Antena Meniu Search
x

Bebeluşi scoși din incubatoare, înveliţi în folie şi puşi lângă apă fierbinte pentru a fi ţinuţi în viată la cel mai mare spital din Gaza

Război Israel - Hamas. Bebelușii născuţi prematur la cel mai mare spital din Gaza sunt înfășurați în folie și aşezaţi lângă apă fierbinte, o încercare disperată de a-i menține în viață, a avertizat directorul spitalului Al-Shifa, relatează CNN. Israelul susţine că spitalul nu este asediat şi că a lăsat la intrare bidoane de combustibil, dar palestinienii spun că "se tem" să iasă afară unde sunt tancurile israeliene. 

de Redactia Observator

la 13.11.2023, 15:34

Vezi și

Medicii şi asistentele de la spitalul Al-Shifa se luptă pentru a-i menține în viață pe nou-născuți. Rezervele de oxigen s-au terminat și au fost nevoiți să mute bebelușii din incubatoarele unității neonatale într-o altă parte a spitalului. "Am fost la ei recent. Acum sunt expuși, pentru că i-am scos din incubatoare. I-am învelit în folie și am pus apă fierbinte lângă ei, ca să îi putem încălzi", a declarat duminică directorul centrului medical, doctorul Muhammad Abu Salmiya, la Al-Araby TV.

Imagini publicate de AP arată câțiva nou-născuți care au fost scoși din incubatoarele de la spital și așezați pe un singur pat. Potrivit doctorului, mai mulți copii au murit în ultimele 24 de ore în secția de terapie intensivă și la creșă, în contextul bombardamentelor și al blocadei israeliene în urma atacului Hamas din 7 octombrie.

Atacurile aeriene israeliene au ucis peste 11.000 de oameni, potrivit oficialilor palestinieni, iar lipsa combustibilului a declanşat la o criză umanitară care se acutizează. Spitalele, instalaţiile de apă, brutăriile și alte servicii depind de electricitate care a fost tăiată.

Situaţia de la Al-Shifa este catastrofală, s-a deteriorat în weekend când personalul, pacienții și mii de localnici au fost blocaţi în interior de luptele grele din apropiere, au declarat mai multe agenții de ajutor umanitar și oficiali Hamas din domeniul sănătății. De partea cealaltă, Israelul insistă că oamenii pot să părăsească în siguranță spitalul pe un coridor de evacuare spre est în afara complexului.

Pe acelaşi subiect

În interiorul spitalului, niciuna dintre sălile de operație nu mai funcționează din cauza lipsei de electricitate, potrivit lui Abu Salmiya. "Cine are nevoie de operație moare și noi nu putem face nimic pentru el". "Salile de operație sunt complet scoase din funcțiune, iar răniților care vin la noi nu le putem acorda altceva decât primul ajutor", a spus el.

Duminică, Societatea Semilunii Roșii din Palestina a anunțat că Al-Quds, un alt spital mare din orașul Gaza, nu mai funcţionează. Spitalul, al doilea ca mărime din Gaza, "nu mai este operațional din cauza epuizării combustibilului și întreruperii curentului."

Cinci bebeluşi prematuri au murit la spitalul Al Shifa, potrivit guvernului Hamas

Ministrul adjunct al Sănătăţii din guvernul Hamas a declarat că "cinci bebeluşi prematuri" şi "şapte pacienţi de la terapie intensivă" au murit din cauza lipsei de electricitate la spitalul Al Shifa. "Ne temem că acest bilanţ va creşte până dimineaţa", a adăugat Youssef Abou Rich.

Sâmbătă, spitalul anunţase că 39 de bebeluşi prematuri se aflau încă la Al Shifa şi că asistentele efectuau "masaje respiratorii manual" pentru a-i ţine în viaţă. Un medic de la ONG-ul Medici Fără Frontiere (MSF) a indicat de asemenea că 17 pacienţi se aflau la terapie intensivă. Youssef Abou Rich a declarat de asemenea că un atac aerian israelian a "distrus complet" clădirea în care se află secţia de cardiologie a spitalului.

Uniunea Europeană a condamnat duminică "folosirea de către Hamas a spitalelor şi civililor ca scuturi umane" în Fâşia Gaza, cerând Israelului "reţinere maximă" pentru a proteja civilii în acest război. UE "condamnă utilizarea de către Hamas a spitalelor şi civililor ca scuturi umane" şi "este profund preocupată de agravarea crizei umanitare în Gaza", a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, potrivit unui comunicat.

"Aceste ostilităţi au consecinţe grave asupra spitalelor, civililor şi personalului medical", a deplâns responsabilul UE, subliniind "că dreptul umanitar internaţional prevede că spitalele, materialele medicale şi civilii din interiorul spitalelor trebuie protejaţi". Israelul neagă că vizează în mod deliberat spitalele şi acuză Hamas că foloseşte aceste obiective sau tunelurile de sub ele ca ascunzători, ceea ce gruparea militantă islamistă neagă, notează AFP.

Medicii lucrează la lumina lumânărilor

Un jurnalist independent, aflat la Al Shifa, a descris pentru CNN situaţia de la spital: zeci de cadavre care nu au fost îngropate, ambulanțe care nu pot să colecteze răniți şi aparate medicale care nu pot fi conectate din cauza lipsei de curent. Medicii lucrează la lumina lumânărilor iar alimentele sunt raționalizate a spus jurnalistul.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat pentru CNN că soldaţii sunt angajaţi într-o "luptă continuă intensă " împotriva Hamas în vecinătatea complexului spitalicesc, dar a negat că au lovit centrul medical din nordul Gaza și a respins acuzaţiile că spitalul este sub asediu. Armata israeliană susţine că Hamas se ascunde în infrastructura civilă și că va lovi gruparea "oricand este necesar". De asemenea, a acuzat Hamas că folosește spitalele drept scut, acuzație negată de medicii de la Al-Shifa și de gruparea militantă. 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, duminică, într-un interviu acordat CNN că "nu există niciun motiv" pentru care pacienții să nu poată fi evacuați din Al Shifa. El susţine că Israelul ajută pacienții stabilind coridoare umanitare și a spus că  în jur de 100 de persoane au fost deja evacuate din spital. CNN nu a putut verifica în mod independent dacă cineva a reușit să fie evacuat, iar directorul spitalului a transmis că oamenilor le este frică să iasă afară.

Declaraţii contradictorii pe tema combustibilului

Armata israeliană a declarat că a pus duminică 300 de litri de combustibil la intrarea în complexul Al-Shifa, dar că Hamas nu i-a lăsat pe managerii spitalului să-l ridice. Doctorul Abu Salmiya a declarat pentru Al-Araby TV că oficialii israelieni l-au sunat într-adevăr pentru a-i oferi o cantitate de combustibil - despre care el susţine că ar furniza energie timp de doar treizeci de minute - dar că personalul spitalului a fost prea speriat pentru a ieşi afară să-l ia.

IDF a publicat o filmare despre care susţine că arată soldaţi în timp ce cară bidoane lângă intrarea spitalului. De asemenea, a publicat o înregistrare audio, în care un presupus oficial al spitalului ar acuza un lider al Hamas de la Ministerul Sănătății că a refuzat să permită colectarea combustibilului.

Abu Salmiya susţine că prezența tancurilor israeliene a împiedicat colectarea. "Paramedicilor le-a fost frică să iasă", a spus el. "Vrem fiecare picătură de combustibil, dar le-am spus (celor de la IDF) că ar trebui să fie trimis prin Crucea Roșie Internațională sau prin orice instituție internațională". Hamas a respins acuzațiile și a spus că livrarea de combustibil este un truc de propagandă al Israelului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Bebeluşi scoși din incubatoare, înveliţi în folie şi puşi lângă apă fierbinte pentru a fi ţinuţi în viată la cel mai mare spital din Gaza