Antena Meniu Search
x

Cinci dintre ostaticii eliberaţi luni de Hamas au legături cu România. Printre ei, o mamă şi fiicele ei gemene de 3 ani

Război Israel - Hamas. Armistiţiul dintre Israel şi Hamas a fost prelungit cu două zile. Asta înseamna noi schimburi de prizonieri şi câte 10 ostatici eliberaţi zilnic, precum şi posibilitatea de a fi trimise ajutoare în Gaza. Alţi 11 ostatici au fost eliberaţi de Hamas în cursul zilei de ieri în baza discuţiilor cu Israel. Este vorba despre nouă copii şi două femei, mame, care s-au întors la cei dragi după 52 de zile cumplite. Cinci dintre cei eliberaţi au origini româneşti.

de Redactia Observator

la 28.11.2023, 14:09

Vezi și

Sunt primii paşi spre libertate pe care-i fac alţi 11 ostatici, după 52 de zile de calvar. Printre ei, Sharon Aloni Cunio, şi fiicele ei, gemenele Emma şi Yuli în vârstă de numai 3 ani. Sharon este fiica unui român şi a fost răpită împreună cu aproapte toată familia din Nir Oz în timpul asaltului Hamas, din 7 octombrie. Soţul ei a rămas în contiuare în mâinile Hamas, în timp ce sora ei, Daniela, şi fiica acesteia, Emilia, au fost eliberate vineri, în prima zi de armistiţiu.

Din mâinile teroriştilor Hamas au mai scapat soţia şi fiicele unui alt ostatic cu origini româneşti, Ronen Engel. El a fost răpit din Israel împreună cu soţia sa Karina şi cele două fete, Mika şi Yuval tot din Kibbutzul Nir Oz. Cele trei au fost eliberate de terorişti aseară. Ronen este în continuare ţinut prizonier. Este diabetic şi dependent de insulină şi nimeni nu ştie dacă are acces la tratament.

În total, 51 de cetăţeni israelieni au fost eliberaţi în cele 3 zile de armistiţiu: 13 ostatici au fost eliberaţi vineri, 13 sâmbătă, 14 duminică şi 11 luni. Ca parte a unui acord separat, teroriştii Hamas au mai lăsat să plece 17 cetăţeni thailandezi, un filipinez şi un rus, pe care au anunţat că l-au eliberat special pentru Vladimir Putin.

Pe acelaşi subiect

Peste 170 de ostatici, în continuare în mâinile Hamas

Cel puţin 170 de oameni sunt în continuare în captivitate. Printre ei şi patru cetăţeni români. Statele Unite sunt decise să intervină pentru ca pacea provizorie să dureze mai mult decât este stabilit în prezent. Casa Albă nu este sigură de reuşită, dar speră ca amploarea atacurilor să nu afecteze refugiaţii.

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate: Continuăm să îndemnăm și vom continua să îndemnăm israelienii ca - în timp ce conduc operațiuni militare - să facă acest lucru cu cea mai mare grijă pentru viața civililor nevinovaţi.

Oficialii palestinieni se tem ca nu cumva atacurile să fie îndreptate asupra sudului Fâşiei Gaza, acolo unde s-au refugiat majoritatea civililor. Populaţia din acea zonă s-a dublat din clipa încheierii armistiţiului de patru zile.

Riad al-Maliki, ministrul palestinian de Externe: Orice atac israelian, în loc să omoare un copil, va ucide doi. Deci, pentru noi, este important să încercăm să prelungim acest armistițiu cât mai mult posibil.

De cealaltă parte, Israelul nu este dispus să renunţe la atacuri înainte de a rade de pe faţa pământului gruparea palestiniană.

Eylon Levy, purtător de cuvânt al guvernului israelian: Campania de a pune capăt Hamas și a aduce ostaticii noștri acasă se va relua imediat, odată cu încheierea pauzei de eliberare a prizonierilor.

Israelul atrage atenţia că ajutoarele umanitare vor fi permise în Fâşia Gaza DOAR pe durata armistiţiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » Cinci dintre ostaticii eliberaţi luni de Hamas au legături cu România. Printre ei, o mamă şi fiicele ei gemene de 3 ani