Antena Meniu Search
x

Analiştii occidentali cataloghează revenirea la acordul cerealelor drept un "eşec umilitor" pentru Putin. Atac cu rachete în Zaporojie şi Harkov

După numai câteva zile, Rusia şi-a reluat participarea la acordul pentru exportul cerealelor ucrainene pe mare. Decizia anunţată de Vladimir Putin este calificată de analiştii occidentali, dar şi de unii comentatori ruşi, drept un eşec diplomatic umilitor. Pe teren, bombardamentele şi luptele continuă. Armata rusă îi trimite pe front, adesea fără nicio pregătire, şi pe soldaţii înrolaţi în aşa-numita mobilizare parţială, recent încheiată. Dar, în unele oraşe, recruţii refuză pur şi simplu să plece la luptă deoarece primele uriaşe care li s-au promis nu au fost plătite. 

de Redactia Observator

la 03.11.2022, 08:32

Vezi și

Vladimir Putin susţine că a aprobat reluarea participării la acordul cerealelor după ce a primit asigurări că Ucraina nu va folosi coridoarele navale în scopuri militare. Dar motivul real ar fi că retragerea Rusiei din acord nu a avut, practic, niciun efect deoarece navele cu grâne au continuat să traverseze Marea Neagră. Putin a avut grijă să avertizeze că poate, oricând, să blocheze din nou acordul. 

Vladimir Putin: Rusia îşi rezervă dreptul să se retragă din aceste înţelegeri dacă garanţiile acordate de Ucraina vor fi încălcate. 

Dar ameninţările lui Putin nu mai sunt luate în serios după ce a reluat, atât de repede, participarea Rusiei la acord. Decizia este criticată sever de câţiva aşa-numiţi "bloggeri militari" ruşi, susţinători ai continuării şi intensificării războiului. Unul dintre ei o califică drept "o înfrângere umilitoare", iar altul consideră că este o dovadă de slăbiciune care va avea efecte şi pe câmpul de luptă. La rândul său, preşedintele Zelenski îi acuză pe ruşi că îşi încalcă angajamentele. 

Volodimir Zelenski:  Chiar astăzi, un avion rusesc a lansat, în apropierea Insulei Şerpilor, rachete de croazieră care au zburat, efectiv, pe deasupra coridorului de transport al grânelor. 

Pe acelaşi subiect

Revenirea la acordul grânelor, "eşec umilitor" pentru Putin

Într-o teleconferinţă cu mai mulţi miniştri, Vladimir Putin a cerut perfecţionarea continuă a armamentului produs în Rusia şi destinat trupelor din Ucraina. Dar, de fapt, armata se bazează tot mai mult pe dronele şi rachetele importate din Iran. Acestora li se adaugă şi muniţii livrate, pe ascuns, de Coreea de Nord, potrivit oficialităţilor americane care au avertizat că vor impune noi sancţiuni acestei ţări.

Noaptea trecută, artileria şi rachetele armatei ruse au lovit, între altele, obiective din Zaporojie, Harkov şi Krivoi Rog, unde câteva cartiere au rămas fără apă şi curent electric. Iar unele sate din apropierea frontierei sunt bombardate, practic, în fiecare zi. 

La rândul lor, ucrainenii au lovit baterii de artilerie din Herson şi un pod de pontoane peste Nipru din apropierea aceluiaşi oraş controlat de armata rusă. După ce i-au evacuat pe toţi civilii din Herson, ocupanţii le-au interzis, acum, să traverseze Niprul pentru a veni înapoi.

Asta pentru că se aşteaptă la o puternică ofensivă ucraineană şi încearcă să prefacă oraşul într-o fortăreaţă. Ar putea avea, însă, probleme cu efectivul trupelor: în cel puţin două oraşe din Rusia, recruţii mobilizaţi recent au refuzat să plece pe front deoarece nu au fost plătiţi aşa cum li se promisese. 

Potrivit publicaţiei ruse din exil Novaia Gazeta, până acum au murit deja peste o sută din noii recruţi. Unii şi-au pierdut viaţa chiar în timpul instrucţiei, dar cei mai mulţi în luptele din Ucraina, unde au fost trimişi după numai câteva zile de la încorporare. Un militar rănit a relatat că a ajuns pe front fără să fi tras măcar o singură dată cu arma, la instrucţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Analiştii occidentali cataloghează revenirea la acordul cerealelor drept un "eşec umilitor" pentru Putin. Atac cu rachete în Zaporojie şi Harkov