Curtea Supremă decide dacă Trump este eligibil să mai candideze. CNN: Instanța este atrasă în alegerile prezidențiale mai puternic ca niciodată
Puține instituții democratice importante din SUA au scăpat nemurdărite dintr-o dispută cu Donald Trump. Curtea Supremă se confruntă acum cu cel mai mare test. Urmează să decidă dacă fostul preşedinte american este eligibil să mai candideze, arată o analiză CNN.
Astăzi, cei nouă judecători de la Curtea Supremă vor începe audierile într-un caz cu implicații extrem de importante pentru alegerile prezidențiale de anul acesta. Magistrații vor analiza decizia Curții Supreme din Colorado, care a stabilit că Donald Trump nu poate candida la alegerile prezidențiale, în baza unei prevederi constituționale din 1868, care interzice candidatura celor care s-au implicat într-o insurecție.
Până la începutul săptămânii viitoare, Curtea Supremă trebuie să decidă şi dacă va accepta un alt recurs al lui Donald Trump, care contestă decizia unei curţi de apel potrivit căreia fostul preşedinte american nu beneficiază de imunitate și poate fi urmărit penal pentru încercarea de a răsturna rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020.
Potrivit CNN, cele două cazuri cu o încărcătură politică extrem de importantă ar putea implica instanța supremă în alegerile prezidențiale mai puternic ca niciodată, chiar şi decât în 2000. Atunci Curtea Supremă de Justiţie a decis victoria lui George W. Bush în faţa lui Al Gore. De această dată însă reverberațiile istorice pot avea un ecou chiar mai mare decât acum 24 de ani.
Având în vedere refuzul deja obișnuit al lui Trump de a accepta regulile și rezultatele alegerilor, nimeni nu ar fi surprins dacă instanța este târâtă şi mai adânc în lupta partizană înainte sau după alegerile prezidențiale din noiembrie, atrage atenţia CNN.
- Nikki Haley nu a reuşit să câştige alegerile republicane din Nevada, deşi nu a avut niciun contracandidat
- Donald Trump nu beneficiază de imunitate prezidenţială, a decis un tribunal american
- Pentagonul a dezmințit zvonurile privind operațiunea psihologică pro-Biden în care ar fi fost implicată Taylor...
- Ce ar însemna pentru România o revenire a lui Trump la Casa Albă. Şefa MAE: Avem un interes comun
"Ideea că Curtea Supremă este mai presus de politică este de mult timp considerată destul de depăşită, având în vedere generații întregi de decizii sensibile la probleme politizate, inclusiv sclavie, dreptul de vot, drepturile civile, desegregare, căsătorii interrasiale și între persoane de același sex, sănătate și recent avortul. Dar niciun președinte modern nu a mers atât de departe ca Trump, îndrăznind să spulbere ideea că judecătorii trebuie să respecte o chemare mai înaltă decât politica partizană, şi anume respectarea statului de drept", scrie CNN.
"Trump, cu patru dosare penale, încearcă în mod repetat să discrediteze instituțiile care îl pot trage la răspundere, care îi pot restrânge puterea sau îi pot contrazice discursul. Prin acuzaţiile acide şi pline de minciuni, Trump a dăunat reputaţia acestor instituţii de a nu fi implicate în lupta politică" mai notează sursa citată.
"Când pierde alegerile, Trump susține că sunt trucate; atunci când presa relatează adevărul, el spune că sunt știri false, când este investigat, susține că este o vânătoare de vrăjitoare; când este acuzat, susţine că juriul este părtinitor; când pierde un caz, condamnă întregul sistem judiciar ca fiind corupt. Victimizarea repetată la nesfârşit se află acum în centrul campaniei sale prezidențiale bazată pe percepția că este persecutat politic și este tot mai motivat de a dedica un al doilea mandat răzbunării" scrie CNN.
Chiar dacă Trump nu va participa la audierile de azi, judecătorii știu ce urmează: fostul președinte va discredita legitimitatea instanțelor și a judecătorilor, scrie CNN. Influenţa lui Trump asupra votanţilor săi este atât de mare încât milioane de americani acceptă cu ușurință minciunile sale, ajungând să creadă că instituțiile cheie ale statului sunt corupte.
Acest lucru compromite mai mult ca niciodată sistemul politic american și statul de drept. Rezultatul este că mulți americani, din rândul alegătorilor săi fideli, ignoră gravitatea presupuselor infracțiuni ale lui Trump. Potrivit CNN, orice judecător care emite verdicte contradictorii cu punctul de vedere al lui Trump riscă să devină o țintă a acestuia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰