Antena Meniu Search
x

Curs valutar

AP: Atacatorul lui Donald Trump, găsit pe acoperiş de un poliţist local care, ameninţat, a dat înapoi. Thomas Matthew Crooks a deschis apoi focul spre scenă

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Thomas Matthew Crooks, tânărul de 20 de ani, care a deschis focul duminică dimineaţă la un miting electoral dintr-un orăşel din Pennsylvania a fost găsit de un politişt pe acoperiş cu puțin timp înainte să deschidă focul şi a îndreptat arma spre el, dezvăluie AP, citând surse. FBI a stabilit că atacatorul a acţionat singur, fără afiliere ideologică şi investighează cazul ca terorism intern. 

de Redactia Observator

la 15.07.2024 , 12:22

AP Un poliţist local l-a găsit pe acoperiş pe Thomas Matthew Crooks, dar a dat înapoi după ce a fost ameninţat. Apoi a deschis focul spre Donald Trump
AP Un poliţist local l-a găsit pe acoperiş pe Thomas Matthew Crooks, dar a dat înapoi după ce a fost ameninţat. Apoi a deschis focul spre Donald Trump - Profimedia

La mai bine de o zi după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump, motivul atacatorului rămâne un mister. Anchetatorii spun că a acționat singur iar preşedintele Joe Biden a ordonat o investigaţie independentă asupra atacului, soldat cu un mort şi doi răniţi grav la mitingul de campanie din Pennsylvania  FBI a anunţat că investighează atacul ca un potențial act de terorism intern şi a precizat că nu a găsit deocamdată informații că atacatorul ar avea probleme psihice.

FBI investighează atacul ca fiind posibil terorism intern

FBI l-a identificat pe tânărul care a deschis focul ca fiind Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, un orăşel situat la aproximativ 80 de kilometri de locul atacului.

Articolul continuă după reclamă

Era înarmat cu o pușcă model AR a tatălui său și s-a urcat pe un acoperiș din apropierea perimetrului unde se ţinea mitingul electoral. A fost văzut de mai mulţi participanți la miting care au sesizat poliţia, au declarat două surse din poliţie pentru The Associated Press.

Pe acelaşi subiect

"În acest moment, informaţiile pe care le avem ne arată că autorul atacului a acţionat singur", a declarat Kevin Rojek, agent FBI în Pennsylvania. "Nu am identificat deocamdată o ideologie asociată cu subiectul (anchetei), însă vreau să amintesc tuturor că suntem încă în primele faze ale acestei anchete", a mai spus Kevin Rojek.

Surse AP: Atacatorul descoperit de un poliţist local care a urcat pe acoperiș înainte să deschidă focul

Un poliţist local s-a urcat pe acoperiș și l-a descoperit pe Crooks, care a îndreptat arma spre el. Agentul s-a retras pe scară, moment în care Crooks a deschis focul spre Donald Trump, au spus sursele citate de AP. Imediat lunetiştii din Secret Service l-au împușcat, au spus sursele.

Între timp se înmulţesc întrebările legate de cum a reuşit atacatorul să se apropie atât de mult. Kevin Rojek a declarat că "este surprinzător" că Thomas Crooks a reușit să deschidă focul spre scenă înainte ca agenţii Secret Service să-l ucidă.

Atât în ​​interiorul maşinii lui Crooks, cât și în casa lui, au fost găsite materiale folosite la fabricarea bombelor. FBI a descris dispozitivele ca fiind "rudimentare". 

Motivul atacatorul rămâne neclar

Crooks nu era pe radarul FBI și a acţionat singur, a declarat duminică poliţia federală americană. Anchetatorii i-au cercetat conturile de pe rețelele de socializare, dar nu au găsit imediat mesaje sau postări de amenințare sau care să indice un motiv ideologic. Familia lui a cooperat cu poliţia, dar nu a răspuns la solicitările presei de a face comentarii. 

Înclinațiile politice ale lui Crooks nu sunt nici ele clare. Documentele oficiale arată că era înregistrat ca alegător republican în Pennsylvania, dar rapoartele federale despre finanțarea electorală arată că a donat 15 dolari unui comitet de acţiune politică progresistă pe 20 ianuarie 2021, ziua în care Biden a depus jurământul.

De la atac, preşedintele Joe Biden a ţinut trei discursuri în care i-a îndemnat pe americani să aibă răbdare. "Vă rog, nu faceți presupuneri cu privire la motivele sau afilierile sale", a spus el. "În America, nu există loc pentru acest tip de violență, pentru orice tip de violență. Vreodată. Punct. Fără nicio excepție", a spus el. "Nu putem permite ca această violență să fie normalizată", a cerut preşedintele. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Ştiri externe » AP: Atacatorul lui Donald Trump, găsit pe acoperiş de un poliţist local care, ameninţat, a dat înapoi. Thomas Matthew Crooks a deschis apoi focul spre scenă