IDF, spunând că reprezintă doar o propagandă folosită pentru a justifica atacurile asupra unităților medicale. Dr. Ghassan Abu-Sittah, un medic britanic care lucrează la al-Shifa, a descris afirmația israeliană drept o „scuză ciudată”. Human Rights Watch a declarat că nu poate corobora acuzațiile Tel Avivului.

Mii de oameni au fugit deja din Al-Shifa, iar oficialii din domeniul Sănătății spun că pacienții rămași sunt condamnaţi să moară din cauza penuriei de energie pe fondul luptei intense dintre trupele israeliene și militanții Hamas. Echipamentele medicale, cum ar fi incubatoarele, nu pot funcționa fără combustibil. Cel puțin 32 de pacienți, inclusiv şapte bebeluși prematuri, au murit în ultimele trei zile, a declarat Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Există între 600 și 650 de pacienți internați la al-Shifa, precum și între 200 și 500 de cadre medicale și aproximativ 1.500 de persoane strămutate adăpostite acolo, anunţa OMS, duminică. Armata israeliană promite că va deschide coridoare umanitare pentru ca oamenii prinşi în mijlocul conflictului să se deplaseze spre sud, dar oficialii palestinieni din interiorul al-Shifa au spus că complexul este înconjurat de lupte intense, iar lunetiştii israelieni sunt pretutindeni.

Cum s-ar putea încheia teroarea asupra spitalului

Există mai multe scenarii. Forțele israeliene ar putea încerca să se îndrepte spre spital, deși acest lucru are riscuri politice și diplomatice majore. Hamas ar putea decide să se retragă din orașul Gaza, eventual prin tuneluri, deși acest lucru este puțin probabil. O încetare a focului, posibilă după încheierea unui acord pentru eliberarea parțială a celor peste 240 de ostatici pe care Hamas i-a capturat luna trecută, ar permite organizațiilor umanitare sau IDF să organizeze o evacuare completă sau să aducă provizii vitale la spital.

Al-Shifa a devenit un obiectiv strategic pentru Israel, care vede spitalul drept centrul de comandă al capabilităților administrative și militare ale Hamas. Pentru Hamas și susținătorii săi, a devenit un simbol al capacității organizației de a lupta împotriva unui inamic mai puternic din punct de vedere militar. Pentru milioane de oameni din întreaga lume, a ajuns să simbolizeze suferința civililor nevinovați. Peste 11.000 de oameni, aproximativ 40% dintre ei copii, au fost uciși, potrivit autorităților palestiniene, iar mai mult de jumătate din populația Gaza a rămas fără adăpost.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » Ce se întâmplă de fapt la spitalul Al Shifa din Gaza şi de ce. Israelienii şi palestinienii îşi pasează vina