Antena Meniu Search
x

Video Cutremurul de 7,6 din Japonia a luat 30 de vieți. Imagini șocante filmate în timpul seismului care a fost urmat de 50 de replici

Numărul morţilor în urma cutremurului puternic care s-a produs luni în centrul Japoniei a crescut la 30, au anunţat marţi autorităţile din prefectura Ishikawa, epicentrul seismului, relatează AFP, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 02.01.2024, 09:45

UPDATE: Jumătate dintre decese au fost înregistrate în portul Wajima din Peninsula Noto, în partea nordică a prefecturii Ishikawa, au transmis autorităţile locale, adăugând că 14 persoane au fost grav rănite şi "multe" rănite uşor. Japonia se află marţi într-o cursă contra cronometru pentru a găsi supravieţuitori în urma cutremurului care a devastat Peninsula Noto.

Cutremurul a avut loc la 4 după-amiază, când mulţi japonezi erau la masă, cu familiile. Imaginile filmate de camerele de supraveghere arată cum totul a început să se zguduie brusc. Mişcarea pământului a fost atât de puternică încât a năruit multe case, în urma cărora a rămas doar un nor de praf. În alte părţi, seismul a provocat incendii uriaşe.

Cel puţin 50 de case s-au prăbuşit, peste 30.000 au rămas fără electricitate

În gări, pasagerii din trenurile de mare viteză au privit îngroziţi cum se zguduie coloşii de zeci de tone, iar panourile de informaţii se făceau praf, zgâlţâite violent de cutremur. Alte imagini şocante au fost filmate într-o parcare. În magazine, marfa a fost aruncată rapid din rafturi. Avertizarea de tsunami s-a extins din Japonia în Coreea de Nord. Ameninţarea este în mare parte exclusă, spun autorităţile care au anunţat că au fost înregistrate, în unele zone, valuri de numai 1.2 metri înălţime. Premierul de la Tokyo a rugat localnicii să fie pregătiţi să fugă din calea prăpădului.

Primul bilanţ arată că cel puţin 50 de case s-au prăbuşit. Echipele de căutare sunt într-o luptă contra cronometru pentru a scoate supravieţuitori de sub dărâmături. Răniţii au ajuns însă cu greu la spitale, pentru că drumurile s-au rupt, pur şi simplu, în timpul cutremurului. Mulţi şoferi au fost la un pas să cadă în faliile apărute pe şosele.

În plus, peste 30.000 de case au rămas fără electricitate. În ajutorul Japoniei vin Statele Unite şi Marea Britanie. Atât Biden, cât şi premierul britanic Rishi Sunak, au declarat că sunt gata să furnizeze "tot ajutorul necesar" după puternicul seism care a zguduit ţara. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Cutremurul de 7,6 din Japonia a luat 30 de vieți. Imagini șocante filmate în timpul seismului care a fost urmat de 50 de replici