Antena Meniu Search
x

Video Cum a interceptat scutul Iron Dome zecile de rachete lansate de Hamas

Sistemul israelian anti-rachetă Iron Dome a interceptat, în noaptea de marți spre miercuri, zeci de proiectile lansate de militanții palestinieni din Gaza. Iron Dome este un sistem de apărare aerian dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijin financiar și tehnic din partea Statelor Unite. 

de Redactia Observator

la 12.05.2021, 10:19

Sistemul anti-rachetă Iron Dome
Sistemul anti-rachetă Iron Dome - Profimedia Images

Pus în funcțiune pentru prima dată în 2011, Iron Dome este proiectat pentru a opri rachete cu rază scurtă de acțiune, precum cele trase din Gaza. Două sisteme separate, cunoscute sub numele de David’s Sling și Arrow, sunt proiectate pentru amenințări cu rază medie și lungă de acțiune, inclusiv avioane, drone sau rachete, scrie The Washington Post.

Iron Dome se bazează pe un sistem de analiză radar pentru a determina dacă o rachetă este o amenințare, lansând un interceptor numai dacă proiectilul riscă să lovească o zonă populată sau o infrastructură importantă.

Interceptorii, care sunt lansați vertical fie de unități mobile, fie de la un loc de lansare static, sunt proiectați pentru a detona rachetele în aer, producând explozii pe cer, așa cum s-a observat în noaptea de marți spre miercuri. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Ce fel de rachete a lansat Hamasul

Experții care analizează arsenalul Hamasului și al jihadiștilor islamici estimează că aceștia ar avea zeci de mii de rachete.

În doar o oră, peste 200 de rachete au lovit sudul Israelului, inclusiv orașul Ashkelon. Doi civili au fost uciși, iar alți trei au fost spitalizați, au anunțat oficialii.

Hamas, care controlează acum Gaza, a început să producă o rachetă numită Qassam în 2001. La început, rachetele aveau o rază de acțiune de doar două sau trei mile, dar versiunile ulterioare, precum „Qassam 3”, au o rază de acțiune de aproximativ 16km.

Dar unele rachete, precum cele care au lovit Tel Aviv, au o rază de acțiune considerabil mai mare. Armata israeliană a declarat în 2019 că o rachetă palestiniană care a lovit o casă lângă Tel Aviv avea o rază de acțiune de 120km.

Rachetele cu rază scurtă de acțiune sunt, de asemenea, o amenințare, deoarece Iron Dome este mai puțin eficient la distanțe de 4km sau mai puțin, a declarat, în 2019, Michael Herzog, un general de brigadă în retragere din cadrul Forțelor de Apărare din Israel.

Deși armele sunt adesea primitive și multe dintre ele nu au sisteme de ghidare, numărul lor ridicat și costul redus sunt un avantaj față de Iron Dome. În timp ce o rachetă a Hamasului poate costa doar câteva sute de dolari, fiecare interceptor costă în jur de 80.000 de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cum a interceptat scutul Iron Dome zecile de rachete lansate de Hamas