Antena Meniu Search
x

Video "Ieșeam din spital ca să plângem". Cei 41 de români evacuaţi joi din Gaza au ajuns în țară. Mulţi dintre ei au venit cu traume care îi vor urmări toată viaţa

Război Israel - Hamas. Cei 41 de români care au fugit din calea războiului au ajuns în urmă cu câteva ore în Bucureşti. După aproape o zi în care au fost blocaţi pe aeroportul din Cairo din cauza unor defecţiuni ale avionului cu care trebuiau să ajungă în România, ei se află în sfârşit în siguranţă. Între timp, Israelul este acuzat că atacă cel mai mare spital din enclavă însă neagă cu vehemenţă informaţiile. Spitalul Shifa a rămas fără combustibil pentru generatoarele de electricitate, dar armata israeliană a promis ajutor pentru evacuarea bebeluşilor
 

de Redactia Observator

la 12.11.2023, 08:48

Vezi și

Cei 41 de români evacuaţi joi din Gaza s-au adunat pe aeroportul din Cairo ieri, încă de la ora 10. Aeronava Hercules a decolat din România în jurul prânzului, dar după ce a ajuns la Cairo, piloţii au anunţat că au probleme tehnice.

Român evacuat din Gaza: Surorile mele, nepoţii mei, toţi au rămas acolo. Cine pleacă, are dublă cetăţenie. 

O aeronavă Spartan a decolat de pe Aeroportul Otopeni ieri-seară pentru a transporta materialele necesare, iar, în această dimineaţă, în jurul orei 4, românii au ajuns, în cele din urmă, la Bucureşti. Mulţi dintre ei au venit cu traume care îi vor urmări toată viaţa. 

Ștefan: Eu am lucrat şi la spitale. Lucrând acolo, pur şi simplu ieşeam de urgenţă în afara spitalului ca să plângem.

Pe acelaşi subiect

Așteptați pe aeroport cu hrană, apă și îmbrăcăminte

La aterizare, românii au fost aşteptaţi de voluntari pregătiţi cu provizii de hrană şi apă sau chiar îmbrăcăminte. 

Mihaela Cristea, vicepreşedinte Asociaţia Voluntari fără Frontiere: Noi am fost surprinși când am ajuns la punctul unde ei sunt cazați şi am văzut o fată doar cu o geacă şi papucei de vară. În primul grup este o gravidă în nouă luni care va naște zilele astea. I-am pregătit cărucior și tot ce are nevoie pentru nou-născut.

Alţi 101 români, blocați în Gaza

Între tot acest timp, alţi 101 români, care au primit acordul de repatriere, rămân blocaţi în Gaza. Armata israeliană susţine în continuare că nu atacă spitalul Shifa şi promite ajutor după ce doi bebeluși născuţi prematur au murit la spital. 

Daniel Hagari, putător de cuvânt armată: Personalul spitalului Shifa ne-a cerut să-i ajutăm cu bebeluşii din departamentul pediatric pentru a ajunge la un spital mai sigur. Îi vom ajuta cu ce vor avea nevoie. 

Aproape 40 de bebeluşi riscă să moară din cauza luptelor intense din jurul spitalului cu militanţii Hamas care au dus întreruperea curentului electric.  

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Forţele de Apărare ale Israelului au completat încercuirea oraşului Gaza şi acum desfăşoară operaţiuni în inima oraşului. Se află în jurul spitalului Shifa. Hamas a pierdut, practic, tot controlul asupra nordului Fâşiei Gaza. Nu mai are niciun loc sigur unde să se ascundă. 

Punctul de trecere Rafah va fi deschis astăzi pentru cetăţenii străini

O veste bună vine şi din partea autorităţilor de frontieră din Gaza care au anunţat că punctul de trecere Rafah va fi deschis astăzi pentru cetăţenii străini. Cererea preşedintelui francez Emmanuel Macron de a opri uciderea civililor nu a rămas fără răspuns din partea lui Netanyahu. 

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: A făcut o greșeală gravă. Atât din punctul de vedere al faptelor, cât şi din punct de vedere moral. Hamas împiedică evacuarea civililor, nu Israelul. 

În tot acest timp, lideri arabi şi musulmani s-au întâlnit în cadrul unui summit comun la apelul prinţului moştenitor al Arabiei Saudite pentru a discuta despre războiul care a distrus Fâşia Gaza. Printre ei s-a aflat şi preşedintele palestinian care a cerut SUA să pună capăt agresiunii Israelului. 

Mahmoud Abbas, preşedintele palestinian: Oamenii noştri palestinieni sunt supuşi celei mai brutale agresiuni şi unui genocid fără precedent din cauza războiului dus de Israel, o unealtă care arată laşitate şi care a încălcat sanctitatea şi legea umanitară internaţională. 

Mai mult, preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, le-a cerut ţărilor musulmane să califice armata israeliană drept "organizaţie teroristă". Ţările arabe au fost însă divizate. Unele au cerut o întrerupere completă a legăturilor diplomatice cu Israelul, în timp ce altele au ripostat spunând că este necesar să menţină continuarea discuţiilor cu Netanyahu. 

Miting pro-palestinian în Londra

Manifestaţiile au continuat şi ieri. În Tel Aviv, mii de persoane au ieşit în stradă pentru a cere eliberarea imediată a ostaticilor. Veniţi cu imagini uriaşe ale celor care au fost smulşi cu brutalitate de lângă familiile lor, cei prezenţi au lăsat zeci de baloane colorate să se înalţe în cerul nopţii. Un miting pro-palestinian a adunat în Londra 300 de mii de participanţi. Manifestaţia a degenerat însă. Peste 120 de persoane au fost arestate după ciocniri violente cu poliţia. Tensiuni au fost şi în Barcelona unde aproape 2000 de susţinători palestinieni au umplut o staţie de tren şi au cerut Israelului să oprească atacul asupra Gazei. A fost nevoie inclusiv de intervenţia poliţiei. 

Peste 20.000 de persoane au mărșăluit ieri şi prin Bruxelles. Şi în Buenos Aires, o mie de persoane au ieşit în stradă fluturând steaguri palestiniene şi cerând oprirea războiului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » "Ieșeam din spital ca să plângem". Cei 41 de români evacuaţi joi din Gaza au ajuns în țară. Mulţi dintre ei au venit cu traume care îi vor urmări toată viaţa