Antena Meniu Search
x

Curtea Supremă a SUA va analiza retragerea lui Trump de pe buletinele de vot din Colorado. Trei din cei nouă judecători au fost numiţi de fostul preşedinte

Curtea Supremă a Statelor Unite a anunţat vineri că va analiza decizia fără precedent a Curţii Supreme din Colorado de retragere a fostului preşedinte Donald Trump de pe buletinele de vot din acest stat, relatează CNN. Instanţa a programat audierile pentru 8 februarie.

de Redactia Observator

la 06.01.2024, 07:38

Curtea Supremă a SUA va analiza eliminarea lui Trump de pe buletinele de vot din statul Colorado
Curtea Supremă a SUA va analiza eliminarea lui Trump de pe buletinele de vot din statul Colorado - Profimedia Images

Trump rămâne în buletinul de vot pentru alegerile primare, deoarece decizia instanţei inferioare care îl descalifica a fost suspendată în aşteptarea acţiunii Curţii Supreme. Dacă justiţia concluzionează că Trump nu este eligibil pentru o funcţie publică, atunci orice vot exprimat pentru el nu va conta, explică CNN.

Cea mai importantă implicare a curţii într-o cursă prezidenţială în ultimii 23 de ani

Decizia Înaltei Curţi de a analiza cazul îi plasează pe cei nouă judecători în mijlocul alegerilor din 2024, deoarece votul începe odată cu primele alegeri primare şi reprezintă cea mai importantă implicare a curţii într-o cursă prezidenţială de la decizia sa extrem de importantă de acum 23 de ani, în cazul Bush v. Gore.

Curtea Supremă din Oregon ar putea, de asemenea, să se pronunţe în curând cu privire la încercarea de a-l scoate pe Trump din buletinele de vot pentru alegerile primare şi generale ale statului respectiv din cauza rolului său în insurecţia din 6 ianuarie 2021, subliniind necesitatea urgentă ca judecătorii de la Washington să acţioneze rapid în cazul din Colorado.

Pe acelaşi subiect

Reprezentanţii echipei de campanie a lui Trump a spus că salută o "audiere echitabilă"

Reprezentanţii echipei de campanie a lui Trump a spus că salută o "audiere echitabilă" la Curtea Supremă cu privire la contestarea votului din Colorado.

"Aşa-numitele „cazuri de contestare a buletinului de vot” fac toate parte dintr-un efort bine finanţat al activiştilor politici de stânga, hotărâţi să oprească realegerea legală a preşedintelui Trump în luna noiembrie, chiar dacă aceasta înseamnă privarea de drepturi a alegătorilor", a declarat purtătorul de cuvânt Steven Cheung. "Suntem încrezători că Curtea Supremă corectă va confirma în unanimitate drepturile civile ale preşedintelui Trump şi dreptul de vot al tuturor americanilor", a adăugat el.

Decizia celei mai înalte instanţe din statul Colorado a provocat o mare dezbatere

Fostul preşedinte american Donald Trump a cerut miercuri Curţii Supreme a SUA să anuleze o decizie a celei mai înalte instanţe din statul Colorado, care a provocat o mare dezbatere după ce a decis că nu poate candida pentru preşedinţie din cauza acţiunilor sale din timpul asaltului asupra Capitoliului.

Între timp, un al doilea stat, Maine, a decis, de asemenea, că favoritul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024 nu este "apt să fie preşedinte" din cauza atacului asupra Capitoliului de la 6 ianuarie 2021, comis de susţinătorii lui Donald Trump care contestau alegerea democratului Joe Biden.

Fostul preşedinte a făcut deja apel la hotărârea din Maine, iar miercuri, avocaţii săi au cerut Curţii Supreme a SUA - unde trei dintre cei nouă judecători au fost numiţi chiar de fostul preşedinte - să revizuiască cazul din Colorado şi să anuleze decizia Curţii Supreme din acest stat din vestul ţării.

Avocaţii lui Trump: "Chestiunea eligibilităţii pentru preşedinţia Statelor Unite este, pe bună dreptate, rezervată Congresului"

Avocaţii lui Trump au subliniat că decizia, dacă va fi menţinută, "va marca prima dată în istoria SUA când sistemul judiciar va împiedica alegătorii să-şi dea votul pentru principalul candidat la preşedinţie al unui partid majoritar". "Chestiunea eligibilităţii pentru preşedinţia Statelor Unite este, pe bună dreptate, rezervată Congresului - nu instanţelor de stat - pentru a o examina şi a o decide", au arătat ei.

Atât hotărârea din Maine, cât şi cea din Colorado s-au bazat pe Secţiunea 3 din cel de-al 14-lea amendament din Constituţia SUA, care prevede că o persoană care a depus jurământul de a apăra Constituţia şi care se angajează ulterior în acte de "rebeliune" sau "insurecţie" nu mai poate ocupa o funcţie publică eligibilă. Avocaţii lui Donald Trump au susţinut în petiţia lor că secţiunea 3 a acestui amendament nu i se poate aplica fostului preşedinte, că în 6 ianuarie nu a fost o "insurecţie" şi că magnatul "nu a participat în niciun fel la o insurecţie".

Hotărârile din Maine şi Colorado se referă doar la alegerile primare republicane

Hotărârile din Maine şi Colorado se referă doar la alegerile primare republicane care au loc în cele două state. Atât timp cât procedurile judiciare sunt în curs de desfăşurare, buletinele de vot vor trebui să includă în continuare numele fostului preşedinte.

La 6 ianuarie 2021, sute de susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul

La 6 ianuarie 2021, sute de susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul, sanctuarul democraţiei americane, în încercarea de a împiedica certificarea victoriei adversarului său, Joe Biden. Donald Trump şi cei mai fervenţi susţinători ai săi contestă în continuare, fără dovezi, rezultatele alegerilor din 2020.

Plângerea lui Trump plasează astfel un caz exploziv din punct de vedere politic în faţa celui mai înalt organism judiciar al naţiunii, a cărui majoritate conservatoare de 6-3 include trei dintre persoanele numite de el însuşi. Acţiunea judecătorilor va contura un efort mai amplu de descalificare a lui Trump de pe buletinele de vot, pe măsură ce se apropie alegerile din 2024.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Curtea Supremă a SUA va analiza retragerea lui Trump de pe buletinele de vot din Colorado. Trei din cei nouă judecători au fost numiţi de fostul preşedinte