Antena Meniu Search
x

Cum încearcă Vaticanul să repare relaţiile cu Ucraina, după ce Papa Francisc a declarat că Daria Dughina a fost "o victimă nevinovată"

Vaticanul încearcă să „repare” relațiile tensionate cu Ucraina, după ce Papa Francisc a supărat Kievul referindu-se la Daria Dugina, ucisă de o mașină capcană lângă Moscova, ca la o „victimă nevinovată” a războiului.

de Redactia Observator

la 30.08.2022, 18:45

Papa Francisc
Vaticanul încearcă să „repare” relațiile tensionate cu Ucraina - Profimedia

Într-o declarație de marți a Vaticanului nu sunt menționate în mod specific comentariile Papei Francisc despre Dugina, ci recentele "discuții publice despre semnificația politică” a comentariilor Suveranului Pontif despre Ucraina.

Comentariile ar trebui să fie văzute ca o preocupare pentru viața umană și "nu ca o luare de poziție politică", se arată în declarația Vaticanului, potrivit mediafax.ro. Comunicatul Vaticanului a precizat că papa a făcut numeroase condamnări "clare și fără echivoc" ale războiului ca fiind unul "nejustificat din punct de vedere moral, inacceptabil, barbar, lipsit de sens, respingător și sacrilegiu".

Dmitro Kuleba l-a convocat pe ambasadorul Vaticanului la Kiev pentru a protesta

Papa Francisc a stârnit controversa miercurea trecută, în timpul audienței generale săptămânale, în ziua în care Ucraina și-a marcat independența față de regimul sovietic în 1991 și la șase luni după ce forțele rusești au invadat-o.

Pe acelaşi subiect

"Nevinovații plătesc pentru război", a spus Papa Francisc într-o frază în care s-a referit la "acea sărmană fată aruncată în aer de o bombă aflată sub scaunul unei mașini din Moscova".

Săptămâna trecută, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba l-a convocat pe ambasadorul Vaticanului la Kiev pentru a protesta, spunând că vorbele Suveranului Pontif au fost "nedrepte" și au "frânt inima Ucrainei".

Rusia a pus uciderea Dariei Dugina pe 20 august pe seama agenților ucraineni, acuzație pe care Kievul a negat-o. Într-un interviu exlusiv acordat luna trecută agenției Reuters, Papa Francisc a declarat că dorește să viziteze Kievul, dar că vrea să meargă și la Moscova, de preferință mai întâi, pentru a promova pacea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Cum încearcă Vaticanul să repare relaţiile cu Ucraina, după ce Papa Francisc a declarat că Daria Dughina a fost "o victimă nevinovată"