Antena Meniu Search
x

Reacția SUA după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei. Americanii își consultă aliații în vederea unui răspuns "solid"

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, despre care se presupune că are rază medie de acţiune, deasupra unor zone din nordul Japoniei, relatează BBC News. Acțiunea Phenianului a dus la emiterea, de către guvernul nipon, a unei avertizări pentru locuitorii de pe insula Hokkaido să se adăpostească, dar și la suspendarea temporară a unor operaţiuni feroviare.

De Veronica Micu la 04.10.2022, 19:10
Posturile de televiziune japoneze au difuzat marți știri de ultimă oră despre lansarea rachetelor nord-coreene
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei. Guvernul nipon a emis o avertizare pentru locuitorii de pe insula Hokkaido - Profimedia

UPDATE 10:50. Stalele Unite îşi consultă aliaţii în vederea unui răspuns "adecvat și solid"

Statele Unite s-au consultat cu Japonia şi Coreea de Sud în vederea unui răspuns "solid" la lansarea unei rachete balistice nord-coreene care a survolat marţi Japonia, a anunţat Casa Albă, citată de France Presse. Consilierul american pentru securitate naţională, Jack Sullivan, a discutat separat cu omologii săi sud-coreean şi japonez pentru a elabora un răspuns "internaţional adecvat şi solid".

El a reafirmat "angajamentul ferm" al Statelor Unite pentru apărarea Japoniei şi Coreei de Sud, a precizat purtătorul său de cuvânt Adrienne Watson într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Știrea inițială:

Pe acelaşi subiect

Aceasta este prima lansare de rachete asupra Japoniei de către Coreea de Nord din 2017 încoace. Naţiunile Unite au interzis Coreei de Nord să facă teste cu arme balistice şi nucleare.

"Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să intraţi în clădiri sau în subteran", a transmis Guvernul japonez, într-o alertă rară emisă, marţi, la ora locală 7.29.

Guvernul japonez a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională

Oficialii au transmis că racheta a căzut în Oceanul Pacific, la circa 3.000 de kilometri de Japonia, nefiind raportate persoane rănite. Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a condamnat ferm acţiunile, descriind lansarea ca un "comportament violent", iar guvernul japonez a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională. 

Lansarea pare a fi o escaladare intenţionată, cu scopul de a obţine atenţia Japoniei şi a SUA, care l-au ignorat pe liderul nord-coreean Kim Jong-un. Zborul unor rachete către sau pe deasupra altor ţări fără o avertizare prealabilă sau consultare contravine total normelor internaţionale. 

Cele mai multe ţări evită complet să facă acest lucru, întrucât poate fi confundat cu uşurinţă cu un atac şi, deşi nu este atât de important ca un test nuclear – care ar putea urma –, este totuşi o provocare uriaşă. SUA au reacţionat, diplomatul american pentru estul Asiei, Daniel Kritenbrink, descriind decizia Coreei de Nord ca ”nefericită”.

Lansarea rachetei, a cincea desfăşurată de Phenian într-o săptămână

Această lansare vine în contextul în care Japonia, SUA şi Coreea de Sud au organizat exerciţii militare trilaterale, la începutul săptămânii trecute, despre care se ştie că provoacă Phenianul. Lansarea rachetei este a cincea desfăşurată de Phenian într-o săptămână. Sămbătă, două rachete au ajuns în apele din afara zonei economice exclusive a Japoniei. Multe dintre testele cu rachete ale Coreei de Nord sunt desfăşurate pe un traseu de mare înălţime, fiind evitate zborurile deasupra vecinilor săi. Dar lansarea deasupra sau dincolo de Japonia a permis oamenilor de ştiinţă nord-coreeni să testeze rachetele în circumstanţei ”care sunt mai apropiate condiţiilor pe care le-ar înfrunta într-un uz real”, a declarat analistul Ankit Panda pentru agenţia Reuters.

La începutul acestei luni, Coreea de Nord a adoptat o lege prin care se autodeclară un stat cu arme nucleare, liderul Kim Jong-un respingând posibilitatea unor negocieri pentru denuclearizare. 

Phenianul a organizat şase teste nucleare între 2006 şi 2017, în pofida sancţiunilor extinse. 

Japonia nu va exclude nicio opțiune, inclusiv capabilitățile de contraatac

Potrivit ministrului japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, lansările repetate ale Phenianului sunt "absolut de neiertat, iar îmbunătăţirea remarcabilă a tehnologiei sale de rachete este ceva ce nu putem ignora". 

Tokyo a transmis că nu a luat nicio măsură pentru a doborî racheta, însă Hamada a precizat că Japonia nu va exclude nicio opțiune, inclusiv capabilitățile de contraatac, deoarece încearcă să-și consolideze apărarea în fața lansărilor repetate de rachete din Coreea de Nord, potrivt Reuters.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Reacția SUA după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei. Americanii își consultă aliații în vederea unui răspuns "solid"