Antena Meniu Search
x

Video Cei 41 de români care au fost blocați în Cairo au ajuns în România, alți 101 au trecut din Gaza în Egipt și vor ajunge în curând în țară

După un drum de două zile, 41 de cetăţeni români care au reuşit să iasă din Fâşia Gaza, au ajuns, în sfârşit, în ţară. Plecarea de la Cairo a fost cu mari emoţii: avionul trimis din România să-i preia s-a stricat la aterizare şi din ţară a fost trimis un alt avion cu piese de schimb. În urmă cu puţin timp, alţi 101 cetăţeni români au început lungul drum spre casă: sunt evacuaţi din Gaza prin punctul de trecere a frontierei din Rafah. 

de Redactia Observator

la 12.11.2023, 21:49

Vezi și

După două zile de amânări şi emoţii, coşmarul s-a sfârşit pentru cei 41 de români salvaţi din Gaza.

Ştefan, român evacuat din Fâşia Gaza: "Eu am lucrat în spital. Lucrând acolo, ieşeam din spital să plâng că nu puteai să plângi în faţa oamenilor."

Ştefan are studii medicale şi războiul l-a prins în oraşul Rafah din Fâşia Gaza. Încă de la primele bombardamente, a ţinut un jurnal video al evenimentelor dramatice.

"Această clădire a fost atacată ieri, oamenii nu mai sunt. Nu e apă, nu e curent, nici internet. Am fugit din casele noastre."

Pe acelaşi subiect

Drumul spre libertate a însemnat ore lungi de aşteptare şi controale riguroase în punctul de frontieră Rafah.

"Aici este sala de aşteptare. Suntem în autobuz şi aşteptăm să fim evacuaţi din partea palestiniană către partea egipteană."

De aici, totul ar fi trebuit să decurgă fără surprize. Doar că, aeronava militară trimisă de România s-a defectat, iar un alt avion cu piese de schimb a fost trimis în Egipt. 

Ştefan, român evacuat din Fâşia Gaza: "Aşteptăm să fim evacuaţi şi din ce ne-au explicat trebuie să mai aşteptăm un pic."

După aproape două zile de la ieşirea din Gaza, Ştefan şi alţi 40 de români au călcat, în sfârşit, la 6 dimineaţa, pe pământ românesc. Dincolo de bucuria de a fi ajuns într-o ţară în care e pace, vor purta mereu în minte ororile războiului.

Ştefan, român evacuat din Fâşia Gaza: "Ceva sângeros, majoritatea morţilor sunt copii mici, unu lucru greu de imaginat."

În Gaza, mai sunt şi alţi români care trăiesc cu speranţa că vor scăpa din Iadul luptelor. 

Radu Filip, purtător de cuvânt MAE: "În total, până în prezent, în România au fost transportaţi 134 de cetăţeni români şi membri de familie, iar lista totală de solicitări în vederea evacuării este de 360."

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost azi redeschis, iar pe lista de evacuare sunt alţi 101 cetăţeni români care, în urmă cu puţin timp, au început să treacă graniţa.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Cei 41 de români care au fost blocați în Cairo au ajuns în România, alți 101 au trecut din Gaza în Egipt și vor ajunge în curând în țară