Antena Meniu Search
x

Cehia și Slovacia resping ideea sistemului de cote obligatorii de refugiați

Cehia și Slovacia și-au exprimat luni opoziția comună față de sistemul de cote pentru redistribuirea refugiaților pe care îl pregătește Comisia Europeană

Cehia și Slovacia și-au exprimat luni opoziția comună față de sistemul de cote pentru redistribuirea refugiaților pe care îl pregătește Comisia Europeană

Premierul ceh Bohuslav Sobotka și omologul său slovac Robert Fico au declarat, după o întâlnire cu cancelarul austriac Werner Faymann, că orice ajutor și cooperare trebuie să se facă pe baze voluntare.

Chestiunea cotelor a umbrit alte acțiuni plănuite pentru gestionarea valului migraționist și a pus statele din centrul Europei în poziții diferite față de țările bogate din vestul UE în privința asumării de responsabilități, notează Reuters.

Executivul UE a stabilit o nouă schemă de cote naționale, conform căreia 160.000 de solicitanți de azil ar trebui relocați din Italia, Grecia și Ungaria, a declarat anterior luni o sursă din cadrul UE.

Planul prevede redistribuirea a 4.306 de imigranți în Cehia și a 2.287 în Slovacia.

Cifrele sunt cu mult mai mari decât cele vehiculate până acum: Cehia se oferise să primească 1.500 de refugiați, iar Slovacia 200, preferabil creștini. Ofertele se refereau la solicitanți de azil aflați în alte țări din UE, dar și la refugiați din tabere din Turcia.

Fico a refuzat să comenteze planul Comisiei Europene, dar a spus că impunerea de cote este inacceptabilă.

"Imigranții care ajung în Europa nu vor să stea în Slovacia. Nu au o bază pentru religia lor aici, pentru rudele lor. Ar fugi oricum de aici. Prin urmare, consider că este irațional să impui cote", a spus el.

Cehia și Slovacia au mai spus că UE trebuie să convină asupra altor măsuri pentru oprirea valului de imigranți, cum ar fi întărirea protecției granițelor externe, crearea așa-numitelor centre de recepție 'hot-spot' și stabilirea unei liste de țări 'sigure' ai căror cetățeni să fie trimiși înapoi.

"Vrem să ajutăm financiar, oferind experți, și bineînțeles că vom lua în grijă o parte dintre refugiați care vor primi azil, dar numai pe bază voluntară", a spus la rândul său Sobotka.

Cancelarul austriac Werner Faymann a declarat că sistemul de cote este necesar pentru a exista o formulă pentru a-i putea primi pe refugiați, și nu pe imigranții economici.

"Sunt ferm convins că poți proteja frontiera externă numai când știi ce să faci cu refugiații de război", a subliniat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Cehia și Slovacia resping ideea sistemului de cote obligatorii de refugiați