Antena Meniu Search
x

Momentul în care ucrainenii doboară un Ka-52, cel mai bun elicopter al armatei ruse. Cum a fost salvat pilotul de ruşi

Război în Ucraina. Forţele Kievului au reuşit joi să doboare pe frontul de sud, lângă satul Robotîne, un Ka-52, lăudat de ruşi ca fiind cel mai bun elicopter de atac. Blogerii militari ruşi susţin că au reuşit să respingă atacurile ucrainene şi să păstreze controlul asupra localităţii, dar recunosc că suferă pierderi mari şi spun că soldaţii care ţin apărarea în Zaporojie sunt epuizaţi. 

de Redactia Observator

la 18.08.2023, 17:00

Vezi și

Forțele ucrainene din Brigada 47 au doborât joi un elicopter rusesc de atac Ka-52, cel mai probabil cu ajutorul unui sistem portabil de apărare aeriană (MANPADS). Momentul atacului a fost filmat. Pilotul a reuşit să se catapulteze, dar al doilea membru al echipajului, cel care atacă, a fost ucis. Un popular blogger militar rus a publicat imagini cu un elicopter Mi-28 care a mers în căutarea pilotului supravieţuitor. După ce l-a localizat, a chemat un Mi-8 pentru a-l evacua.

Aparatul de zbor Ka-52, poreclit de ruşi "Aligatorul" este un elicopter de atac cu două locuri, dezvoltat în anii 90 de compania Kamov. Costul de producţie pentru un astfel de model este evaluat la 10 milioane de dolari iar ruşii au construit peste 196 de unităţi. Forţele aeriene ruse se laudă că este unul dintre cele mai bune elicoptere de atac din lume.

Rybar: Ucrainenii încearcă să epuizeze forţele ruse înaintea unei ofensive mai mari

Rybar, un influent canal de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, susţine că forţele ruse deţin controlul la Robotîne, un sat atacat de mai bine de o lună de ucraineni, dar trage un semnal de alarmă că ucrainenii încearcă "să epuizeze forţele ruse de aici în așteptarea unei ofensive mai masive. Recent, la sediul grupului tactic Marun al Forțelor Armate ale Ucrainei a avut loc o întâlnire cu privire la viitoarea operațiune în direcția Zaporojie."

Pe acelaşi subiect

ISW: Progresele ucrainene recente arată o degradare a ruşilor

Şi Institutul pentru Studiul Războiului consideră că s-a produs o degradare a forțelor ruse pe Frontul de Sud. Ruşii au depus efort şi au cheltuit resurse și personal important pentru a apăra așezări precum Robotîne și Urojaine iar progresele recente ucrainene în aceste zone reflectă cel mai probabil o degradare mai largă a apărării forțelor ruse, evaluează analiştii de la ISW.

ISW continuă să considere că forțele ruse nu au aici rezerve operaționale semnificative, iar efortul intens de a păstra aceste așezări, în loc să se retragă, înseamnă că forțele ucrainene au fost cel mai probabil nevoite să epuizeze  complet unitățile inamice înainte de a avansa.

Tototată, potrivit sursei citate, ruşii par din ce în ce mai obligaţi să se retragă pe o nouă linie de apărare, pe poziţii care nu au un sprijin semnificativ, în cazul în care ucrainenii reuşesc să spargă frontul, iar degradarea continuă a forțelor ruseşti creează oportunități ca orice câştig al ucrainenilor în zonă să poate ajunge unul semnificativ din punct de vedere operațional. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Momentul în care ucrainenii doboară un Ka-52, cel mai bun elicopter al armatei ruse. Cum a fost salvat pilotul de ruşi