Antena Meniu Search
x

Galerie foto Cristina a murit în timpul unei proceduri de fertilizare in vitro, în Moldova. Soţul a aflat după trei ore. Familia cere dreptate: "Era sănătoasă, își făcuse analizele"

O tânără moldoveancă şi-a pierdut viaţa în timpul unei proceduri de fertilizare in vitro în Moldova. În doar câteva minute femeia a făcut stop cardiac şi a intrat în comă, murind o săptămână mai târziu. Familia cere acum să se facă dreptate.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 21.09.2021, 10:17

  • Cristina a murit în timpul unei proceduri de fertilizare in vitro, în Moldova. Soţul a aflat după trei ore. Familia devastată cere dreptate:

Cristina Toncu voia doar să aducă pe lume un copil, să devină mamă. Nimeni nu se aştepta vreodată că o dorinţă atât de frumoasă i-ar putea aduce sfârşitul atât de brusc şi nedrept. Tânăra împlinise 30 de ani şi lucra ca designer de prăjituri la gelateria „Antartide”, din via Matteotti, aproape de centrul localității Chivasso. Pentru că bebeluşul se tot lăsa aşteptat, Cristina discutase cu soţul ei, Ştefan Sirbulet, originar din Sîngerei, luând împreună decizia de a apela la clinica medicală pentru fertilizare în vitro. Pentru că preţurile erau destul de mari în Italia au hotărât să meargă la clinica Terramed din Chișinău, Moldova, unde costurile erau de 5 ori mai mici.

„Timp de aproape patru ani am tot încercat să avem un copil”, a povestit Ștefan. „Apoi, discutând cu niște prieteni, am decis să mergem la Chișinău, la o clinică privată, specializată în fertilizarea in vitro”

În data de 26 august Cristina fusese programată pentru o recoltare a ovocitelor, o procedură simplă care ar fi trebuit să dureze aproximativ douăzeci de minute. La foarte puţin timp însă tânăra a făcut stop cardiac şi a intrat în comă. Ştefan a aflat abia după trei ore veştile cumplite, fără să aibă o explicaţie concretă pentru ce se tocmai se întâmplase şi dacă totul va fi bine: „Era la opt dimineața programarea. Dar m-au sunat trei ore mai târziu. Doctorul m-a chemat la clinică și mi-a spus că inima Cristinei s-a oprit. El a adăugat că și-a făcut treaba bine, că nu au existat complicații. Apoi mi-a spus să rămân calm, că totul se va rezolva în două săptămâni.”

Familia a apelat la Ministerul Sănătăţii pentru a se face dreptate

Pe acelaşi subiect

A murit după o săptămână de agonie, la spitalul din Chişinău, fiind declarat decesul în data de 2 septembrie. Nici atunci cei dragi nu au fost informaţi imediat. Acum, familia cere să se facă dreptate. Ştefan, care s-a adresat unui grup de avocaţi, a ţinut o conferinţă de presă în Moldova. Neglijenţa medicilor care au operat-o pe tânăra soţie ar fi fost cauza, susţine bărbatul: „Vrem să înţelegem ce s-a întâmplat, să clarificăm. Cristina era bine. Toate analizele o certifică”.

Pe lângă o plângere adresată Parchetului, familia a solicitat implicarea Ministerului Sănătății din Republica Moldova pentru a iniția o procedură penală împotriva medicilor și a clinicii respective, potrivit remonews.com.

„Cristina era sănătoasă înainte de a merge la ei, își făcuse toate analizele. Știm că nu o vom mai aduce înapoi, dar vrem să înțelegem ce s-a întâmplat și vrem să se facă dreptate pentru moartea ei”, au declarat rudele tinerei.

Cei doi încercaseră să aibă un copil timp de aproximativ patru ani. Apoi, fără a informa rudele şi prietenii, a decis să meargă la o cunoscută clinică privată din Chişinău, specializată în fertilizarea asistată. „Trebuia să fie o surpriză”, explică Ştefan. Decizia de a reveni în Moldova a fost dictată şi de motive economice. În Italia, aceeaşi procedură costă de cinci ori mai mult. Cristina a lucrat în Chivasso ca designer de prăjituri într-o cofetărie din centru; Ştefan, pe de altă parte, este electrician la o companie din Mezzi Po - Settimo Torinesse.

Cazul, tratat pe larg în Italia, unde trăieşte toată familia

La clinica din Chişinău, Cristina a ajuns pe 26 august, pentru o procedură care ar fi trebuit să dureze aproximativ 20 de minute. În schimb, în timpul intervenţiei, starea sa de sănătate s-a deteriorat cu rapiditate, a intrat în stop cardiac, apoi în comă. Se pare că, înainte de intervenţie, rezultatul unei electrocardiograme a generat unele suspiciuni medicilor care, totuşi, după repetarea examinării, au decis să meargă mai departe cu procedura.

„Medicul care a efectuat procedura împreună cu doi anestezişti mi-a spus că operaţia a avut succes, dar că există o problemă: inima Cristinei s-a oprit!”, a povestit soţul.

Înmormântarea Cristinei a avut loc pe de 5 septembrie. Ştefan a rămas în Moldova, pentru a urmări mersul anchetei. Procurorul de la Chişinău a deschis o anchetă, iar avocaţii familiei aşteaptă rezultatele autopsiei, relatează mediafax.ro.

Cristina şi Ştefan se întâlniseră în urmă cu 14 ani în Moldova, ea şi-a urmat iubitul în Italia, unde locuiesc acum şi părinţii, şi fratele ei. Erau căsătoriţi de 4 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Cristina a murit în timpul unei proceduri de fertilizare in vitro, în Moldova. Soţul a aflat după trei ore. Familia cere dreptate: "Era sănătoasă, își făcuse analizele"