Antena Meniu Search
x

Cine este Olaf Scholz, politicianul care ar putea s-o înlocuiască pe Angela Merkel în funcția de cancelar al Germaniei

Social democraţii germani au obţinut majoritatea voturilor în alegerile naţionale, care au avut loc duminică, impunându-se la limită în faţa coaliţiei de centru-dreapta a Angelei Merkel în cursa care în care va fi decis cine îi va urma în funcţia de cancelar al celei mai mari economii europene, scrie AP. Candidatul de centru-stânga Olaf Scholz, vicecancelar demisionar şi ministru de finanţe, care şi-a ridicat partidul dintr-un declin tot mai accentuat în ultimii ani, a spus că rezultatul este „un mandat foarte clar pentru a asigura că punem laolaltă un guvern bun, pragmatic pentru Germania”.

de Redactia Observator

la 27.09.2021, 12:35

Cine este Olaf Scholz, politicianul care ar putea s-o înlocuiască pe Angela Merkel în funcția de cancelar al Germaniei
Cine este Olaf Scholz, politicianul care ar putea s-o înlocuiască pe Angela Merkel în funcția de cancelar al Germaniei - Profimedia Images

Social-democratul Olaf Scholz este, potrivit sondajelor, cel mai popular candidat în cursa pentru desemnarea succesorului Angelei Merkel, cu care, de altfel, a și colaborat în calitate de ministru al Finanțelor și vice-cancelar. 

Considerat un politician cu experiență, Scholz a intrat prima dată în Parlamentul german la vârsta de 40 de ani, în 1998. Între 2011 – 2018 a fost primar în Hamburg, oraș în care a și crescut. În aceeași perioadă a deținut și funcții de conducere în SPD și a fost lider al deputaților social-democrați și ministru al Muncii în primul guvern Merkel. 

În timpul pandemiei, politicianul în vârstă de 63 de ani, în calitate de ministru de Finanțe, a fost lăudat pentru măsurile luate pentru a proteja economia germană și pentru crearea fondului de revenire post-pandemie la nivel european, în ciuda opoziției inițiale a lui Merkel. De asemenea, a cooperat cu Franța pentru a continua eforturile de a introduce o rată minimă globală a impozitului pe profit și noi reguli fiscale pentru giganții tehnologici, potrivit Sky News.

Partidul lui Merkel, învins la o diferență mică

Pe acelaşi subiect

La primele ore ale zilei de luni, oficialii electorali au spus că după numărătoarea efectuată în toate cele 299 de circumscripţii a arătat că social democraţii au primit 25,7% din voturi, înaintea blocului cu Merkel, care a obţinut 24,3%. Având în vedere sistemul electoral german complicat, un rezultat final al mandatelor parlamentare câştigate încă urmează să fie anunţat.

Succesorul lui Merkel va trebui să gestioneze revenirea ţării din criza sanitară, pe care Germania a înfruntat-o relativ bine graţie unor programe ample de redresare. Principalele partide din Germania au păreri foarte diferite legat de taxe şi combaterea schimbărilor climatice. Politica externă, pe de altă parte, nu a fost un subiect foarte prezent în campania recentă.

Orice grup va forma următorul guvern german, a spus Christian Lindner, liderul liber democraţilor, este în regulă pentru că va avea majoritate cu partide de centru. „Toţi cei din Europa şi dincolo de ea care erau îngrijoraţi legat de stabilitatea Germaniei pot să vadă: Germania va fi stabilă în orice caz”, a declarat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Cine este Olaf Scholz, politicianul care ar putea s-o înlocuiască pe Angela Merkel în funcția de cancelar al Germaniei