Antena Meniu Search
x

Curs valutar

China a intrat pentru prima dată în Oceanul Arctic, în patrulă comună cu Rusia. Mesaj îngrijorător trimis Americii

Paza de Coastă chineză a declarat miercuri că a intrat pentru prima dată în apele Oceanului Arctic, în patrulă comună cu Rusia. Este cea mai recentă dovadă de creșterea a influenței ruso-chineze în regiune. Analiștii spun că noua patrulă face parte dintr-un model mai amplu de colaborare și este concepută pentru a trimite un mesaj către Washington, ale cărui activități maritime din Marea Chinei de Sud și de Est au deranjat Beijingul.

de Redactia Observator

la 03.10.2024 , 17:45

China a intrat pentru prima dată în Oceanul Arctic, în patrulă comună cu Rusia. Mesaj îngrijorător trimis Americiii China a intrat pentru prima dată în Oceanul Arctic, în patrulă comună cu Rusia. Mesaj îngrijorător trimis Americiii - Paza de coastă a Chinei

Declaraţia Chinei a venit la o zi după ce Paza de Coastă a Statelor Unite a declarat că a observat patru nave de la Garda de Frontieră Rusă și de la Paza de Coastă chineză în Marea Bering, cel mai nordic punct în care a observat vreodată nave chineze. Patrula comună "a extins în mod eficient domeniul de aplicare al navigației oceanice a pazei de coastă" și a testat capacitatea "de a efectua misiuni în ape necunoscute", a declarat miercuri Paza de Coastă a Chinei într-o postare pe social media. 

Paza de Coastă chineză nu a comunicat locația exactă a patrulei. Pe una dintre navele fotografiate se afla un banner cu mesajul "Paza de Coastă a Chinei își dedică inima Partidului; demonstrând loialitate în Oceanul Arctic". Guvernul rus nu a recunoscut oficial patrula, în timp ce postul de stat chinez CCTV a declarat că a avut loc "cu câteva zile în urmă". Agenţia rusă de stat TASS a publicat o ştire despre patrula comună, citând însă declarația Chinei. 

Paza de Coastă a SUA (USCG) a declarat luni că a observat sâmbătă cele patru nave de la Garda de Frontieră Rusă și Paza de Coastă chineză "tranzitând în formație în direcția nord-est" în Marea Bering, la aproximativ cinci mile în interiorul Zonei Economice Exclusive a Rusiei. Marea Bering se întinde între Rusia și Alaska și face parte din Oceanul Pacific de Nord. Este legată de Oceanul Arctic prin strâmtoarea Bering, o trecere îngustă care separă Asia și America de Nord.

Articolul continuă după reclamă

"Această activitate recentă demonstrează interesul crescut pentru zona Arctică din partea concurenților noștri strategici", a declarat amiralul Megan Dean, de la Paza de Coastă a SUA. SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la colaborarea Chinei cu Rusia în regiunea arctică, una sensibilă din punct de vedere strategic și ecologic, pe măsură ce cele două țări își strâng legăturile de securitate și economice.

Pe acelaşi subiect

Forțele americane și canadiene au interceptat în iulie bombardiere rusești și chineze care au zburat pentru prima dată împreună în apropierea Alaskăi. Marina rusă şi cea chineză au operat împreună în apele internaționale din largul Alaskăi în 2022 și 2023, potrivit armatei americane.

Anul trecut, Paza de Coastă din China și Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, care operează paza de coastă, au convenit să consolideze "cooperarea în domeniul aplicării legii maritime", iar China a fost invitată să observe exercițiile ruse de securitate "Patrula Arctică-2023".

Analiștii spun că noua patrulă face parte dintr-un model mai amplu de colaborare și este concepută pentru a trimite un mesaj către SUA, ale cărei activități maritime din Marea Chinei de Sud și de Est au deranjat Beijingul. "China arată că Paza de Coastă a SUA nu este singura care poate să opereze în și în apropierea zonelor de excludere economică ale altor țări, departe de apele proprii", a spus Carl Schuster, fost căpitan al marinei americane. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeți că scrisul de mână are beneficii care nu pot fi înlocuite de tehnologie?
Observator » Ştiri externe » China a intrat pentru prima dată în Oceanul Arctic, în patrulă comună cu Rusia. Mesaj îngrijorător trimis Americii