Antena Meniu Search
x

Cele patru motive pentru care Juraj Cintula l-a împuşcat pe Robert Fico. Era supărat inclusiv pe oprirea ajutorului pentru Ucraina

Tentativa de asasinare a lui Robert Fico. Poliţia l-a acuzat joi pe Juraj Cintula, bărbatul care l-a împuşcat pe premierul slovac Robert Fico, de tentativă de omor cu premeditare, din răzbunare, infracţiune pasibilă de o pedeapsă de minimum 25 de ani şi până la închisoarea pe viaţă. Ministrul de Interne de la Bratislava a negat că atacatorul ar fi membrul vreunui grup politic radicalizat. Este un lup singuratic care a participat la mai multe proteste la adresa guvernului, a spus el referindu-se la patru motive pentru care Cintula l-a împuşcat de 5 ori pe premierul slovac. 

de Redactia Observator

la 16.05.2024 , 16:26

Cele patru motive pentru care Juraj Cintula l-a împuşcat pe Robert Fico. Era supărat inclusiv pe oprirea ajutorului pentru Ucraina
Cele patru motive pentru care Juraj Cintula l-a împuşcat pe Robert Fico. Era supărat inclusiv pe oprirea ajutorului pentru Ucraina - Profimedia

Anchetatorii slovaci merg pe o singură versiune a atacului: tentativa de asasinare a fost motivată politic iar autorul Juraj Cintula nu este membrul vreunui grup politic radicalizat, conform postului de televiziune slovac TA3. Ministrul de Interne Matus Sutaj Estok a anunțat şi că a fost impus un embargo cu privire la informațiile făcute publice presei în acest caz. 

Juraj Cintula, un lup singuratic. Există o singură versiune a atacului

"Vreau să confirm că poliția slovacă lucrează pe o singură versiune a atacului. Făptuitorul este acuzat de de tentativă de omor premediat", a spus ministrul de Interne Matus Sutaj Estok. Potrivit acestuia, tentativa de asasinare a fost motivată politic şi legată de cel puţin patru cauze: închiderea Parchetului Anticorupţie (care ancheta membri ai partidului lui Fico), închiderea postul public de radio şi televiziune RTVS, demiterea președintelui consiliului judiciar şi oprirea ajutorului pentru Ucraina. "Acestea au fost toate motivele invocate de suspect", a informat ministrul de Interne.

Articolul continuă după reclamă

Oficialii neagă că autorul Juraj Cintula avea legături cu ruşii

Pe acelaşi subiect

Oficialul a mai ţinut să precizeze că Juraj Cintula nu este membrul niciunui grup politic radicalizat, ci un lup singuratic. El a participat la mai multe proteste antiguvernamentale, a mai transmis acesta, spunând că nu poate oferi informații suplimentare pentru că sunt sub embargo.

De altfel, jurnaliştii l-au identificat pe Juraj Cintula la un miting la Bratislava de pe 7 februarie împotriva modificărilor propuse de Fico la legea penală, menite să reducă pedepsele pentru corupție și fraudă.

Versiunea oficialilor pare să infirme ipoteza lansată miercuri de jurnalistul de investigație maghiar Szabolcs Panyi care susţine că Juraj Cintula ar fi avut în trecut legătură cu o grupare pro-rusă denumită "Soldații Slovaci" pe baza unei fotografii din 2016 postate pe o pagină de Facebook. Versiunea este contestată şi de Mark Krutov, un jurnalist de la Radio Europa Liberă, care atrage atenţia că presupusa pagină a grupării are mai mult imagini pornografice, decât conţinut politic.

În plus, potrivit televiziunii Markiza, vecinii lui Juraj Cintula au sugerat chiar că nu era un simpatizant rus. "Suntem şocaţi, era un om fantastic, pensionar. Mergea cu soţia de mână la plimbare. Obişnuiam să dezbatem politică. Eu eram mai mult cu Rusia, el avea o părere diferită", a spus un vecin.

Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, se află în prezent reţinut în incinta unei unităţi speciale a poliţiei, specialitatea criminalistică, din oraşul Nitra, potrivit Markiza. Atacatorul le-a spus poliţiştilor că este mândru de fapta sa şi pretinde că a vrut să-l rănească pe premier, dar nu să-l omoare. 

Tantativa de asasinare a avut loc miercuri, după un consiliu de miniştri în oraşul Handlova, când Fico s-a dus să salute zecile de locuitori care se aflau lângă Casa de Cultură, unde a avut loc şedinţa de guvern, şi care erau comasaţi în spatele unui gard de protecţie. În acel moment, când politicianul era foarte aproape, atacatorul a scos o armă şi l-a împuşcat pe Fico de cinci ori.

Agresorul, care a fost imobilizat imediat în urma atacului, are permis de portarmă şi anterior îi strigase lui Fico: "Robo (Robert), vino mai aproape". Mai mulţi membri ai guvernului au dat asigurări că atacul asupra lui Fico este motivat politic şi au acuzat opoziţia că încinge atmosfera cu criticile sale. În Slovacia au avut în ultimele săptămâni proteste în masă la adresa unor decizii guvernamentale controversate.

Poliția este în alertă

Poliţia slovacă anchete investighează cel puţin 32 de cazuri de aprobare în spațiul online a tentativei de asasinat. Potrivit lui Sutaj Estok, cei în cauză se vor confrunta cu legea. El face apel la reținere și la reducerea tensiunii în societate. 

De asemenea, oficialul a negat cu fermitate că forțele de securitate sunt vinovate pentru că nu au putut preveni tentativa de asasinat. Potrivit acestuia, măsurile de securitate de la Handlova au fost la nivelul maxim posibil.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat până acum probleme în reciclarea sticlelor, prin sistemul RetuRO?
Observator » Stiri externe » Cele patru motive pentru care Juraj Cintula l-a împuşcat pe Robert Fico. Era supărat inclusiv pe oprirea ajutorului pentru Ucraina