Antena Meniu Search
x

Cine este Aleksandr Dughin, supranumit de presa occidentală "creierul lui Putin"

Aleksandr Dughin, considerat a fi ideologul lui Vladimir Putin şi unul dintre oamenii de încredere ai preşedintelui Rusiei, ar fi ajuns la spital imediat după moartea fiicei sale Daria. Potrivit canalului de Twitter Nexta, lui Dughin i s-ar fi făcut rău după ce a văzut că maşina în care se afla fiica sa a explodat.

de Redactia Observator

la 21.08.2022, 21:17

Cine este Aleksandr Dughin, supranumit de presa occidentală "creierul lui Putin"
- Profimedia

Aleksandr Dughin este unul dintre cei mai influenţi oameni din Rusia în acest moment, cu toate că nu deţine nicio funcţie oficială în Guvern sau în orice altă instituţie de forţă. Este mai degrabă un sfătuitor al preşedintelui rus, motiv pentru care a primit supranumele de "Rasputinul lui Putin" sau "creierul lui Putin" din partea presei internaţionale.

Cine este Aleksandr Dughin?

Aleksandr Dughin s-a născut în 1962 într-o familie bună a Rusiei sovietice. Tatăl său lucra în Armata URSS-ului ca ofiţer de informaţii militare, astfel că familia Dughin avea un statut aparte faţă de restul societăţii din acel moment. Aleksandr Dughin nu a ieşit în evidenţă decât după destrămărea URSS. În anii '90 a început să-şi construiască un nume lucrând ca editorialist pentru ziarul de extremă dreaptă Den. Tot la începutul anilor '90 a fondat un partid, Partidul Naţional Bolşevic, alături de controversatul romancier punk-pornografie Eduard Limonov.

În 1991, Dughin a scris un manifest numit "Marele Război al Continentelor" în care prezenta Rusia drept o "Romă eternă modernă" care se confruntă cu un Occident bazat de individualism şi materialism. Dughin a avut şi "colaborări" de natură militară, fiind implicat ca activist ideologic în confruntarea dintre Rusia şi Georgia din 2008 şi a colaborat şi cu activiştii separatişti din Ucraina în 2014. Tot în 2014 a fost dat afară de la Universitatea de Stat de Moscova după ce a cerut uciderea în masă a ucrainenilor: "Omorâți-i, ucideți-i, ucideți-i", a fost remarca ce i-a adus îndepărtarea de la catedra de Sociologie a Universităţii moscovite.

Pe acelaşi subiect

Comentariile lui Aleksader Dughin la adresa României

În momentul în care Titus Corlăţean, fost ministru de Externe al României în perioada 2012-2014, a mers într-o vizită oficială a Moscova, Aleksandr Dughin a oferit un amplu interviu celor de la Vocea Rusiei.

Printre altele, Dughin a spus despre România: "Veți vedea că a treia verigă a lanțului regional al apropierii de noua alianță (eurasiatică - n.red.) vă fi România. Mai mult, intrând în aceasta uniune, România s-ar putea uni cu Moldova în care s-a fi reintegrat Transnistria. Toată lumea ar avea de câștigat! Romania se afla la periferia Uniunii Europene, este un oaspete nepoftit, tratat mai rău decât țările care se afla în dificultate precum Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Irlanda. În Uniunea Europeana, aceste tari sunt catalogate peiorativ drept "Grupul PIIGS", adică "grupul porcilor". Înseamnă că în acest context Romania este o tara de mana a zecea? În Europa exista o percepție negativa și injusta a romanilor".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Cine este Aleksandr Dughin, supranumit de presa occidentală "creierul lui Putin"