Antena Meniu Search
x

CUTREMURELE din Italia BULVERSEAZĂ seismologii. În mai puţin de 6 luni, centrul Peninsulei a fost LOVIT de zeci de mii de seisme, unul la fiecare 4 minute! (VIDEO)

Teroarea revine în centrul Italiei. Ieri dimineaţă, pământul a început din nou să tremure. În realitate, nu a încetat niciodată: din 24 august, anul trecut, nu mai puţin de 45.000 de cutremure au lovit centrul Peninsulei, unul la fiecare patru minute şi jumătate, scriu jurnaliştii La Stampa. 

Teroarea revine în centrul Italiei. Ieri dimineaţă, pământul a început din nou să tremure. În realitate, nu a încetat niciodată: din 24 august, anul trecut, nu mai puţin de 45.000 de cutremure au lovit centrul Peninsulei, unul la fiecare patru minute şi jumătate, scriu jurnaliştii La Stampa

Cutremurul a fost declanşat de aceeaşi falie care a provocat şi seismul din vara trecută, de 6,2 grade pe Richter, dar şi pe cel din 30 octombrie 2016, cu magnitudinea de 6,5 grade, care a avut epicentrul la sud-est de Perugia. Este prima explicaţie a seismologilor de la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV).

"Este același sistem de falii activat la data de 24 august. Însă cutremurul de astăzi (ieri n.r) a fost generat de un alt segment", a declarat seismologul Paola Montone.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Al treilea cutremur de ieri dimineaţă, cel de la ora locală 11:24, a fost localizat în aceeași zonă afectată de secvența de cutremure din L'Aquila, în 2009.

EFECT DE DOMINO

Experţii spun că şi de această dată a fost vorba despre un efect de domino. Paradoxul seismologilor însă este faptul că aceste cutremure sunt foarte distructive deşi nu au o magnitudine ridicată.

"Asistăm la acest efect în cascadă de câteva luni în centrul Italiei", spune Andrea Billi, de la Institutul de geologie a mediului și geoingineria CNR. 

"Când o falie generează un cutremur, falia însăşi este eliberată de tensiune. O tensiune pe care o transmite segmentelor învecinate, care, la rândul lor, într-o perioadă imprevizibilă de timp, ore, zile, luni sau chiar ani, pot genera alte cutremure", explică Billi.

Citeşte şi: Patru cutremure peste magnitudine 5 produse în Italia și PESTE 130 DE REPLICI. Un mort, peste 20 de dispăruţi, serie de avalanșe (VIDEO, FOTO)

Potrivit specialiştilor, cutremurele din Italia au caracteristici ciudate, fiind total diferite faţă de cele japoneze sau cele din California sau Turcia. Originea cutremurului este întotdeauna aceeaşi: o descărcare bruscă a energiei acumulate de-a lungul timpului. 

Seismele din Italia sunt diferite din cauza coliziunii dintre plăcile tectonice Africană şi Eurasiatică. Aşa se explică şi cutremurul de ieri dimineaţă cu magnitudinea 5,4 grade. 

Mişcarea seismică s-a resimţit în regiunile Lazio, Abruzzo şi Marche, deja lovite de o serie de seisme în august şi octombrie, precum şi la Roma.

Principalele cutremure produse în Italia în perioada 1980-2017

Cel mai puternic seism din 2016, în Italia, s-a produs la 24 august şi a avut o magnitudine de 6,2 grade. Acesta a avut loc în jurul orei 01.30 GMT, în centrul Italiei, lângă Perugia, la 110 km nord-est de Roma, la o adâncime de 4,2 kilometri, fiind urmat de câteva zeci de replici mai mari de trei grade. Şocul a fost resimţit până la Roma. Cutremurul s-a soldat cu 298 de morţi, 388 de răniţi şi numeroase clădiri prăbuşite în zona centrală. Cele mai afectate oraşe au fost Accumoli, Amatrice, Posta şi Arquata del Tronto, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Luca Cari. În urma acestui seism, au murit şi 11 cetăţeni români.    

30 octombrie 2016 - Un cutremur de magnitudine 6,5 pe Richter s-a produs în centrul Italiei, la o adâncime de 10 kilometri, şi a fost urmat de o replică de 4,6 grade. Seismul a provocat dărâmarea unor clădiri în centrul Italiei, inclusiv a unor biserici istorice. Mai multe persoane au fost rănite şi multe drumuri au fost închise. 

26 octombrie 2016 - O serie de patru seisme, dintre care unul de 6,1 grade şi altul de 5,4 grade, au zguduit centrul Italiei. Cutremurele au avut loc la aproximativ două ore distanţă unul de altul şi au provocat rănirea mai multor persoane şi prăbuşirea unor clădiri vechi, inclusiv a câtorva biserici istorice aflate în zonele rurale. Primul seism s-a produs la ora 17.10 GMT şi s-a simţit inclusiv în capitala ţării, Roma. Acesta a avut magnitudinea de 5,4 şi a fost înregistrat la o adâncime de 9 kilometri în zona Macerata, în Marche şi Umbria. Cel mai mare dintre ele, cu magnitudinea 6,1, a lovit centrul Italiei la ora 19.18 GMT. Epicentrul seismelor a fost localizat în apropierea oraşului Castelsantangelo sul Nera din regiunea Marche. 

21 iulie 2013 - Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter a avut loc în regiunea Marche din centrul Peninsulei, la ora locală 1.32 GMT, la o adâncime de 8,4 kilometri, cu epicentrul în zona seismică Monte Conero, între provinciile Ancona şi Macerata. Nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale. 

29 mai 2012 - Un seism cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter a zguduit regiunea Emilia-Romagna, soldându-se cu 19 morţi şi cu 350 de răniţi. 8.000 de persoane au fost evacuate. Seismul s-a produs la ora 7.02 GMT, la o adâncime de 9,6 kilometri, la 40 de kilometri de Bologna şi 70 de kilometri de Verona. 

20 mai 2012 - Un cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade s-a produs la ora 13.18 GMT, în nord-estul ţării, între Modena şi Ferrara, şi s-a soldat cu şase morţi, 50 de răniţi şi importante pierderi în patrimoniului cultural al regiunii. 

6 aprilie 2009 - Un violent cutremur cu magnitudinea 5,8 grade pe scara Richter a lovit centrul Italiei, soldându-se cu peste 300 de morţi şi mii de refugiaţi. L'Aquila, capitala provinciei cu acelaşi nume şi a regiunii Abruzzo, a fost cel mai afectat oraş. Seismul, care a provocat pierderi materiale de miliarde de euro, a traumatizat Italia. 

31 octombrie 2002 - 30 de persoane au fost ucise de un violent cutremur, de 5,4 grade pe scara Richter, şi alte şaizeci au fost rănite, în localitatea San Giuliano di Puglia (centru-est). La o şcoală al cărei acoperiş s-a prăbuşit, au murit 27 de copii şi un cadru didactic. 

26 septembrie 1997 - Două seisme de 5,7 şi 6 grade pe scara momentului s-au produs la ora 0.33 GMT, respectiv 9.40 GMT, în regiunile Umbria-Marche, lăsând în urmă 12 morţi, peste 110 răniţi şi 38.000 de persoane fără adăpost. Seismul a devastat mai multe localităţi de munte şi a afectat clădiri istorice, printre care Bazilica Sfântul Francisc de Assisi, unde patru persoane şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii unei bolţi. 

13 decembrie 1990 - Un seism de 5,1 grade pe scara momentului a lovit Sicilia, între Catania şi Ragusa, ucigând 19 persoane şi rănind alte 200. 

23 noiembrie 1980 - Un puternic seism de 6,9 grade pe scara momentului a lovit regiunile Campania şi Basilicata, la ora 17.34 GMT, lăsând în urmă 2.916 morţi şi 20.000 de răniţi. 

Cutremurele care au ucis cele mai multe persoane în Italia au fost cel din 28 decembrie 1908, produs în Strâmtoarea Messina şi soldat cu aproximativ 95.000 de morţi, şi cel din 13 ianuarie 1915, soldat cu 30.000 de morţi, în regiunea Abruzzo.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » CUTREMURELE din Italia BULVERSEAZĂ seismologii. În mai puţin de 6 luni, centrul Peninsulei a fost LOVIT de zeci de mii de seisme, unul la fiecare 4 minute! (VIDEO)