Antena Meniu Search
x

Cine i-ar putea lua locul lui Biden în cursa pentru prezidenţiale. Înlocuirea sa nu este uşoară, dar democraţii sunt disperaţi

Alegeri SUA 2024. Prestaţia lui Joe Biden din timpul dezbaterii electorale cu Donald Trump a stârnit panică printre democraţi. Mulți dintre ei își pun acum problema găsirii unui alt candidat pentru Casa Albă. Public, marea majoritate a democraților continuă să-l sprijine pe actualul lider și susțin că o dezbatere slabă nu schimbă fundamental şansele la alegeri, dar în privat circulă apeluri pentru înlocuirea sa, remarcă NBC News.

de Redactia Observator

la 28.06.2024 , 13:41

Tabăra democraţilor este cuprinsă de panică după prestaţia lui Joe Biden în timpul dezbaterii cu Donald Trump. Potrivit sondajelor prezentate de CNN, confruntarea televizată a fost câștigată detașat de Donald Trump cu 67 de procente, în timp ce Joe Biden a obţinut doar 33 de procente.

Biden a apărut pe scenă cu o voce moale, ezitantă şi a rămas adesea cu gura deschisă şi cu privirea fixă. În anumite momente, s-a chinuit să îşi termine gândurile şi a cedat teren pe teme precum avortul, unde democraţii au un avantaj.

La câteva minute după încheierea evenimentului, unii democraţi şi-au pus întrebări în privat dacă actualul preşedinte american ar trebui să rămână candidatul partidului, scrie şi POLITICO. Există o modalitate de a-l schimba înainte de scrutinul din noiembrie, deşi potrivit NBC News, în epoca modernă, nu s-a mai întâmplat ca un partid să-și înlocuiască candidatul desemnat pentru că se teme că nu va câştiga alegerile. 

Vezi și

Panică în tabăra democraţilor

Pe acelaşi subiect

Democraţii au discutat îndelung despre şansele lui Biden de a-l învinge pe Trump la scrutinul pe care mulţi îl consideră unul existenţial şi despre care spun va decide chiar supravieţuirea democraţiei americane. Biden a fost hotărât să fie el cel care să îl înfrunte pe Trump, la un moment dat a spus chiar direct că "Dacă Trump nu ar fi candidat, nu sunt sigur că eu aş fi candidat".

Potrivit regulamentului din partid, este aproape imposibilă înlocuirea unui candidat nominalizat, fără acordul său, adică fără ca acesta să dorească să se retragă din cursă. Niciun contracandidat democrat serios nu s-a prezentat însă pentru a candida împotriva lui Biden şi, în acest moment al campaniei, el ar trebui să decidă singur să se retragă pentru ca democraţii să aleagă un alt candidat. Dacă Biden se retrage, nominalizarea unui alt candidat va fi decisă în cadrul convenţiei democraţilor.

Democraţii vorbesc chiar şi despre cine ar putea fi în locul lui: "Dacă aş fi Gavin (Newsom) sau Gretchen (Whitmer), aş da telefoane în seara asta", a spus o sursă citată de CNN referindu-se la guvernatorul Californiei, respectiv guvernatoarea Michigan-ului.

Procesul înlocuirii unui candidat democrat la prezidenţiale

Deși, din punct de vedere tehnic, Partidul Democrat are un sistem de nominalizare a unui nou candidat, în cazul în care primul propus refuză, procesul este unul greoi, care nu a mai fost luat în considerare de zeci de ani. Nu există niciun mecanism direct prin care alți lideri de partid să-l poată elimina pe Biden din postura de candidat, dacă el nu vrea, conform regulilor Comitetului Național Democrat. În schimb, dacă cineva din partid dorește să-l înlocuiască trebuie să declanșeze un nou vot în timpul Convenției formațiunii, programată să înceapă pe 19 august.

Biden a câștigat aproximativ 95% din cei aproape 4.000 de delegați la alegerile primare democrate din acest an. Cu toate acestea, acești delegați nu sunt obligați să-și mențină angajamentul de susținere pentru el la adunare. Pentru ca Biden să fie retras din cursă, cel puțin jumătate dintre delegați ar trebui să-i respingă candidatura.

Totuși, delegații nu sunt singurii care au un cuvânt de spus în acest proces. În Partidul Democrat există și "superdelegați", oficiali aleși și lideri de partid care nu sunt condiționați de un angajament. Acești superdelegați ar fi liberi să voteze pentru oricine doresc în cazul în care niciun candidat nu ar obține majoritatea în primul tur. Dacă Biden ar fi de acord să refuze nominalizarea partidului, s-ar da startul unui proces deschis și imprevizibil de alegere a înlocuitorului său. 

În presa americană sunt vehiculate numele unor politicieni care i-ar putea lua locul actualulului lider american în cursa pentru Casa Albă. Vicepreşedintele Kamala Harris, guvernatorul californian Gavin Newsom şi guvernatoarea Gretchen Whitmer din Michigan se numără printre aceştia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Stiri externe » Cine i-ar putea lua locul lui Biden în cursa pentru prezidenţiale. Înlocuirea sa nu este uşoară, dar democraţii sunt disperaţi